Cât de aproape sunt Trump și Putin de un nou Război Rece, după ce au renunțat la tratatele nucleare

Pe 2 februarie, Rusia anunţa suspendarea obligaţiilor asumate prin Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF), ca reacţie la decizia similară a Administraţiei Donald Trump.
Acest articol a apărut în numărul 59 (18 februarie – 3 martie 2019) al revistei NewMoney
În timp ce atenția publică internațională este confiscată de Brexit, de Venezuela și de alte sute de probleme răspândite în toată lumea, un monstru adormit și aproape uitat dă semne că se trezește: conflictul nuclear.
Paradoxal, primește surprinzător de puțină atenție, dacă ne gândim că omenirea are la dispoziție suficiente focoase nucleare pentru a se autodistruge în câteva ore. De ce ar trebui să fim mai atenți? Pentru că, pur și simplu, cursa înarmării între SUA și Rusia dă semne că scapă de sub control.
Ce am putea face? Controlul înarmării este o chestiune care ține cont de presiunea publică și, când umanitatea vorbește mai tare și mai convingător decât dealerii de arme și liderii războinici, normalitatea învinge.
Să nu uităm că au trecut peste 70 de ani de când SUA au detonat două bombe atomice, iar de atunci nimeni nu a mai folosit în luptă o armă nucleară. În cazul în care Administrația Trump retrage SUA complet din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), acesta va muri în șase luni. Un tratat care să controleze rachetele antibalistice a fost lăsat să expire în 2002. A mai rămas în picioare tratatul care vizează rachetele cu rază lungă de acțiune. Dar șansele să fie reînnoit în 2021 sunt incerte acum, mai ales după ce Trump l-a numit unul dintre numeroasele acorduri proaste negociate de predecesorul său, democratul Barack Obama.
MUTĂRI PERICULOASE. Fără aceste acorduri, nu prea mai poate fi făcut nimic pentru a ține sub control o nouă cursă pentru supremația nucleară între două state care dețin peste 90% din focoasele nucleare ale lumii. Iar toate indiciile de azi trimit către „o cursă a înarmării mixtă în Europa – nucleară și convențională deopotrivă“, remarcă Nikolai Sokov, fost negociator pentru arme din partea fostei URSS, în prezent membru al Middlebury Institute of International Studies din Monterey (California).
Între timp, nici China nu stă degeaba. Își modernizează arsenalul și face eforturi să scoată SUA din sfera ei de influență din Asia. State nucleare precum India sau Pakistan rămân rivale, iar liderul nord-coreean, Kim Jong-un, dă semne că nu își va respecta promisiunea denuclearizării. Președintele rus, Vladimir Putin, joacă periculos și pe mai multe fronturi (în ultimul an, avioanele rusești Su-27 au interceptat în mod repetat aparatele militare americane care zburau în spațiul internațional, crescând astfel riscul unui incident).
Abordarea Administrației Trump față de belicoasa politică putinistă este „cea a păcii prin forță“. Iar președintele american nu a făcut decât să meargă pe mâna radicalului său consilier pe probleme de securitate, John Bolton, când a notificat în octombrie cu privire la intenția de a retrage SUA din tratatul INF. Pe linia predecesorului său Obama, Trump a acuzat Rusia că dezvoltă o rachetă de croazieră care încalcă prevederile INF. De altfel, pe 23 ianuarie, armata rusă a și prezentat unor emisari străini racheta: SSC-8, cum o numesc americanii, sau 9M729, cum o numesc rușii, despre care susțin însă că respectă prevederile tratatului, dat fiind că nu depășește o rază de 500 de kilometri.
Analiștii militari susțin că SUA vor oricum să iasă din tratat pentru a putea lansa la nevoie rachete spre Asia de Est și a ține sub control China. Îngroparea INF le va permite SUA să răspundă eforturilor puterii de la Beijing de militarizare a Mării Chinei de Sud.
Și, da, președintele Trump are dreptate că Putin este principalul personaj negativ, dar problema cu strategia sa a „păcii prin forță“ este că nici Rusia, nici China nu sunt dispuse să cedeze supremația nucleară Statelor Unite. Așa că tot ce obțin SUA din retragerea din INF este o nouă cursă a înarmării. Mai mult, SUA pierd dreptul de a inspecta siturile rusești care adăpostesc rachetele, prevedere introdusă de Reagan în tratatul din 1987.
