Când încep cele mai fierbinți festivaluri de iarnă din Europa

Oana Borviz 22/12/2017 | 13:10 Timp Liber
Când încep cele mai fierbinți festivaluri de iarnă din Europa

 

Acest articol apare în numărul 30 (18 decembrie – 7 ianuarie) al revistei NewMoney

Deși majoritatea festivalurilor au loc în anotimpurile calde, atunci când oamenii pot călători în voie și-și pot manifesta mult mai lesne pasiunile, există câteva astfel de evenimente și în toiul iernii, unde iubitorii de experiențe pot trăi momente unice.

Dacă vă mai gândiți încă la cum să vă petreceți vacanța de iarnă, poate că lista de mai jos vă va inspira în a face alegerea potrivită. Sunt câteva dintre cele mai tari festivaluri de iarnă europene, care adună an de an un număr impresionant de turiști, veniți din toate colțurile lumii pentru carnava­luri, sporturi de iarnă, muzică bună și mâncăruri delicioase. Majoritatea au loc după Sărbătorile de iarnă, așa încât pot fi ocazia perfectă pentru prelungirea vacanței și a acelui sentiment special pe care-l încercăm cu toții la început de An Nou.

Carnavalul de la Veneția. Unul dintre cele mai așteptate momente din an, Carnavalul de la Ve­neția, ce va avea loc între 27 ianuarie și 18 februarie 2018, îmbracă în fiecare iarnă orașul de pe ape în cele mai extravagante culori. Parade sofisticate, baluri mascate, gondole elegante, tot felul de manifestări artistice și mult, mult mister alcătuiesc o expe­riență pe care cei care o trăiesc pentru prima dată vor să o repete la nesfârșit. Cu o istorie de peste opt secole, din care nu au lipsit nici inter­dicțiile (purtarea măști­lor a fost, spre exemplu, interzisă de mai multe ori, pe motiv că încurajează infidelitatea și libertinajul), carnavalul venețian este un spectacol vizual pe care niciun iubitor de frumos nu ar trebui să-l rateze.

Străduțe încărcate de istorie, Piața San Marco, cu ale sale clădiri memorabile (Palatul Dogilor, Bazilica San Marco), ateliere vestite de meșteșugărit (Laboratoriu Artigiano Maschere, atelierul Ca del Sol), procesiuni spectaculoase (pe uscat sau pe apă) te așteaptă să le descoperi farmecul într-o explozie a vieții așa cum nu ai mai trăit-o nicăieri.

Festivalul Luminii (Amsterdam). Ce ar putea fi mai potrivit pentru un oraș, în lungile seri de iarnă, decât un spectacol de lumini? Asta poți vedea în fiecare an în superba capitală a Olandei, Amsterdam, unde, timp de 53 de zile, artiști din lumea întreagă își expun instalațiile de lumină în cadrul așa-numitului Festival al Luminii, care în acest an se încheie pe 21 ianuarie 2018. Proiecții pe clădiri și pe apă, instalații pe străzi și în piețe, lucrări interactive au fost create de artiști, arhitecți și desig­neri special pentru acest eveniment.

În timpul acestui festival, Amsterdamul – vestit pentru canale, Muzeul Van Gogh, Schitul Amsterdam, Casa Anne Frank sau magazinele de canabis și de cafea – se transformă într-o pagină de poveste ale cărei personaje strălu­cesc în mii de culori.

Festivaluri de muzică. Pentru cei care nu pot fără muzică, nici măcar atunci când călătoresc (sau mai ales atunci), există câteva festivaluri la care vor găsi, în toiul iernii, ceva ce le va ține de cald tot anul. Winter Jazz Festival – ce are loc între 2 și 25 februarie 2018 în mai multe orașe daneze precum Copenhaga, Aarhus, Esbjerg – dă la volum maxim sound-uri interesante de jazz contemporan; Where’s The Music, ce are loc între 9 și 10 februarie 2018, la Norrköping (Suedia), oferă cele mai reușite piese din muzica suedeză nouă, iar pentru cei interesați este o ocazie bună de a lua parte la conferințe pe teme muzicale; Hogmanay, din Edinburgh (Scoția), unul dintre cele mai cunoscute festivaluri de Anul Nou, devine epicentrul distracției pe 31 decembrie, când petreceri de tot felul, concerte și sărbători precum Procesiunea Torchlight fac să vibreze capitala Scoției.

Festivalul Sculpturilor de Gheaţă (Bruges). „Ice, ice baby“, ar spune cei pentru care gheața înseamnă ceva mai mult decât un cub perfect fațetat și care ar rămâne fără cu­vinte în fața unei lumi plămădite din gheață. La Festivalul Sculpturilor de Gheață, din Bruges (Belgia), orice poveste devine realitate, grație unor artiști talentați, ce transformă bucăți de gheață în prin­țese și animale fantastice, castele și supereroi. Până pe 7 ianuarie 2018 puteți călători pe tărâmuri inimagi­nabil de transpa­rente.

Festivaluri sportive. Dacă sunteți împătimiți ai sporturilor de iarnă, Festivalul Momentum Ski, din Verbier, și Festivalul Snow Bike Festival, din Gstaad (ambele în Elveția), s-ar putea număra printre opțiuni. La festivalul de ski (ce are loc între 1 și 4 februarie 2018) puteți participa la celebrele evenimente City Ski Championships și Alpine Business Forum, dar și la spectacole de comedie și muzică live, în timp ce la Festivalul de snow bike (între 18 și 21 ianuarie 2018), puteți îmbina cursele de motociclism cu petreceri explozive și plimbări prin peisaje spectaculoase.

 


FOTO: Guliver / Getty Images