Brico Dépôt România încetează colaborarea cu Schweighofer. Cum răspund austriecii

Cristina Dobreanu 09/03/2017 | 12:56 Ştiri
Brico Dépôt România încetează colaborarea cu Schweighofer. Cum răspund austriecii

Retailerul de bricolaj Brico Dépôt România a sistat aprovizionarea cu produse din lemn provenind de la producătorul austriac Holzindustrie Schweighofer, folosind furnizori alternativi ce dețin certificarea FSC, și nicio comandă nu va mai fi plasată către Schweighofer Group fără acordul FSC, a anunțat compania.

„Dorim să oferim spre vânzare produse din lemn care au o sursă de proveniență 100% sigură, permițând clienților noștri să facă alegeri durabile. Tot lemnul din gama noastră de produse este auditat în mod responsabil, fiind aprobat de comisii recunoscute și competente, cum ar fi FSC și PEFC”, a declarat Christian Mazauric (foto), CEO Brico Dépôt România.

Citiți și: EXCLUSIV Cât vor pierde austriecii de la Schweighofer după ce au fost sancționați că ar folosi lemn tăiat ilegal

Reprezentanții Brico Dépôt România, parte a Kingfisher plc, au mai precizat că lanțul de bricolaj colaborează strâns cu furnizorii săi pentru a se asigura că aceștia respectă reglementările aflate în vigoare, folosind auditori independenți, dar și că pun în aplicare programele de formare a lanțului de aprovizionare.

Citiți și: FSC a retras certificatul de calitate al Holzindustrie Schweighofer

Anunțul retailerului vine în contextul în care, la jumătatea lunii trecute, FSC i-a retras certificatul de calitate grupului austriac Holzindustrie Schweighofer, act care atestă faptul că pădurile sunt administrate responsabil, și a decis să se disocieze de grup.

Citiți și: Controversele Schweighofer: Leroy Merlin scoate din magazine lemnul care nu are certificări de sustenabilitate

Recent, francezii de la Leroy Merlin au anunțat că a demarat, începând cu luna februarie, procesul de delistare a tuturor produselor din lemn provenite de la companii naționale și internaționale care nu respectă standardele de sustenabilitate și certificările FSC (Forest Stewardship Council) și PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification). La finalul anului trecut, și nemții de la Hornbach au anunțat încetarea colaborării Holzindustrie Schweighofer, începând din ianuarie 2017, pentru comercializarea lemnului de construcţii şi a celui rindeluit.

Răspunsul austriecilor de la Schweighofer

„(…) În ciuda faptului că nu efectuează operaţiuni de exploatare forestieră, ci cumpără lemn de la furnizori care acționează în conformitate cu legislaţia din România, Holzindustrie Schweighofer este hotărâtă să elimine neregulile și tăierile ilegale”, se arată în comunicatul emis de compania austriacă, joi.

„Una dintre preocupările noastre principale este să achiziționăm doar lemn recoltat în condiții legale, de aceea am pus la punct un sistem de control sporit pentru a asigura un lanț de aprovizionare complet și durabil. Mai mult, implementăm în România un sistem foarte modern de urmărire prin GPS. Sistemul Timflow urmărește traseul lemnului de la locul de încărcare până la fabricile noastre. Toate aceste date vor fi permanent la dispoziția publicului”, a spus Dan Bănacu, directorul general al Holzindustrie Schweighofer Romania.

Planul de acțiuni pentru o industrie sustenabilă a lemnului în România, potrivit comunicatului companiei:

  • Holzindustrie Schweighofer susține introducerea standardelor FSC® în România prin plata unui bonus de 10 Ron/m3 (aproximativ 2€) pentru buștenii certificați FSC®

Pentru a asigura un lanț de aprovizionare durabil în România, care să îndeplinească standardele înalte ale FSC®, Holzindustrie Schweighofer plătește furnizorilor săi un bonus pentru buștenii certificați FSC®. Din 2012, Holzindustrie Schweighofer a plătit un total de 4,77 milioane RON (€1,04 milioane) pentru acest bonus FSC®.

