Ce efecte vor avea în viitorul Israelului protestele de la jumătatea lunii iulie la adresa „reformei judiciare” lansate de Guvernul Netanyahu

Israelul este zguduit de un conflict constituțional și de proteste de o amploare fără precedent, care durează deja de aproape jumătate de an, consternând comunitatea internațională. Ceea ce se întâmplă acum în Israel nu este doar o luptă politică trecătoare, ci un eveniment decisiv ce va modela istoria țării, atrage atenția și cunoscutul istoric israelian Yuval Noah Harari.
Peste o cincime dintre israelieni au ieșit în stradă pentru a protesta față de Guvernul Netanyahu și de încercarea acestuia de a încălca ordinea constituțională a țării. Votul inițial din Knesset (parlamentul israelian) din data de 10 iulie, de a merge mai departe și a aproba o lege care ar limita capacitatea Curții Supreme de a bloca deciziile guvernului pe care le-ar considera „nerezonabile“, reprezintă încă un pas critic în derapajul democratic al Israelului, scrie cotidianul israelian Haaretz.
La nivel politic, decizia Knessetului reflectă continuarea eforturilor Guvernului Netanyahu de a impune un pachet legislativ menit să slăbească grav puterea instanțelor de justiție, schimbând regulile jocului democratic, încălcând normele și sfidând instituțiile stabilite în cadrul ordinii constituționale existente în Israel.
La nivel public, reflectă extinderea puterii populiste a guvernului actual – cel mai de dreapta și cel mai religios din istoria țării – și tendința de a favoriza facțiuni extreme de la periferia coaliției guvernamentale, în detrimentul opiniei publice israeliene majoritare. Este de așteptat, așadar, ca mutarea agresivă din parlament să prelungească starea de criză din Israel, care durează deja de șase luni.
Chiar și dacă acest amendament va fi adoptat „în mod independent“ și nu ca parte a unui pachet mai amplu (pe care susținătorii săi îl numesc „reformă judiciară“, în timp ce protestatarii îl etichetează ceea ce este, o „lovitură de stat judiciară“), va fi supus revizuirii Curții Supreme. Cel mai probabil, instanța îl va respinge, ceea ce va duce la un conflict constituțional cu guvernul.
„Caracterul rezonabil“
Protestele de proporții, cu sute de mii de israelieni ieșiți pe străzi în întreaga țară în fiecare săptămână, legitimează opoziția față de acțiunile Guvernului Netanyahu. Potrivit cifrelor colectate de Institutul Democratic Israelian, aproximativ 21% dintre toți israelienii au participat la proteste.
De câteva luni, acțiunile Guvernului Netanyahu sunt departe de a avea susținere democratică largă, iar direcția acestor acțiuni este imprimată în principal de membrii de extrema dreaptă ai coaliției. După cum arată sondajele actuale, protestele nu includ doar alegătorii de stânga. Inclusiv o parte semnificativă dintre alegătorii care votează Likud (partidul condus de Netanyahu) se opun acțiunilor guvernului.
Sondajele realizate de Institutul pentru Democrație din Israel arată, de exemplu, că mai puțin de o treime dintre alegători susțin propunerea de amendament care i-ar bloca pe judecători să folosească argumentul „caracterului rezonabil“ pentru a anula deciziile luate de legiuitori. Dintre alegătorii care votează Likud, mai puțin de jumătate susțin propunerea (doar 45%).
Începând cu 12 iulie, liderii protestului au decis să intensifice presiunea și să declanșeze noi valuri masive de demonstrații, ca reacție la reluarea planului de „reformă judiciară“.
Decizia coaliției de a aboli argumentul „caracterului rezonabil“ face parte, de fapt, dintr-un plan mai amplu – ambiția de a acumula putere nelimitată. Demonstranții israelieni înțeleg așa-numita „metodă a salamului“ pe care autocrații contemporani o preferă – porționează un plan de a submina o democrație în bucăți mai mici legislative, pentru a face ca fiecare dintre aceste mișcări „mai mici“ să pară inofensive. Iar lupta înverșunată a israelienilor de a păstra argumentul „caracterului rezonabil“ este o dovadă că au învățat din experiența altor națiuni că democrațiile nu mor brusc, ci treptat, așa cum pare să se întâmple și acum dacă planul coaliției conduse de Beniamin (Bibi) Netanyahu ar avea succes. Doar protestele au reușit să determine partidul Likud să revină la masa discuțiilor în căutarea unui compromis.
