Ce impact la nivel geopolitic va avea retragerea Statelor Unite din Afganistan

Nu Afganistanul înseamnă sfârșitul erei americane, riscul imens care periclitează poziția globală a Statelor Unite este polarizarea politică de acasă. Sunt voci care spun că Pakistanul este marele câștigător al retragerii americane, altele că ar fi China. Problematic este sigur pentru Rusia, care deja își fortifică prezența militară în Asia Centrală.
Imaginile oribile cu afgani disperați agățați de avioane sau umplând la refuz interiorul unui Boeing C-17 au făcut înconjurul planetei și reprezintă un moment de inflexiune în istorie – America pare să fi întors spatele lumii. Adevărul este că sfârșitul erei americane a venit mai devreme de acest moment petrecut pe aeroportul din Kabul. Sursele pe termen lung ale slăbiciunii și declinului Statelor Unite sunt mai curând hrănite din interior. Dacă SUA vor rămâne sau nu influente global depinde de capacitatea de a-și rezolva angoasele interne, crede sociologul și politologul american Francis Fukuyama, cunoscut pentru cartea „Sfârșitul istoriei și ultimul om“, într-un comentariu semnat pentru revista The Economist.
Apogeul hegemoniei americane – economic, militar, politic și cultural – a durat mai puțin de 20 de ani, de la căderea Zidului Berlinului în 1989 până la criza financiară din 2007-2009. Hybrisul a fost comis odată cu invadarea Irakului în 2003, când America a sperat să reconfigureze nu doar Afganistanul (invadat cu doi ani înainte) și Irakul, ci întregul Orient Mijlociu.
SUA au supraestimat eficacitatea puterii lor militare în imprimarea unei schimbări politice fundamentale și au subestimat impactul modelului economiei libere de piață asupra finanțelor globale.
Deceniul s-a încheiat cu trupele americane prinse în două războaie de contrainsurgență și într-o criză financiară care a accentuat inegalitățile uriașe pe care globalizarea condusă de SUA le-a adâncit. Mai mult, unipolaritatea din această perioadă a fost relativ rară în istorie. Între timp, s-a revenit la o normală multipolaritate, cu China, Rusia, India și Europa centre de putere.
Angoasa identitară
Impactul retragerii din Afganistan asupra geopoliticii va fi cel mai probabil infim. SUA au mai supraviețuit unei retrageri umilitoare (din Vietnam, în 1975) și au depășit eșecul rapid, devenind în mai puțin de un deceniu puterea dominantă a lumii. Ba azi chiar colaborează cu Vietnamul pentru a mai tempera expansionismul chinez. Trebuie admis faptul că SUA au încă în mânecă atuuri economice și culturale pe care foarte puține țări le au.
Dincolo de aceste considerente, cea mai mare provocare pentru statutul global al Statelor Unite vine din interior – societatea americană este profund polarizată pe teme de la avort la taxe și alte politici convenționale. Polarizarea aceasta acută s-a metastazat într-o luptă aprigă pe terenul identității culturale, crede Fukuyama.
Și nu este un fenomen recent. Nevoia de recunoaștere din partea grupurilor care simt că au fost marginalizate de elite este ceva resimțit încă de acum trei decenii. Este, de altfel, călcâiul lui Ahile pentru toate democrațiile moderne. În mod normal, o amenințare exogenă precum o pandemie ar trebui să fie un moment de coagulare a cetățenilor în jurul unui răspuns comun. Or, criza sanitară declanșată de COVID-19 a adâncit faliile din societatea americană, odată cu distanțarea socială, purtarea măștii, vaccinarea, văzute de mulți nu ca măsuri de sănătate publică, ci ca exerciții politice.
Conflictualitatea a afectat toate aspectele vieții, de la sport la branduri cumpărate de partizanii republicanilor și de cei ai democraților. Identitatea civică, mândria Americii ca democrație multirasială în era de după războaiele civile, a fost înlocuită de controverse în jurul a două momente – 1619 versus 1776 (dezbaterea dacă America a fost fondată pe sclavagism sau pe lupta pentru libertate).
Consensul elitelor
Pe parcursul întregului Război Rece a existat un consens puternic la nivelul elitei americane în sensul păstrării poziției de lider în politica globală. Războaiele de uzură aparent fără sfârșit din Afganistan și Irak i-au dezgustat însă pe mulți americani în legătură nu doar cu Orientul Mijlociu, ci cu toată implicarea internațională a țării lor.
