Care este cuvântul deceniului, conform specialiştilor în lingvistică?

Elena Marinescu 04/01/2020 | 12:53 Fapt Divers
Care este cuvântul deceniului, conform specialiştilor în lingvistică?

Pronumele neutru „they”, folosit în engleză de un număr mare de persoane care refuză categoriile masculin/ feminin tradiţionale, a fost ales vineri cuvântul deceniului de American Dialect Society, care studiază evoluţia limbii ca emblemă a anilor 2010-2019.

„Când o parte fundamentală a limbii precum pronumele devine un indicator vital al tendinţelor societăţii, lingviştii devin atenţi”, a explicat lingvistul Ben Zimmer, care a prezidat vineri, la New Orleans, votul membrilor acestei organizaţii americane fondată în 1889 şi care este formată din lingvişti sau universitari dar este deschisă tuturor.

În timp ce unii folosesc pronumele compozit „iel” în franceză, tot mai mulţi americani care se numesc „non-binari” folosesc acum acest pronume plural neutru la singular, pentru a evita genurile tradiţionale.

Înainte de a desemna „they” drept cuvântul deceniului – după ce a fost ales „google” pentru deceniul 2000-2009, şi „web” pentru anii 1990-1999 – American Dialect Society (ADS) a ales „cuvântul anului” din 2015.

În decembrie, dicţionarul american online Merriam-Webster alesese şi el „they” drept cuvântul anului.

Termenul „they” a fost ales de ADS drept emblematic pentru deceniu, în faţa expresiilor născute pe reţelele de socializare precum „BlackLivesMatter” şi „MeToo” sau termeni ca „selfie” şi „climat”.

Martori ai importanţei creşterii acestor discuţii despre gen, persoanele non-binare sunt din ce în ce mai vizibile în serialele de televiziune şi în lumea spectacolului, precum artiştii Sam Smith sau Indya Moore (serialul de televiziune „Pose”).

Un număr crescut de persoane din Statele Unite se prezintă de asemenea indicând pronumele pe care şi-l doresc să fie aplicat, relatează News.ro.

Gigantul Apple a adăugat recent emoticoane „neutre”, din care nu se distinge genul, în ultima versiune a sistemului său de operare.