Care este a doua cea mai așteptată poveste personală din acest an, după autobiografia prințului Harry

Oana Borviz 12/01/2023 | 10:20 Timp Liber
Care este a doua cea mai așteptată poveste personală din acest an, după autobiografia prințului Harry

O carte este scrisă de unul dintre cele mai mari staruri rock din toate timpurile, cealaltă – de un prinț care a renunțat la titulatura regală. Ambele sunt cele mai așteptate autobiografii ale începutului de an 2023.

Bono – omul din spatele hiturilor „Beautiful Day“, „With Or Without You“, „Where The Streets Have No Name“, dar și unul dintre cei mai mari activiști ai lumii – își povestește viața într-o autobiografie deve­nită deja bestseller The New York Times și The Sunday Times.

Prințul Harry își spune povestea într-o carte despre zvonurile care circulau deja de luni bune. Așteptată de unii cu nerăbdare, iar de alții cu teama de a nu incomoda, cartea acoperă experiențele revelatoare din viața prințului, începând cu copilăria um­brită de moartea mamei și până la moartea bunicii sale, regina Elisabeta a II-a.

Dar începutul lui 2023 va aduce în librării și alte titluri de luat în seamă.

Povestea unui star rock

„Surrender. 40 de piese, o singură poveste“, ce va apă­rea și în limba română la editura Litera, este o carte ambi­țioasă în care Bono (62 de ani), pe numele său ade­vărat Paul David Hewson, își rememorează expe­rien­țele din perspectiva familiei, a credinței, muzicii și activismului.

Bono folosește un ton critic și uneori contradictoriu în această autobiografie, care începe cu anii co­pi­lăriei din Dublin și continuă cu formarea trupei U2, căsnicia longevivă alături de Alison Stewart, activismul lui revoluționar.

Spre uimirea fanilor, cartea nu insistă prea mult pe universul muzical al artistului, ci mai degrabă pe oamenii care i-au marcat destinul, pe întâmplările revelatorii, pe credința lui în Dumnezeu. Toate cele 40 de capitole ale volumului (la care face referire și titlul și care poartă numele unor cântece U2) ne arată un Bono autocritic, complex, temperamental, un artist autentic pe care mulți îl adoră, iar mulți îl urăsc.

Bono povestește despre pierderea mamei sale, la vârsta de 14 ani, și despre pierderea tatălui său, la vârsta adultă, despre descoperirea vărului său ca frate vitreg și despre multele controverse cu care s-a confruntat. Își examinează propriile greșeli, își amin­tește de artiști care l-au influențat (R.E.M.) și de prie­tenii distruse din cauza dependențelor (cum a fost cea cu Michael Hutchence, de la INXS, care murit în urma unei supradoze).

„Surrender. 40 de piese, o singură poveste“ este mai mult decât portretul unui star rock. Este portretul unui om care crede că poate schimba lumea prin muzică și activism (faptul că, printr-un lobby de doi ani, l-a determinat pe fostul președinte american George W. Bush să ceară Congresului Statelor Unite un angajament de 15 miliarde de dolari pentru a lupta împotriva SIDA în Africa este una dintre cele mai mari realizări ale sale ca activist).

Povestea unui prinț

După luni întregi de zvonuri privind publicarea unei cărți de memorii scrise de prințul Harry, iată că vo­lumul a fost publicat internațional pe 10 ianuarie 2023 (în limba română apare la editura Nemira).

Scris de Harry împreună cu J.R. Moehringer (care a lucrat cu fostul tenismen american Andre Agassi la memoriile acestuia, „Open. O autobiografie“), volumul autobiografic „Rezervă“ („Spare“) a stârnit multe zvonuri și speculații, mai ales în ceea ce pri­vește ti­tlul, unii făcând trimitere la calificarea prin­țului ca pilot de elicopter de luptă și la cele două turnee ale sale în Afganistan, alții referindu-se la rolul lui Harry ca moștenitor „de rezervă“ al lui William. (Zvonurile vorbesc chiar și despre un contract de carte în va­loare de 20 de milioane de dolari, pe care Harry l-ar fi semnat cu Penguin Random House).

Veniturile obținute din vânzările cărții vor merge către două organizații caritabile: Sentebale, fondată de Harry cu scopul de a-i sprijini pe copiii și pe tinerii bolnavi de HIV/SIDA din Lesotho și Botswana, și WellChild, aflată tot sub patronajul lui Harry, care ajută ca tinerii și copiii cu nevoi complexe de sănătate să fie îngrijiți la domiciliu. O ediție audio a cărții, în lectura lui Harry, va fi de asemenea disponibilă internațional, tot începând cu 10 ianuarie 2023.

De urmarit

Începutul lui 2023 va aduce pe rafturile librăriilor și cărți de­spre minți scli­pitoare care au schimbat lumea, despre partea neștiută a orașelor și despre minunile cosmosului.

  • „Epoca inconș­tientului“ (Polirom). Scrisă de Eric R. Kandel, car­tea prezintă modul în care oameni de știință (Sigmund Freud) și artiști (Gustav Klimt) au făcut descoperiri relevante, pe la 1900, în psihologie și biologia creierului.
  • „The Milky Way“ (Publica). Astrofi­zi­cianul Moiya McTiero propune o poveste total dife­rită de ceea ce s-a scris până acum despre Calea Lactee.
  • „Triumph of the City“ (Publica). Edward Glaeser ne poartă prin diferite locuri ale globului pentru a dezvălui felul de a funcționa al orașelor și de a scoate la iveală ce e mai bun din oameni.

Acest articol a apărut în numărul 154 al revistei NewMoney

FOTO: Getty