Ce rol joacă unul dintre cei mai discreți oameni de afaceri din România în una dintre cele mai mari listări de pe Bursă

Andreea Neferu 13/11/2017 | 14:18 Oameni
Ce rol joacă unul dintre cei mai discreți oameni de afaceri din România în una dintre cele mai mari listări de pe Bursă

 

Listarea la bursă a celui mai mare grup de restaurante de pe piața locală îl aduce în prim-plan pe unul dintre cei mai discreți oameni de afaceri din România, care a pus două dintre brandurile-simbol ale capitalismului Pepsi și Burger King și pe harta consumului românesc. Numai că, de această dată, joacă un rol diferit.

Intrarea omului de afaceri de origine israeliană Eli Davidai (63 de ani) în Consiliul de Administrație (CA) al Sphera Franchise Group, compania care reu­nește pe piața locală francizele restau­rantelor KFC, Pizza Hut, Pizza Hut Deli­very și, mai nou, Taco Bell, a fost și nu prea a fost o sur­priză.

Davidai, omul de al cărui nume se leagă intrarea în România a două branduri capitaliste, Pepsi și Burger King, a jonglat de-a lungul timpului cu afaceri din cele mai diverse domenii, iar cooptarea sa ca vicepreședinte și membru independent în CA al Sphera Group vine într-o perioadă în care compania, eva­luată la 217-282 de milioane de euro, se pregătește să facă primul pas pe bursa de la București (oferta publică inițială a companiei, prin care 25% din acțiuni au fost scoase pe piața de capital, nu se fina­­lizase la închiderea ediției).

Oricum, dincolo de Pepsi, brand pe care l-a lansat în franciză în România imediat după căderea comunismului și care i-a adus 150 de milioane de euro în 2006, când a vândut îmbuteliatorul Quadrant Amroq Beverages către com­pania-mamă PepsiAmericas, Davidai nu este deloc străin de industria fast-food. Ală­turi de omul de afaceri Marius Nasta (mem­bru și el în consiliul Sphera), a „importat“ în România unul dintre principalii rivali ai McDonald’s la nivel global, lanțul de restaurante Burger King.

Se întâmpla în 2008, an premergător crizei, perioadă care de altfel și-a pus din plin amprenta asupra francizei din Ro­mânia, culminând cu retragerea din 2012 de pe piața locală. În paranteză spus, în România mai funcționează în momentul de față un singur restaurant Burger King – în terminalul de plecări al Aeroportului Otopeni , însă este controlat de o companie care operează restaurante doar în aeroporturi.

În momentul retragerii Burger King, Eli Davidai mărturisea că și-ar fi vândut încă din 2008 participația pe care o avea în compania care opera unitățile america­nilor pe plan local și că nu a avut niciun rol sau implicație în dezvoltarea brandului în România.

Fără acțiuni. De menționat că Davidai este membru al comitetului de audit în cadrul Sphera Group, dar și al celui de no­minalizare și remunerare, potrivit pros-­pectului de listare al companiei, în care se mai arată că niciunul dintre membrii Consiliului de Administrație – prin urmare nici omul de afaceri israelian – nu deține acțiuni în cadrul grupului. Contactat de NewMoney, Davidai, care a obținut cetățenia română în 2010, a preferat să nu comenteze numirea sa în Consiliul de Administrație al companiei cu un portofoliu de peste 100 de restaurante și afa­ceri de 115 milioane de euro anul trecut.

Davidai este în prezent directorul exe­cutiv al Quadrant Management Inc., fond care ad­mi­nistrează active de trei miliarde de dolari, iar potrivit informațiilor publice de pe site-ul companiei, omul de afaceri „a făcut numeroase investiții în Europa Centrală și de Est, în Israel și în Statele Unite“. Cert este că el „deține și adminis­trează afaceri în şapte țări de pe trei continente, în domenii precum IT, bunuri de consum, mass-media și învățământ“, potrivit prospectului de listare al Sphera Group, care anunță intrarea omului de afaceri în Consiliul de Administrație începând cu luna octombrie, pentru o pe­rioadă de doi ani.

Listă deschisă. Chiar dacă lista com­pletă a companiilor în care Davidai de­ține acțiuni nu a fost făcută încă publică, omul de afaceri a mai dezvăluit de-a lungul timpului unele dintre afacerile în care s-a implicat.

Un exemplu este și produ­cătorul de piese metalice forjate Forsev din Drobeta-Turnu Severin, care se află în insol­vență, după ce afacerile s-au înju­mătățit în perioada 2011-2016, ajungând la 2,4 milioane de euro în 2016, potrivit datelor de la Ministerul Finan­țelor. Toto­dată, Davidai controlează și compania Wizrom Software, specializată în furnizarea de soluții software de business, care a ajuns anul trecut la o cifră de afaceri de aproape 4,7 milioane de euro.

Dincolo de afacerile mai vechi sau mai noi, Eli Davidai anunța în 2012 că se va implica și într-un proiect social – un program de burse prin care mai mulți medici rezidenți din România au participat împreună cu familiile la o speciali­zare pe o perioadă de trei ani la centrul universitar al celui mai mare spital din Israel, Sheba Hospital.

Oricum, lista de domenii și companii în care omul de afaceri se poate implica rămâne, în continuare, deschisă. Mai ales dacă este vorba de branduri de consum.

 

Echipa din umbră

Sphera Franchise Group, controlată indirect de Radu Dimofte, Lucian Vlad și Nicolae Badea, vrea să intre pe bursă cu o echipă de șapte membri în Consiliul de Administrație.

  • Artizanul dezvoltării. Președintele consiliului de administrație al Sphera Group este, din luna mai, Cristian Osiac, cel care este și director de dezvoltare al companiei. El s-a alăturat companiei în 1994 și a fost responsabil de deschiderea primelor unități Pizza Hut și KFC din România, dar a participat și la dezvoltarea brandurilor Paul, Cinnabon și Hard Rock Cafe.
  • Partener. Marius Nasta, partenerul lui Davidai în procesul de lansare a Burger King în România, este membru neexecutiv al Consiliului de Administrație al Sphera.
  • Ceilalți membri. Din Consiliul de Administrație al Sphera Group mai fac parte Mark Hilton (CEO al companiei), Stylianos Bairaktaris, Silviu Gabriel Cârmaciu și Konstantinos Mitzalis.
  • Cifre. Sphera Group are în portofoliu peste 100 de restaurante KFC, Pizza Hut, Pizza Hut Delivery și Taco Bell în România, Republica Moldova și Italia.

 


FOTO: Mediafax

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.