Coronavirusul din China îi uimeşte pe oamenii de ştiinţă. Un caz atipic răstoarnă toate predicţiile

Elena Marinescu 30/01/2020 | 17:17 Ştiri
Coronavirusul din China îi uimeşte pe oamenii de ştiinţă. Un caz atipic răstoarnă toate predicţiile

Cazul unui băiat de 10 ani, care a fost diagnosticat cu infecţie cu coronavirusul din China, deşi nu a avut vreun simptom, îi îngrijorează pe specialişti, care se tem că oamenii ar putea răspândi virusul nedetectaţi, în ciuda măsurilor luate de autorităţile din China pentru controlul epidemiei, informează Bloomberg.

Băiatul, originar din Shenzhen, a mers împreună cu alţi membri ai familiei în vizită la rude din Wuhan, pe 29 decembrie 2019, cu ocazia Anului Nou, transmite News.ro. În timp ce părinţii şi bunicii săi au început să prezinte simptome ale gripei şi au primit tratament atunci când s-au întors în oraşul lor natal, băiatul de 10 ani părea să fie complet sănătos. El a fost diagnosticat totuşi cu virusul 2019-nCoV, după ce părinţii lui au insistat să fie testat.

„Este posibil să existe persoane care răspândesc virusul, în focare mici, dar care nu merg la spital, deoarece nu se simt atât de rău”, a declarat Ralph Baric, profesor de microbiologie şi imunologie la Universitatea din Carolina de Nord, care a studiat coronavirusurile timp de zeci de ani şi a avertizat cu privire la ameninţarea lor înainte de epidemia de SARS din 2003, scrie sursa citată.

Infectarea asimptomatică a băieţelului de 10 ani, prezentată în revista medicală Lancet, în numărul din 24 ianuarie, alimentează îngrijorarea că virusul, care deja s-a răspândit în 15 ţări şi a infectat aproape 6000 de oameni, poate fi mai greu de detectat şi controlat decât SARS, care a provocat o epidemie la nivel global în 2003.

Cazuri similare au apărut şi în afara teritoriului Chinei. Patru cazuri de infectare cu coronavirus, apărute în Germania, au fost legate de prezenţa unei persoane din China la un eveniment organizat de o companie şi care nu a prezentat niciun simptom pe timpul şederii în Germania. „Aceste cazuri atipice de pneumonie ar putea servi drept o posibilă sursă de propagare a epidemiei”, a precizat Kwok-Yung Yuen, de la Universitatea din Hong Kong, se menţionează în prestigioasa publicaţie medicală.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) reanalizează joi, într-o şedinţă cu uşile închise, dacă trebuie să declare stare de urgenţă la nivel global din cauza coronavirusului din China.

Ce perioadă de incubaţie are virusul ucigaş

Perioada de incubaţie a noii tulpini de coronavirus apărută în oraşul Wuhan, din centrul Chinei, este, în medie, de ordinul a 5,2 zile, dar poate varia foarte mult de la pacient la pacient, susţin cercetătorii chinezi într-unul dintre cele mai ample studii publicate până la această dată despre noua epidemie de pneumonie virală, informează AFP.

Întrucât estimarea este preliminară şi ”imprecisă”, generând apariţia unor variaţii mari, se justifică ”o perioadă de observaţie sau de carantină de 14 zile pentru persoanele expuse”, scriu cercetătorii din cadrul autorităţilor sanitare chineze în acest studiu apărut în prestigioasa revistă medicală New England Journal of Medicine (NEJM). Organizaţia Mondială a Sănătăţii menţiona în buletinul său publicat luni un interval de 2 până la 10 zile până la apariţia simptomelor (febră, tuse, dispnee, sindromul de detresă respiratorie acută).

Estimarea cercetătorilor chinezi privind perioada de incubaţie a tulpinii virale 2019-nCoV a fost realizată pornind de la 10 pacienţi. Cercetătorii au studiat în total primii 425 de pacienţi pentru a stabili două caracteristici de bază ale epidemiei, transmite Agerpres. După apariţia epidemiei în oraşul Wuhan în decembrie, numărul cazurilor diagnosticate s-a dublat la fiecare 7,4 zile, potrivit datelor colectate de cercetători.

Oamenii de ştiinţă estimează că fiecare bolnav a infectat în medie 2,2 persoane, cifră care poartă denumirea ”rată de reproducere de bază” sau ”R zero”. Această cifră nu este predictivă în mod direct pentru amploarea unei epidemii, dar este un parametru util. În cazul coronavirusului, „R zero” este relativ scăzut, mai apropiat de gripa specifică sezonului rece (de ordinul 1,3), decât de rujeolă, extrem de contagioasă (peste 12), şi comparabil cu SARS din 2002 (3). Cercetătorii au ajuns într-un final la concluzia că transmiterea între oameni ”a avut loc între apropiaţi începând cu mijlocul lunii decembrie 2019”.

Potrivit altor analize făcute publice marţi, perioada medie de incubaţie ar fi de doar câteva zile: 5,8 zile, conform cercetătorilor din Olanda, care au studiat 34 de pacienţi, remarcând mari diferenţe de la un pacient la altul; şi trei zile în plus în cazul unui vietnamez de 27 de ani, contaminat de tatăl său care a revenit din Wuhan, potrivit unei note apărute în NEJM. În acest studiu chinez de amploare, jumătate dintre cei 425 de bolnavi aveau peste 60 de ani. Niciunul dintre pacienţi nu avea mai puţin de 15 ani.