Oamenii de știință au creat o structură din beton care se îndoaie la cutremure

NewMoney 11/03/2020 | 11:35 Fapt Divers
Oamenii de știință au creat o structură din beton care se îndoaie la cutremure

Oamenii de știință de la Universitatea de Tehnologie Swinburne din Melbourne au dezvoltat un nou proces care ar putea permite ca într-o bună zi betonul flexibil să devină mainstream. De asemenea, ar putea scădea amprenta de carbon asociată cu realizarea materialului de construcție.

În loc de ciment tradițional „Portland”, acest nou beton încorporează „cenușă zburătoare”, care este un produs secundar al cărbunelui care arde pentru energie. Într-un fel, folosirea cenușei pentru a face beton este un truc vechi. Inginerii romani au amestecat cenușa vulcanică și var nestins pentru a crea materialul de construcție, iar acesta este unul dintre motivele pentru care unele dintre structurile pe care le-au construit încă stau astăzi în picioare.

Avantajele betonului care îndoaie la cutremure

Avantajele pe care le prezintă acest beton sunt de două feluri. În primul rând, este mult mai ecologic să-l produci. Deoarece nu este nevoie să încălzești calcarul pentru a face componenta de ciment, echipa de la Swinburne susține că are nevoie de 36% mai puțină energie pentru producție decât are nevoie betonul obișnuit care se îndoaie. De asemenea, procesul emite dioxid de carbon cu 76% mai puțin. Mai mult, procesul folosește un material care este disponibil pe scară largă în SUA și în alte țări din întreaga lume.

Între timp, fibrele de polimer din interiorul betonului îi permit să susțină mai multe fracturi „de dimensiuniunea unui fir de păr” și să nu se rupă în bucăți separate. Potrivit Dr. Behzad Nematollahi, unul dintre cercetătorii care au dezvoltat materialul, este de 400 de ori mai flexibil decât betonul obișnuit, ceea ce îl face ideal pentru utilizarea în locurile în care cutremurele sunt frecvente.

Betonul flexibil nu este un concept nou. A fost dezvoltat pentru prima dată de Dr. Victor Li, profesor de inginerie civilă și de mediu la Universitatea Michigan, la începutul anilor ’90. Cu toate acestea, problema a fost întotdeauna accesabilitatea materialelor de producție. Betonul creat de Dr. Li a fost, anul trecut, de patru ori mai scump decât betonul tradițional. O echipă de cercetători ai LSU a dezvoltat o modalitate de a face ca producția materialul să fie mai puțin costisitoare, însă adoptarea la scară largă este încă la ani distanță.