Teoria jocului. Și dacă strategia lui Trump privind armele ofensive este problematică, plină de bube pare să fie și cea defensivă. Ca și predecesorii săi, președintele american ar vrea să construiască un scut virtual care să protejeze SUA de posibile rachete ostile. Numai că strategia aceasta de apărare indestructibilă are ca efect nașterea unor tipuri de arme și mai periculoase dezvoltate de celelalte state în contrapartidă (vezi dezvoltarea Avangard, sistemul rusesc de rachete supersonice, n.r.).
Specialiștii în teoria jocului și cunoscători ai cursei înarmării recomandă așa-numitul principiu al distrugerii reciproce asigurate (DRA). Ideea e simplă – paradoxal, lumea e mai sigură dacă niciuna dintre superputerile nucleare nu își poate proteja de fapt poporul de la un dezastru nuclear; știind asta, nici nu va îndrăzni să lanseze un atac nuclear. Principalul scop al controlului înarmării în binomul SUA-Rusia este de a împiedica să fie folosită vreodată o încărcătură nucleară, pentru că un mic atac ar putea genera un conflict total.
Pentagonul presupune, pe baza semnalelor dinspre Moscova, că Rusia a adoptat formal așa-numita strategie orwelliană a escaladării pentru a descuraja, altfel spus pariază că ar putea sparge nasul Occidentului fără să stârnească o contrareacție nucleară masivă (pe modelul văzut deja în cazul Pakistanului sau al Coreei de Nord).
Pentru a contracara această presupusă strategie orwelliană, Trump vrea ca SUA să-și construiască propriul arsenal de arme mai mici, cu care să poată răspunde, la nevoie, proporțional Rusiei, dacă aceasta se decide să facă prima mutare (principiul first use). Gândirea este că Rusia nu va lovi prima, dacă va ști că SUA dispun de arme cu care pot lovi proporțional.
INSTABILITATE. A construi arme nucleare care pot fi folosite la un moment dat este ca și cum ai ridica stive de bușteni uscați și să speri că niciodată nimeni nu va aprinde pe lângă ei un chibrit. „Sunt atâtea care ar putea evolua în direcția greșită“, spune Hans Kristensen, director al Proiectului pentru informare nucleară din cadrul Federation of American Scientists.
Echilibrul bazat pe convingerea distrugerii reciproce asigurate dintre SUA și Rusia a fost cel care a menținut pacea până acum. Tratatele privind controlul înarmării au fost o garanție că niciuna dintre părți nu poate obține și dezvolta un avantaj decisiv.
Suprimarea acestor acorduri ar putea duce nu doar la înarmare, ci și la mai multă instabilitate și incertitudine. Cu cât una dintre părți știe mai puțin despre capacitățile și intențiile celeilalte părți, cu atât mai multe șanse sunt să se ajungă accidental la un conflict. „Situația cu care ne confruntăm azi, dacă vorbim despre arsenalul nuclear, seamănă cu cele mai întunecate zile ale Războiului Rece și nimeni nu dă semne că vede asta. Politicile noastre nu reflectă acest pericol, nici în SUA, nici în Rusia“, spune pe un ton alarmant William Perry (91 de ani), fost ministru al apărării în Administrația Clinton.
Despre ieri și azi
Armele nucleare sunt, de fapt, mai ieftine, comparativ cu anumite arme convenționale, dacă luăm în calcul raportul cost/letalitate.
- ISTORIE. În 1987, liderul sovietic, Mihail Gorbaciov, a semnat INF împreună cu omologul său american, Ronald Reagan. Gorbaciov a ținut să remarce că tratatul „va intra în cărțile de istorie“.
- BENEFICIARI. Anularea tratatelor care controlează azi înarmarea ar fi în beneficiul Boeing, Honeywell International, Lockheed Martin sau Northrop Grumman, printre alții.
- DEFENSIV? În decembrie, Rusia a făcut public faptul că sistemul de rachete supersonice Avangard (cu o viteză de zbor de 27 de ori mai mare decât viteza sunetului) a fost testat cu succes și că este un sistem de apărare.
Articol preluat din BloombergBusinessweek
de Peter Coy, adaptare de Mimi Noel
FOTO: Guliver / Getty Images