Cât de aproape este Rusia de a se deconecta de la rețeaua globală de internet

Mimi Noel 30/08/2021 | 10:08 Global
Cât de aproape este Rusia de a se deconecta de la rețeaua globală de internet

Rusia trâmbițează că a testat cu succes deconectarea de rețeaua globală de internet, demers care, spun rușii, ar face parte din noua strategie de apărare în războiul cibernetic.

Rusia a trecut cu bine testul privind deconectarea de la internet, anunța pe 17 iulie presa inter­na­țională, citând un document făcut public de RBK Daily și obținut de la surse care susțin că testele – care au vizat deconectarea fizică de la internetul global – au avut loc între 15 iunie și 15 iulie. Potrivit agenției Reuters, nu este clar cât a durat deconectarea fizică și în ce măsură rezi­denții ruși au observat-o. Insider nu a reușit să verifice din surse independente infor­ma­țiile din sursa primară a acestora, pu­bli­cația rusească RBK Daily.

Este însă știut că Rusia lucrează de ceva ani pentru a aduce infrastructura de internet sub control național. Internetul este as­tăzi descentralizat și nu se află sub controlul niciunei entități, ceea ce face practic imposibil pentru orice guvern să restric­țio­neze modul în care este folosit. Orice re­gle­mentare care interzice anumite site-uri sau acțiuni pe internet poate fi ușor ocolită, fo­losind rețele din alte țări.

În 2019, așa-nu­mita „lege a internetului su­veran al Rusiei (Runet)“ a intrat în vigoare, Kremlinul având în baza ei dreptul să deconecteze țara de la internetul global, în cazul în care s-ar con­frunta cu un atac ci­ber­netic.

Dar pentru că formulează foarte vag ce înseamnă o amenințare cibernetică, criticii spun că a fost doar un pas către modelul res­trictiv pe care guvernul comunist de la Beijing l-a impus utilizării internetului în China. Una dintre prevederile legii amintite cere ca firmele furnizoare de servicii de in­ternet din Rusia să instaleze în țară așa-numitele instrumente de inspecție, selec­tare și analiză profundă (deep package inspection – DPI). Astfel, furnizorii de internet pot localiza sursa traficului de date și îl pot bloca la cerere.

Un anunț ciudat

Potrivit unei știri din noiembrie 2019 apărute în The Moscow Times, tehnologia DPI a fost testată în regiunea Ural în septembrie același an. Știrea cita la rândul ei publicația Novaya Gazeta, potrivit căreia testele au eșuat, dat fiind că mai mulți utilizatori au reușit să păcălească tehnologia de monitorizare a traficului de date. Atunci când o țară închide o parte sau întreaga sa conexiune la internetul glo­bal, nu are nevoie să facă o știre din asta, no­tează într-o analiză publicația americană Slate. Este simplu – cei din respectiva țară vor vedea că nu pot accesa site-urile, iar cei din afara țării se prind repede că nu e în regulă ceva, pentru că nu mai primesc nimic dinspre țara cu pricina. Prin urmare, a sunat ciudat când Rusia a decis să anunțe la jumătatea lui iulie că a reușit aceste teste de deconectare pe parcursul a 30 de zile.

Numai că nu prea au fost observate nici în Rusia, nici în afara ei, ceea ce indică faptul că Rusia nu prea s-a deconectat de la in­ternet. E greu de ghicit ce au implicat re­spectivele teste, ținând cont de informa­țiile vagi din știrea publicată în luna iulie de RBK Daily, mai remarcă Slate. Potrivit RBK Daily, toți furnizorii de telefonie mo­bilă din Rusia au participat la respectivele teste, care se pare că vor fi făcute anual (anul trecut a fost o excepție din cauza pandemiei).

De fapt, testele – mai exact, anunțul despre faptul că au fost un succes – au mai curând scopul de a semnala că Rusia nu mai este dependentă de restul lumii pentru a avea acces la internet. Nu este limpede și cum poate face asta, din moment ce Rusia este încă sigur dependentă de oameni și de companii din alte țări pentru a accesa conținut și servicii online pe care le creează și găzduiesc, așa cum, de altfel, cu toții suntem.

