Aritmetica pădurilor: fiecărui român îi revine o treime de hectar de „aur verde”

Andreea Neferu 16/07/2018 | 09:55 Companii
Aritmetica pădurilor: fiecărui român îi revine o treime de hectar de „aur verde”

În tabloul de bord al pădurilor românești, fiecărui locuitor îi revine o suprafață de aur verde de circa 0,33 de hectare, indicator similar celui înregistrat la nivel european, de 0,31 hectare/locuitor, potrivit calculelor NewMoney pe baza datelor de la Institutul Național de Statistică.

Acest articol a apărut în numărul 44 (9 – 22 iulie) al revistei NewMoney

Fondul forestier al României se ridică la 6,6 milioane de hectare, adică 27,5% din su­pra­fața țării, în contextul în care media euro­peană este de 32%, potrivit datelor de la Mi­nisterul Apelor și Pădurilor. Din această su­prafață, pădurile ocupă 6,4 milioane de hec­tare, restul fiind terenuri destinate împă­duririi, iazuri sau albii de pârâuri. Aproape o treime din pădurile României sunt de fag, în timp ce bradul și molidul reprezintă aproximativ 25% din „verdele“ mioritic.

Suprafața fondului forestier al României a rămas relativ constantă în ultimii 10-15 ani, însă acest lucru s-a întâmplat și în contextul în care sfera terenurilor care sunt incluse în acest segment a fost lărgită. Anul trecut, spre exemplu, fondul forestier a înregistrat o creștere de circa 0,1% față de 2016, avans datorat în principal „unor reamenajări de pășuni împădurite și introducerii în fondul forestier a terenurilor degradate și a te­re­nurilor neîmpădurite“, potrivit Institutului Național de Statistică.

Cele mai mari suprafețe de fond forestier se înregistrau, în anul 2016, în judeţele Su­ceava (438.000 de hectare), Caraş–Severin (421.000 de hectare), Hunedoara (317.000 de hectare), Argeş (277.000 de hectare), Vâlcea (271.000 de hectare), arată INS. La nivel na­țional, statul român, prin Regia Națională a Pădurilor Romsilva, este de departe cel mai mare proprietar de păduri de pe plan local, controlând o suprafață de 3,1 milioane de hectare, fiind urmat de o divizie a grupului suedez IKEA, Iri Forest Assets, care a cum­părat în 2015 33.600 de hectare de pădure în România, iar în 2016 și-a completat portofoliul cu alte 12.800 de hectare.

Recent, austriecii de la Holzindustrie Schweig­hofer, unul dintre cei mai mari jucă­tori europeni din domeniul procesării lemnului, au decis să vândă cele peste 14.000 de hectare de păduri pe care le dețineau în România companiei suedeze GreenGold Group.

Anul trecut, masa lem­noasă recoltată s-a ridicat la 18,3 mili­oane de metri cubi la nivel național, în creș­tere cu aproape 7% față de 2016. Cel mai mare volum de masă lemnoasă a fost recoltat anul trecut în regiunea de dezvoltare Nord-Est (29,1% din total).

 

Proprietate publică/privată

Statul a „pierdut“ peste jumătate din fondul forestier pe care îl deținea în urmă cu aproape trei decenii.

  •  48,7% din fondul forestier de circa 6,6 milioane de hectare al României se află în proprietatea statului, potrivit datelor de la finalul anului 2016.
  •  16% din suprafața fondului forestier local se află în proprietatea publică a unităților administrativ-teritoriale, în timp ce 1,4% este deținută în proprietate privată de acestea.
  •  33,9% din fondul forestier local se află în proprietatea privată a persoanelor fizice și juridice.

 

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.