  • Urmărirea prin GPS – Transparență pentru lanțul de aprovizionare

Holzindustrie Schweighofer implementează în prezent un sistem propriu de urmărire GPS în România (Timflow). Acest sistem depășește semnificativ toate cerințele legale în vigoare. Odată încărcat, fiecare camion care transportă bușteni către fabricile de cherestea ale companiei va fi echipat cu un dispozitiv GPS care dovedește exact locul de încărcare al buștenilor. Sistemul va fi online în primul semestru al anului 2017.

  • O mai bună consultare cu părțile interesate

Pe parcursul ultimilor doi ani, Holzindustrie Schweighofer a îmbunătățit și a intensificat dialogul cu toate părțile interesate.

  • Audit cuprinzător realizat de renumitul grup Indufor

În ianuarie 2016, Holzindustrie Schweighofer a analizat procesele sale interne în profunzime. Firma de consultanță finlandeză Indufor a examinat toate procesele, precum și lanțul de aprovizionare și toate fabricile din România. Concluzia lor: sistemul de Due Diligence al Holzindustrie Schweighofer depășește cu mult reglementările în vigoare și este în perfectă conformitate cu standardele stabilite de Regulamentul EUTR.

https://www.schweighofer.at/fileadmin/files/all_ro/Press_ro/2016.04.13_Holzindustrie_Schweighofer__Raport_Indufor.pdf

  • Controale stricte pentru zone cu risc

Holzindustrie Schweighofer a dezvoltat un sistem pentru minimizarea riscurilor, sistem bazat pe hărți geografice emise de către Asociația pentru Certificare Forestieră, care identifică zone de risc pentru tăieri ilegale. În cazul în care Holzindustrie Schweighofer cumpără lemn din aceste zone sau din depozitele situate în imediata apropiere a parcurilor naționale sau a pădurilor virgine, angajații noștri acționează cu foarte multă grijă, prin inspectarea celor mai importante documente necesare pentru recoltarea legală a lemnului (actul de punere în valoare, amenajamentul silvic, avizul) cu o atenție maximă.

  • Echipa de conformitate consolidată

Un proces riguros de Due Diligence necesită un număr adecvat de experți bine instruiți. Holzindustrie Schweighofer și-a dublat echipa în ultima lună, ajungând la un efectiv de 16 experți care lucrează cu normă întreagă.

  • Excluderea furnizorilor care nu respectă politica de achiziții impusă de Holzindustrie Schweighofer

În cazul în care furnizorii nu respectă politica de achiziții a companiei, aceștia sunt excluși din lanțul de aprovizionare.

  • Holzindustrie Schweighofer nu acceptă lemn provenit din parcurile naționale

Holzindustrie Schweighofer a implementat în România politica „0 transporturi din parcurile naționale”, deși legislația permite recoltarea lemnului din zonele tampon ale parcurilor naționale şi în cazul tăierilor de igienă.

  • Training de conformitate și anti-corupție

Pentru angajații români, în special pentru cei care lucrează în domeniul achizițiilor, Holzindustrie Schweighofer organizează în mod regulat training-uri de conformitate și anticorupție.

  • schweighofer-initiative.org

Holzindustrie Schweighofer este implicată într-un dialog public transparent și deschis. Site-ul web www.schweighofer-initiative.org este parte a contribuției companiei la acest demers și prezintă eforturile de a îmbunătăți sustenabilitatea.

  • Dialogul deschis cu ONG-urile

Holzindustrie Schweighofer este implicată într-un dialog deschis și concret cu ONG-urile și societatea civilă. Obiectivul comun este acela de a asigura prelucrarea sustenabilă a lemnului și de a identifica orice potențial pentru optimizare.

Cristina Dobreanu a debutat în presa scrisă acum 12 ani, la România liberă. Apoi a scris la revistele de business și after business Income Magazine și Forbes România, și la portalul de business Profit.ro. A participat, în 2010, la proiectul “Study and information Programme for Young Journalists from South East Europe”, (Berlin, Germania), realizat de Konrad Adenauer Stiftung. Este specializată pe politică externă și macroeconomie, dar acoperă din punct de vedere editorial subiecte legate de lumea antreprenorială.