Carantina generală nu a îmbunătățit doar aerul de pe planetă, ci și vibrațiile seismice s-au liniștit

NewMoney 08/04/2020 | 12:27 Fapt Divers
Carantina generală nu a îmbunătățit doar aerul de pe planetă, ci și vibrațiile seismice s-au liniștit

Repercusiunile noului Coronavirus sunt resimțite în aproape toate sferele vieții umane. COVID-19 a afectat deja economia mondială și a consumat milioane de locuri de muncă. Cu toate acestea, cu cele mai multe părți ale lumii aflate sub carantina, planeta răsuflă ușurată. În afară de calitatea aerului, care s-a îmbunătățit în mod spectaculor, oamenii de știință au mai afirmat că există mai puțin zgomot seismic și vibrații sub scoarța terestră, potrivit unui raport al Nature, citat de Financial Express.

Seismologii din întreaga lume observă tot mai puţin zgomot seismic de ambienţă – ceea ce înseamnă vibraţiile produse de maşini, trenuri, autobuze şi oameni care îşi desfăşoară activităţile zilnice. Iar în lipsa acestui zgomot, scoarţa terestră se mişcă tot mai puţin.

Raportul susține că acest lucru ar putea ajuta seismologii să detecteze cutremure de o magnitudine foarte mică, ale căror semnale au fost înecate anterior în cacofonia vibrațiilor produse de diverse activități umane.

Stațiile seismice din orașe, inutile în mod normal

Thomas Lecocq, geolog şi seismolog la Observatorul Regal din Belgia, a vorbit despre acest fenomen sesizat pentru prima oară în Bruxelles.

În Bruxelles, zgomotul seismic de ambienţă s-a redus între 30% şi 50% de la jumătatea lunii martie, în apropiere de perioada în care autorităţile au început să implementeze închiderea şcolilor şi a întreprinderilor, precum şi alte măsuri de distanţare socială, potrivit lui Lecocq.

Acel nivel de zgomot este la egalitate cu cel observat de seismologi în ziua de Crăciun, a mai spus acesta.

Spre exemplu, staţia seismică din Bruxelles: în majoritatea timpului, Lecocq spune că este „practic inutilă”.

Staţiile seismice sunt de obicei instalate în afara zonelor urbane, pentru că în lipsa zgomotului produs de oameni pot fi înregistrate mai uşor vibraţiile subtile ale Pământului. Însă, staţia din Bruxelles a fost construită în urmă cu peste un secol, iar de atunci oraşul s-a tot extins în jurul său.

Andy Frassetto, un alt seismolog, a declarat pentru Nature că specialiștii în domeniu lucrează continuu pentru a profita de acest timp mic pentru a obține mai multe informații despre natura vulcanilor și a cutremurelor.