BREAKING NEWS. OMS a declarat coronavirusul din China drept urgenţă medicală globală (VIDEO)

Elena Marinescu 30/01/2020 | 22:00 Ştiri
BREAKING NEWS. OMS a declarat coronavirusul din China drept urgenţă medicală globală (VIDEO)

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat joi seara că declară stare de alertă medicală internaţională din cauza epidemiei din China cu noul tip de coronavirus.

Potrivit BBC, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că s-a luat această decizie pentru protejarea în special a sistemelor medicale deficitare din ţările subdezvoltate, care ar putea fi afectate de astfel de îmbolnăviri.

Într-o declaraţie de presă susţinută la sediul OMS din Geneva, directorul organizaţiei a mai spus că situaţia din China este în continuare îngrijorătoare. El a descris epidemia cu coronavirus drept „o situaţie fără precedent care necesită măsuri fără precedent”.

„În ultimele săptămâni, am asistat la apariţia unui agent patogen necunoscut anterior, care a generat o epidemie fără precedent. Nu este vorba de un vot de neîncredere în ceea ce priveşte China”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

În condiţiile în care focarul continuă să se răspândească în afara Chinei, oficialii OMS fac apel la vigilenţă şi măsuri medicale adecvate situaţiei de alertă. „Întreaga lume trebuie să fie în alertă, întreaga lume trebuie să acţioneze”, a declarat Michael Ryan, directorul Programului de Urgenţe al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Organizația avertizează toate statele membre ale Națiunilor Unite trebuie să trateze această epidemie cu seriozitate. Țările vor decide apoi care sunt măsurile pe care le vor lua: dacă vor închide granițele sau vor anula zborurile.

Potrivit raportului OMS, până acum s-au înregistrat 98 de cazuri de îmbolnăvire cu virusul ucigaş în 18 ţări, în afară de China, fără nici un deces însă. De asemenea, s-au constatat opt cazuri de transmitere a bolii de la om la om în Germania, Japonia, Vietman şi Statele Unite.

Conform celui mai recent bilanţ anunţat de autorităţile chineze, pe teritoriul Chinei se înregistrează 171 de decese generate de coronavirus şi 8.137 de cazuri confirmate.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii  defineşte drept „urgenţă de sănătate publică de interes internaţional” un „eveniment extraordinar” care este „grav, neobişnuit şi neaşteptat”.

Ultima dată când OMS a luat o astfel de decizie a fost în urmă cu patru ani, în februarie 2016, când a dat o alertă internaţională în privinţa virusului Zika, transmis de ţânţari.