Cel mai probabil, testele au reușit opera­rea unui internet local care nu depinde de protocoalele DNS (domain name system) globale care alocă site-urilor adrese specifice de IP (internet protocol). Însă orice țară poate să-și creeze și opereze interne­tul local, dacă vrea să nu se conecteze la internetul global, grație căruia putem citi aceste articole.

Scopul Kremlinului

Derutant în cazul planurilor Rusiei este altceva – se pare că scopul Kremlinului este de a fo­losi internetul său local pentru a accesa internetul global. Așa se explică de ce testele respective nu au dus la nicio deconectare de internetul global și nu au fost sesi­zate de nimeni. Rămâne neclar în ce au constat, de fapt, aceste teste.

O sursă a RBK Daily a susținut că „a fost testată capacitatea deconectării fizice a unei părți a internetului local de internetul global“. Dar ar fi fost imposibil să o facă fără ca nimeni să nu observe momentele de deconectare.

Centrul pentru Analize Aplicate a Datelor de pe Internet din cadrul Universității San Diego din California deține un instrument de analiză și de detecție a întrerupe­rilor care combină trei tipuri de date și poate astfel detecta orice pană de internet oriunde în lume. Monitorizează protocolul Border Gateway folosit de providerii de internet. Când există o pană de internet, în mod tipic unul sau mai mulți indicatori scad semnificativ pentru că regiunea afec­tată încetează să mai schimbe informații cu providerii de internet din afara ei.

Uitându-ne la datele venite dinspre Rusia între 15 iunie și 15 iulie, nu există niciun indiciu al unei deconectări, cu excepția zilei de 5 iulie, când traficul de date dinspre Rusia s-a oprit aparent fără motiv.

Așadar, nu este vorba deloc de o deconectare, poate cel mult despre o mutare a unor sisteme de infrastructură critică pe resurse și pe provideri locali. Poate ingi­nerii ruși au creat mai multe copii ale sistemelor de IP folosite pentru navigarea pe internet și au testat în ce măsură se pot baza pe aceste clone. Sau poate au testat capacitatea de a redirecționa traficul online din Rusia către niște puncte de control virtuale, ceea ce ar permite o mai bună su­praveghere a activității pe internet a ru­șilor.

Cu certitudine, scopul de a fi la un moment dat complet independent de internetul global, dar putând în același timp să-l accesezi este un nonsens și ceva imposibil, concluzionează Slate.

Și dacă e imposibil ce a anunțat Rusia, întrebarea este ce ar trebui să înțelegem din trâmbițarea acestui „succes“. Care este mesajul pe care Kremlinul a vrut să-l tran­s­mită lumii?!

Să te deconectezi de la internetul global nici nu este în definitiv atât de greu, nemai­vorbind că e aberant să te lauzi cu asta. Fă­când caz de asta sugerează atât incom­pe­tență tehnologică profundă, cât și o incertitudine cu privire la ce înseamnă, de fapt, internetul local rusesc.

A fi sau a nu fi conectat

A fi conectat este tot mai puțin o chestiune de alegere.

  • EXCEPȚIA. ­­China a reușit să se izoleze de internetul global acum mult timp și asta din două mari motive: unu, două companii monopoluri de stat controlează toate telecomu­nicațiile din China, și doi, abordarea aceasta a fost creată în China chiar la începuturile internetului, ceea ce i-a permis întregului ecosistem de internet chinez să crească organic.
  • INTEGRAREA. ­­Faptul că Rusia a fost profund integrată de la bun început în ecosistemul internetului global este cea mai mare piedică pentru Runet.

Acest articol a apărut în numărul 122 al revistei NewMoney.

FOTO: Getty

Are o experiență de peste zece ani în jurnalism. A început la agenția națională de presă Rompres, iar în 2006 s-a alăturat echipei care se ocupa de ediția în limba română a publicației americane BusinessWeek. În 2007, a completat echipa de jurnaliști care pornea revista de afaceri Money Express. Domeniile acoperite au variat, de la retail la FMCG, farma, fonduri de investiții, fuziuni și achiziții, IT&C. A realizat interviuri cu cei mai proeminenți oameni de afaceri români, antreprenori locali, dar și cunoscuți oameni de afaceri străini, precum directorul executiv al Microchip, Steve Sanghi, sau fostul director executiv al Sony America, Michael Schulhof. Mimi Noel lucrează ca Account Manager la AMICOM din 2012. La NewMoney, se ocupă de subiectele internaționale.