Între timp, vedem că partidele de opoziție din Israel nu par să mai aibă nicio pârghie pentru a bloca guvernul să promoveze legislația nocivă privind „reforma judiciară“. În condițiile în care negocierile privind un compromis sunt în impas, acțiunea extraparlamentară sub forma protestelor masive a rămas ultimul resort.
Criză profundă
Lupta actuală în jurul așa-numitului „standard al rezonabilului“ nu este doar un efort de a opri guvernul să erodeze democrația israeliană, ci, totodată, expresia unei lupte culturale mai profunde în societatea israeliană și care privește natura relațiilor dintre cetățeni și stat.
În dreptul public israelian, „standardul rezonabilului“ în deciziile guvernului a devenit pârghia prin care Curtea Supremă asigură sporirea responsabilității puterii executive, care în Israel este aproape omnipotentă, fără exagerare, precizează într-un articol de opinie Nadiv Mordechay, de la Haaretz. În aceste condiții, „standardul rezonabilului“ nu mai este doar un instrument legal. Deși încorporat formal în dreptul administrativ, este o instituție în cadrul ordinii constituționale israeliene care sporește gradul în care toate autoritățile guvernamentale – la diferitele lor niveluri – își justifică acțiunile pe scena publică și politică.
De altfel, „standardul rezonabilului“ este descris drept o componentă importantă a „revoluției cu ajutorul căreia crește“ inițiate de fostul președinte al Curții Supreme, Aharon Barak, și care a marcat evoluția gândirii democratice a Israelului în anii ’80. Se intra în era în care acțiunile guvernamentale aveau nevoie să fie justificate în fața publicului.
Acum se petrece o mișcare contrară. Presiunea de a aboli „standardul rezonabilului“ nu reflectă doar dorința guvernului de a relaxa restricțiile în materie de decizii politice sau privind numirea oficialilor publici. Simbolizează și respingerea totală a moștenirii revoluției constituționale, care impune o cultură guvernamentală a justificării. Mai mult, mișcarea face parte dintr-o serie de proiecte de lege care se încadrează în definiția legislației… „nerezonabile“.
Un exemplu semnificativ este un proiect de lege care ar extinde posibilitatea detenției administrative (puterea guvernului de a închide pe cineva suspectat de o crimă, fără proces) pe teritoriul Israelului. Israelul folosește deja această practică împotriva palestinienilor pe care îi arestează și îi încarcerează în Cisiordania. Un al doilea exemplu ține de un proiect de lege ce le-ar permite miniștrilor să promoveze absolut clientelar funcționari publici care le sunt loiali, pentru a candida în alegeri locale.
Mai mult, toate schimbările avute în vedere de Guvernul Netanyahu s-ar aplica și teritoriilor palestiniene aflate sub ocupație israeliană. De altfel, guvernul actual – cea mai extremistă coaliție din istoria statului Israel – nu își ascunde intențiile de a extinde colonizarea în Cisiordania, iar unii membri ai guvernului chiar încurajează în mod deschis violența evreilor extremiști.
Mare donator
Orice demers de acest gen are în spate și o susținere financiară. Într-un alt articol, cei de la Haaretz arată către Jeffrey Yass, care este și un important donator al republicanilor din Statele Unite ale Americii, că ar susține financiar personaje-cheie din spatele loviturii de stat judiciare a Guvernului Netanyahu.
Yass, a cărui avere a fost estimată la aproape 30 de miliarde de dolari, este cofondatorul companiei Susquehanna International Group, din Pennsylvania, împreună cu prietenul său din liceu Arthur Dantchik. Cei doi sunt considerați arhitecții intelectuali ai planului care ar slăbi în mod fundamental democrația israeliană.
O mare parte din donațiile lor sunt redirecționate prin intermediul Fundației Claws, care a donat 36 de milioane de dolari unor grupuri de reflecție libertare, alături de alte zeci de beneficiari. În ultimii ani a făcut donații pentru câteva campanii politice care se opuneau unor reglementări guvernamentale sub incidența cărora ar fi intrat și propriile afaceri. Yass s-a opus public oricărui fel de interferență guvernamentală, iar rapoartele detaliază cum a evitat plata unor taxe de un miliard de dolari, susținând în același timp inițiative împotriva impozitelor. De altfel, donațiile sale politice au crescut de peste 600 de ori în ultimul deceniu, cele mai multe fiind direcționate către candidați și cauze cu orientări libertare.
