Anunțul vaccinului anti-COVID a zguduit piaţa bursieră. Marii bogătaşi ai planetei, din nou în câştig

Elena Marinescu 10/11/2020 | 21:38 Ştiri
Anunțul vaccinului anti-COVID a zguduit piaţa bursieră. Marii bogătaşi ai planetei, din nou în câştig

Titanul articolelor franțuzești de lux de la Luis Vuitton, Bernard Arnault, a redevenit, luni, un centimiliardar, adică averea sa a depășit valoarea de 100 de miliarde de dolari, în contextul creșterilor înregistrate de acțiunile de la nivel global, împinse de rezultatele promițătoare ale vaccinului testat de Pfizer și BioNTech, potrivit Bloomberg.

Arnault se alătură lui Jeff Bezos, Bill Gates, Mark Zuckerberg și Elon Musk în clubut de elită. Este pentru prima dată când cinci indivizi se laudă cu averi ce depășesc 100 de miliarde de dolari, potrivit Indexului Miliardarilor realizat de Bloomberg. Per total, grupul a adunat, luni, 68 de miliarde de dolari la averile lor.

Cu toate turbulențele și crizele, 2020 a fost un an de reper pentru cei mai bogați din lume. Cei 500 de oameni urmăriți de acest index au adăugat, din ianuarie, 1,2 trilioane de dolari averilor lor, o creștere de 21% ajutată de piețele financiare pe plus, lichiditate din belșug și abilitatea de a capitaliza de pe urma evaluărilor financiare negative.

Ritmul arzător al acumulărilor de avere printre cei mai bogați oameni din lume este exemplificat de către cei care ocupă primele poziții din index. Acum doi ani de zile, era un singur centimiliardar în lume: fondatorul Amazon, Jeff Bezos, care practic acum este de două ori centimiliardar, în ciuda unui divorț care a rezultat în cedarea sa către fosta soție, MacKenzie Scott, a milioane de acțiuni Amazon.

“Asta nu este o piatră de hotar pentru care să sărbătorim, ci o reflecție supărătoare a unui sistem economic global care este stricat”, a spus Chuck Collins, director al Programului privind Inegalitatea și Binele Comun al Institutului pentru Studii Politice, potrivit Digi24.

Cel mai mare câștigător de luni al indexului Bloomberg a fost magnatul Amancio Ortega, fondatorul Inditex, compania mamă a Zara. Valoarea sa netă a crescut cu 7,6 miliarde de dolari, pe măsură ce investitorii au îmbrățișat oportunitatea unei eventuale reveniri în magazinele fizice. Cândva al doilea cel mai bogat om din lume, averea lui Ortega concentrată pe comerț cu amănuntul a fost în mod special lovită puternic de pandemie. Creșterea de luni a șters aproape jumătate din căderea din acest an.

Nu toți miliardarii lumii au avut o zi bună. Cei cu averi legate de companii care au proesperat în timpul reacțiilor violente ale pandemiei și-au văzut valoarea netă scăzând, din cauză că piețele au luat în considerare un viitor apropiat care nu se va mai baza atât de mult pe videoconferințe și timp liber petrecut în casă.

Valoarea netă a șefului Zoom Video Communications, Eric Yuan, a căzut cu 20%, sau 5,1 miliarde de dolari, pe măsură ce acțiunile companiei au luat-o în jos. Fondatorul Peloton Interactive, John Foley, care a devenit miliardar în acest an pe baza creșterilor înregistrate de acțiunile companiei de fitness la domiciliu, a pierdut 300 de milioane de dolari.