Polarizarea a afectat direct politica externă. În mandatul democratului Barack Obama, republicanii au adoptat o poziție radicală și i-au stigmatizat pe democrați pentru resetul cu Rusia și pentru „naivitatea“ în privința președintelui Putin. Predecesorul președintelui Joe Biden, republicanul Donald Trump, a întors foaia rapid și l-a acceptat deschis pe Putin. Mai mult, azi, aproape jumătate dintre republicani consideră că democrații sunt o amenințare mai mare la stilul de viață american decât Rusia.
Aparent, există un consens ceva mai larg în privința Chinei. Și democrații, și republicanii sunt de acord că reprezintă o amenințare la adresa valorilor democratice. Dar pentru politica externă americană, un test mai greu decât Afganistanul va fi Taiwanul, dacă va deveni ținta unui atac frontal din partea Chinei. Vor fi SUA dispuse să sacrifice soldați americani pentru independența insulei? Sau vor risca SUA un conflict cu Rusia, dacă aceasta din urmă va invada Ucraina? Sunt întrebări serioase și nu e deloc ușor de răspuns. O dezbatere rațională despre interesele americane în lume va fi dusă prin prisma felului în care afectează lupta politică de acasă.
Deja polarizarea de acasă i-a afectat Americii influența pe care o poate avea în lume, chiar și fără teste precum cele expuse mai sus. Influența era asigurată tocmai de ceea ce Joseph Nye a numit „soft power“ – atractivitatea instituțiilor și societății americane pentru restul lumii.
Sfârșitul unui imperiu?
Ei bine, puterea de seducție a Statelor Unite a scăzut dramatic. Nu prea mai vrea nimeni acum să copieze tribalismul politic și disfuncționalitățile establishmentului american. Marca unei democrații mature este tocmai abilitatea de a asigura un transfer pașnic de putere de la un ciclu electoral la altul, test picat spectaculos pe 6 ianuarie.
Cel mai mare eșec al Administrației Biden în cele șapte luni de mandat ține de faptul că nu a reușit să planifice adecvat retragerea din Afganistan, care, da, era necesară, ținând cont că SUA au provocări mai mari de gestionat, precum Rusia și China. Obama nu a reușit niciodată să facă din SUA un pivot în Asia pentru că a rămas prea concentrat pe focarele de instabilitate din Orientul Mijlociu. Administrația Biden trebuie de acum să redistribuie și resursele, și atenția, dacă vrea să-și țină la respect rivalii geopolitici și să-și reapropie aliații.
Este puțin probabil ca SUA să redevină vreodată puterea hegemonică de odinioară, nici nu ar trebui să mai aspire la asta. Însă ar putea să susțină, alături de aliați, o ordine globală care să perpetueze valorile democratice. Dacă vor reuși, nu depinde de acțiuni cu bătaie scurtă precum momentul Kabul acum, ci recuperându-și în primul rând sensul și identitatea națională acasă.
Deși președintele Biden este foarte probabil liderul cu cea mai mare experiență diplomatică ajuns la Casa Albă în ultimele trei decenii, răsună fatidic observația lui Robert Gates, fost ministru al apărării în ambele mandate ale lui Obama. Biden este „un om integru pe care este imposibil să nu-l placi. Cu toate acestea, cred că a greșit în aproape toate chestiunile de politică externă și de securitate națională cu care SUA s-au confruntat în ultimele patru decenii“.
Resurse bogate, populație săracă
Afganistanul prezintă interes acum pentru trei puteri nucleare din Asia.
- Zăcăminte. Afganistanul dispune de enorme rezerve de litiu și de pământuri rare neexploatate, evaluate la peste 1.000 de miliarde de dolari. Riscurile de securitate, lipsa infrastructurii și seceta tipică acestei țări deșertice nu au permis exploatarea resurselor. Chiar și cu talibanii la Kabul, sunt țări interesate să o facă – China, Pakistan și India.
- Sărăcie. Un raport din iunie al unei agenții americane de cercetare arată că circa 90% din afgani trăiau în 2020 cu mai puțin de doi dolari pe zi. Din cauza geografiei și a climei, o mare parte din populația țării este situată în zona capitalei Kabul și a râului Kabul.
Acest articol a apărut în numărul 123 al revistei NewMoney
FOTO: Getty