Yass a fost al patrulea cel mai mare contributor politic în ultimul ciclu electoral, după ce a cheltuit peste 56 de milioane de dolari în principal pentru susținerea republicanilor americani. A donat deja două milioane de dolari către Partidul Republican în Pennsylvania și alte 2,5 milioane de dolari în comitetul de acțiune politică al guvernatorului din Florida, Ron DeSantis.
Al treilea templu
Evreii din întreaga lume vor comemora în curând Tisha B’Av, care marchează distrugerea Primului Templu de către babilonieni și a celui de-Al Doilea Templu de către romani. Întrebarea pe care și-o ridică într-un amplu articol de opinie istoricul Yuval Noah Harari este dacă iudaismul va supraviețui distrugerii celui de-Al Treilea Templu (prin care înțelege prospera democrație israeliană), de data aceasta de către evreii înșiși. Și încearcă să descrie prin mai multe scenarii cam cum ar arăta o astfel de distrugere, plecând de la criza actuală care zguduie țara.
Un scenariu ușor de imaginat ar fi dacă ne uităm cum Al Doilea Templu a fost distrus de fanatismul religios. În timpul Marelui Război Evreiesc (66-73 d.Hr.), zeloții mesianici au preluat comunitatea evreiască din Țara Sfântă, au ucis sau au înăbușit toate vocile moderate și, convinși de propria infailibilitate, au condus poporul evreu către distrugere politică și economică.
Dacă a treia distrugere ar arăta la fel ca a doua, atunci, indiferent de cât de teribilă ar fi, putem spera că iudaismul va supraviețui, dat fiind că evreii sunt deja căliți în această privință.
În ultimii 2.000 de ani, iudaismul a rezistat la repetate acte de distrugere politică și economică – expulzarea evreilor din Spania, masacrele lui Bogdan Hmelnițki în Ucraina sau Holocaustul. Părea că există de fiecare dată un scenariu predefinit conform căruia evreii construiesc un centru politic și economic undeva – în Țara Sfântă, în Spania sau în Europa Centrală și de Est –, dar, tocmai când ajung la apogeul prosperității, o calamitate teribilă îi lovește, iar mai târziu trebuie să adune cioburile și să o ia de la capăt.
Ce se întâmplă însă dacă a treia distrugere va fi diferită de cele două anterioare? Dacă de data aceasta zeloții reușesc să creeze un stat mesianic care să distrugă democrația israeliană și să îi persecute pe toți cei care nu sunt ca ei? Dacă s-ar întâmpla acest lucru, atunci iudaismul va trebui să se confrunte cu un tip de distrugere fără precedent – o distrugere spirituală. Ce se va întâmpla dacă viitorul Israel ar adopta o ideologie rasistă a supremației evreiești? Sunt câteva dintre întrebările ridicate în articol de celebrul istoric.
Sionism secular vs sionism religios
Harari ne propune să ne imaginăm o lume în care „iudaismul“ ar deveni un sinonim pentru fanatism religios, rasism și opresiune brutală. Ar putea iudaismul supraviețui unei astfel de distrugeri spirituale? În opinia lui Harari, sioniștilor religioși (un curent al iudaismului) le va fi cel mai dificil să facă față unei astfel de distrugeri spirituale, mai ales că vor fi direct responsabili.
De generații, sionismul religios a produs lideri, gânditori, învățați, oameni de știință, ofițeri și mii de alți oameni dedicați care au adus contribuții importante statului Israel și chiar întregii lumi. Doar că sionismul religios a alunecat într-un colț dificil al istoriei, asumându-și rolul de lider în proiectul de colonizare a teritoriilor ocupate, iar recent, implicându-se într-o acaparare antidemocratică a puterii care zguduie Israelul din temelii.
Problema a apărut când mulți dintre liderii și gânditorii sionismului religios au început să susțină că sionismul religios este superior sionismului secular, pe motiv că evreii seculari au abandonat Tora și au adoptat o viziune de viață materialistă și imorală. Iar pentru a-și dovedi superioritatea, sionismul religios avea nevoie de un proiect istoric comparabil cu reușita sionismului secular – înființarea statului Israel. Unde puteau găsi sioniștii religioși proiectul istoric important, pe care să-l conducă ei înșiși? După 1967, sionismul religios a lansat proiectul de colonizare a teritoriilor palestiniene. Din acest proiect au apărut politicieni precum Bezalel Smotrich, Itamar Ben-Gvir și Simcha Rothman, vârfuri de lance în acapararea antidemocratică a puterii de către coaliția condusă azi de Netanyahu.
