Când cred specialiștii în finanțe că este bine să investești pe piața de capital

Investitorii pe piața de capital au o vorbă care sună, în engleză, în felul următor: „Sell in May and go away“, ceea ce înseamnă „Vinde în luna mai și pleacă“. Expresia, care vine din America din anii ’50, are o acoperire practică, în sensul că statisticile arată că randamentele acțiunilor sunt mai mari în perioada noiembrie-aprilie decât în lunile mai-octombrie.
O bună parte din analiștii bursieri recomandă vânzarea în luna mai a portofoliului de acțiuni sau a unei părți din acesta. Vinzi în mai și pleci. Dar nu pleci prea departe, pentru că, evident, sfatul analiștilor este de a vinde acțiuni și de a plasa banii în alte instrumente financiare, cum ar fi, de exemplu, obligațiunile de stat sau corporatiste.
„Sell in May and go away“ este o vorbă care se potrivește până la un punct. Dacă ne raportăm la indicele S&P 500 (realizat de compania Standard & Poor’s), cifrele adeveresc vechea idee de a vinde în luna mai. Conform Fidelity Investments, o platformă dedicată investitorilor pe piața de capital, după anul 1990, în perioada noiembrie-aprilie, creșterea indicelui a fost în medie de 7%. În mai-octombrie, creșterea valorii indicelui a fost de numai 2%. Sunt date care confirmă ideea ieșirii de pe bursă în luna mai.
Există însă și lucrări de-a dreptul academice care arată că tendința nu este valabilă doar pe piața americană, ci și pe alte piețe de capital. Ceea ce îi poate face pe unii investitori să creadă că rețeta vânzării în luna mai este infailibilă.
Evident, orice regulă are excepțiile sale. Iar vânzarea în luna mai are destule contraexemple. Cel mai cunoscut caz este anul 2020, marcat de pandemia de COVID-19. Atunci, în lunile februarie-martie, indicele S&P 500 a scăzut cu 34%, iar până în octombrie 2020 a câștigat un plus de 12,4%. Bineînțeles că anul 2020 a fost unul atipic, din cauza pandemiei, și nu poate fi luat ca referință, dar poate demonstra că aplicarea zicalei cu „ochii închiși“, fără o gândire prealabilă, ar fi adus pierderi mari investitorilor.
Pro și contra
Sunt multe argumente care pot fi aduse în favoarea sau împotriva vânzării în luna mai.
Pro. De exemplu, în perioada mai-octombrie din anii 2012-2020, creșterea indicelui bursier S&P 500 a fost destul de redusă, în medie cu 3,8%, fără însă a lua în calcul căderea dură din anul 2011, atunci când același indice a scăzut cu 8%. De asemenea, scăderea din 2015, de 0,3%, a fost totuși nesemnificativă în raport cu creșterile înregistrate în fiecare an.
Contra. Anul 2022, marcat și el de începerea războiului din Ucraina, a infirmat logica vânzării în mai. În aprilie 2022, indicele S&P 500 a scăzut cu 8,8%, iar de la începutul anului scăderea a fost cu 13%. Este clar că nimeni nu ar fi recomandat o vânzare a acțiunilor în mai 2022, în condițiile scăderii abrupte a pieței. Se poate observa că în momentele de criză regulile statistice se schimbă, după cum este și de așteptat.
Una peste alta, modelul se verifică fără probleme pe o perioadă lungă, dar capacitatea predictivă este destul de aproximativă, iar riscurile pentru investitori de a avea costuri semnificative sunt destul de mari. De altfel, sunt analiști care se întreabă dacă nu cumva anul 2023 nu va fi o excepție, în sensul că următoarele luni vor aduce randamente bursiere mai mari decât în cele șase luni care au trecut. Rima zicalei este reușită, dar ea nu trebuie să fie literă de lege pentru investitori, mai ales într-un an cu multe necunoscute macroeconomice.
Strategii de investiție
Există strategii pe care investitorii le pot aplica pentru a evita reducerea randamentelor de pe parcursul verii. De exemplu, o variantă propusă de specialiști este rotația acțiunilor. Sunt companii care au creat ETF-uri (un „coș“ de active diversificate, asemănătoare cu un fond mutual care se tranzacționează la rândul lui pe piețe) care au adus un randament mai bun decât indicele S&P 500, atât în perioada noiembrie-aprilie, cât și în lunile mai-octombrie.
Desigur însă, nu este neapărat o mare surpriză, dacă avem în vedere că indicii clasici au în componență acțiuni ale unor companii importante, în felul acesta reducând riscul investiției.
Să luăm exemplul unei piețe europene, mai mici, și anume Bursa de la Paris. Anul acesta, la jumătatea lunii aprilie, indicele bursier francez, CAC 40, a ajuns la un nivel-record, depășind pentru prima oară de la crearea sa valoarea de 7.500 de puncte.