Inclusiv dintre cei care au susținut proiectul de colonizare, mulți au rămas dedicați democrației și pluralismului și sunt șocați de ceea ce se petrece pe străzi și înspăimântați de „spectrul dictaturii mesianice“, în formularea lui Harari.
Antisemitism propagat de evrei
Într-o lume în care Israelul ar deveni o dictatură mesianică, comunitățile seculare angajate în toleranță, egalitate și libertate nu și-ar mai găsi locul. La fel ca în zilele în care evreii au fost expulzați din Spania catolică, cei care doresc să plece și au mijloacele pentru a face acest lucru vor fugi din țară, iar cei ce rămân vor fi nevoiți să se convertească.
Unul dintre cele mai șocante lucruri care se întâmplă astăzi în Israel este că țara devine antisemită, în sensul profund al cuvântului. Antisemitismul nu este antiiudaism. Motivul pentru care evreii au fost persecutați timp de secole în Europa nu a fost ostilitatea față de practicile evreiești precum respectarea Sabatului. Evreii au fost persecutați pentru că erau acea minoritate care refuza să urmeze majoritatea. Evreii erau astfel calomniați ca fiind agenți străini, cosmopoliți, fără legături cu locul sau trădători care servesc diverse tipuri de conspirații liberale și globale.
Exact aceleași acuzații sunt făcute astăzi de Guvernul Israelului împotriva cetățenilor liberali ai țării. În propaganda Guvernului Netanyahu împotriva „stângiștilor“, dacă se înlocuiește cuvântul „stângiști“ cu „evrei“, sunt aceleași texte pe care generații de antisemiți le-au propagat împotriva evreilor, arată Harari. Nu este de mirare că Guvernul Netanyahu găsește ușor să colaboreze cu mișcări antisemite din țări precum Ungaria.
Aceasta fiind situația, istoricul Yuval Noah Harari se întreabă legitim ce se întâmplă atunci când antisemitismul este propagat de evrei? Dacă evreii seculari scapă de persecuția antisemită în Israel emigrând în țări mai liberale, ar mai dori să păstreze vreo legătură cu iudaismul? Ar dori evreii seculari care scapă dintr-un Israel antisemit să continue să vorbească ebraica? Sau ar întoarce spatele oricărui lucru legat de iudaism?
Salvarea în diaspora?!
Dacă o dictatură mesianică ar prinde rădăcini în Israel, va deveni din ce în ce mai dificil să fie considerată doar o abatere istorică trecătoare, o mutație monstruoasă în ADN-ul național care nu reprezintă adevăratul spirit iudaic. Până la urmă, statul Israel a fost proiectul stabilit și susținut de generații de evrei din întreaga lume – evrei seculari, evrei reformați, evrei conservatori, sioniști religioși și haredi.
Harari face, așadar, un exercițiu retoric amplu în care creionează diverse scenarii în jurul întrebării „ce-ar fi dacă?“. Tot el spune și speră în final că toate întrebările ridicate vor rămâne pur teoretice și că Guvernul Netanyahu se va opri din acapararea antidemocratică a puterii și va preveni o a treia distrugere, fie ea materială sau spirituală.
Dacă totuși guvernul merge mai departe cu politicile sale periculoase, atunci este datoria tuturor evreilor, oriunde ar locui, să reziste acestui guvern în orice mod nonviolent cunoscut. Pentru a face acest lucru, este important ca lumea să realizeze că tot ceea ce se întâmplă acum în Israel nu este o luptă politică trecătoare, ci un eveniment decisiv care va modela istoria evreiască pentru generațiile viitoare, conchide Harari.
Derapaje
Reforma judiciară dorită de Netanyahu include și un amendament legislativ care ar facilita numirea confidentului său, Arye Dery, în guvern.
- STUDIU DE CAZ. În ianuarie, Curtea Supremă decidea că Arye Dery, fost ministru, lider al partidului Shas și confident al prim-ministrului Benjamin Netanyahu, nu va putea face parte din guvern din cauza condamnării sale penale din anul precedent și a sentinței ulterioare cu suspendare. În respectivul caz, Curtea a invocat „standardul rezonabilului“, afirmând că este nerezonabil ca el să fie numit într-o funcție în guvern.
- ASALTUL. De la formarea Guvernului Netanyahu, Curtea Supremă s-a văzut nevoită în mai multe situații să apere standardul constituțional sub asaltul politic brutal la adresa legitimității instanței și asupra procurorului general al Israelului, Gali Baharav-Miara, care se confruntă cu amenințări constante de demitere.