Recordul francez nu a rezistat mult. La începutul lunii mai, indicele s-a întors sub 7.500 de puncte, sensibil la deciziile băncilor centrale, Rezerva Federală americană (Fed) și Banca Centrală Europeană (BCE), la datele privind inflația din Europa sau din lume, precum și la evoluțiile celei mai importante piețe, cea americană. De altfel, bursele europene sunt legate „ombilical“ de evoluția celor din America, în multe zile investitorii pe piețele de pe Bătrânul Continent reglându-și fluxul financiar în funcție de dinamica pieței americane.
Bursa franceză are o serie de companii locale importante, precum LVMH, Hermes, L’Oreal sau Renault. Dar, dincolo de rezultatele companiilor franceze, evoluția indicelui bursier de la Paris depinde și de indicatorii de pe piața internațională.
Influența dobânzilor-cheie
De fapt, toate bursele au fost influențate de deciziile băncilor centrale. Fiecare creștere de dobândă a coincis cu o scădere ușoară a piețelor de capital dintr-un motiv extrem de simplu – investitorii își mută o parte din bani către valute și bănci, acolo unde remunerarea banilor crește.
Au fost destule ocazii în care bursele au așteptat deciziile băncilor centrale. Rezerva Federală americană a crescut de zece ori consecutiv dobânda de politică monetară, iar Banca Centrală Europeană a ajuns recent la a șasea rundă de ridicare a dobânzii-cheie.
Ca de obicei, America a acționat mai rapid și mai hotărât, iar Rezerva Federală se vede acum într-o situație inedită, dobânda a ajuns la nivelul inflației, 5%. Vom vedea dacă va fi și o situație fericită, pentru că dacă inflația va începe să coboare va însemna că măsurile băncii centrale americane au dat rezultate. Drept urmare, piețele vor căpăta încredere și „vânt din pupa“, iar indicii bursieri este de așteptat să crească.
Dacă însă inflația va rezista sau va crește în continuare, Rezerva Federală americană are o mare problemă și anume că investitorii pe piața de capital vor deveni neîncrezători în eficiența politicii monetare și, drept urmare, ne-am putea aștepta la retrageri importante de bani de pe burse, implicit la scăderi ale cotațiilor acțiunilor.
Dacă lucrurile vor merge bine în SUA și inflația va scădea, este de așteptat ca Rezerva Federală să facă o pauză de creștere a dobânzii, ceea ce ar fi încă o veste bună pentru economie.
Banca Centrală Europeană se află într-o situație diferită de cea din Statele Unite. Instituția de la Frankfurt a ajuns cu dobânda-cheie la 3,5% pentru o inflație în zona Euro de 7%. Modul în care a acționat BCE, mai lent decât Rezerva Federală, s-a datorat faptului că a dorit să salveze și firava creștere economică europeană. Până acum a reușit.
Rămâne de văzut dacă va putea să jongleze în continuare cu mai multe obiective (reducerea inflației, creșterea economică, dozarea creșterii dobânzii, încrederea investitorilor) fără ca vreunul dintre ele să se facă țăndări. La urma urmei, cel mai bine ar fi ca investitorii să nu „vândă în mai“, ci să creadă că bursele vor reuși să sfideze statistica și să aducă un randament consistent și în următoarele luni.
O strategie care nu dă greș
O strategie investițională care dă rezultate bune este aceea de a păstra un portofoliu de acțiuni pe termen lung. Cel mai bun exemplu în acest sens este celebrul Warren Buffett.
- ORACOLUL DIN OMAHA. Chiar și pentru Oracolul din Omaha, supranumele lui Buffett, există un moment când face schimbări de portofoliu. Oricum ar fi însă, magnatul american investește în companii mari, firme cu o istorie de creștere susținută a veniturilor și a profitului (blue chip) și cu bilanțuri solide.
- PRINCIPIU. Buffett a explicat că de multe ori se ghidează după un principiu foarte simplu: cumpără acțiuni la companii care produc mărfuri pe care oamenii le folosesc zi de zi. Drept urmare, portofoliul fondului de investiții pe care îl conduce, Berkshire Hathaway, publicat transparent, în fiecare an, cu ocazia scrisorii pe care le-o adresează investitorilor, arată în felul următor: Apple – 40%, Bank of America – 11%, Chevron – 9,7%, Coca-Cola – 8,2%, American Express – 7,2%.
- GATES INVESTEȘTE ÎN BUFFETT. Portofoliul lui Bill Gates este dominat de Berkshire Hathaway, fondul administrat de prietenul său Buffett, 53%, dar include și Waste Management, 16%, Caterpillar, 7%, Canadian National Railway, 6%.
Acest articol a apărut în numărul 164 al revistei NewMoney
FOTO: Getty