Investiții automatizate. Ce rol au roboții în alegerea finanțării pentru noile proiecte din Silicon Valley

Mimi Noel 04/06/2018 | 12:06 Global
Investiții automatizate. Ce rol au roboții în alegerea finanțării pentru noile proiecte din Silicon Valley

Cum poate fi reparat capitalismul actual? Cum pot companii fondate de femei antreprenor sau de oameni de afaceri de culoare să intre pe radarul investitorilor din Silicon Valley? Eliminarea oricărui subiectivism printr-o automatizare a deciziilor de a investi în anumite companii.

Acest articol a apărut în numărul 41 (28 mai – 10 iunie) al revistei NewMoney

Ashley Carroll are o poveste ce ilustrează cât de greu este pentru femeile antreprenor din Silicon Valley care încearcă să ridice bani de la fondurile de investiții. La începutul acestui an, Carroll, par­tener în cadrul fondului de risc Social Capital cu active de 2,5 miliarde de dolari, făcea coaching cu fondatoarea unui startup care urma să meargă la o întâlnire importantă cu un potențial investitor. Să spunem că numele femeii antreprenor era Jane Disruptsk, iar pe investitor îl chema John Ventureman. Întâlnirea se derula bine, dar, în timp ce Disruptsky aștepta un răspuns din partea investitorului, Carroll primește poza unui mesaj privat dintr-o con­versație a lui Ventureman cu altcineva. Investitorul lăuda ideea de business a antreprenoarei, dar restul textului suna ca o evaluare a unei întâlniri amoroase cu cineva necunoscut. „Nu pare caldă, nu se gân­dește decât la business“, era una dintre observații.

Citiți și: Vrei să îți faci programare la coafor? Nu mai trebuie să ridici un deget. Un robot Google poate face acest lucru pentru tine

Antreprenorii se bat să fie prezentați investitorilor care iau decizii luând în calcul criterii uneori de neînțeles. Oricum, este o industrie în care este știut faptul că deciziile se iau în mare măsură pe bază de fler și intuiție.

În această paradigmă, cei care atrag investițiile sunt în mare măsură după chipul și asemănarea celor care le dau bani. Potrivit Asociației Naționale pentru Capital de Risc, 89% din partenerii din ca­drul firmelor de investiții de risc sunt bărbați. Iar în 2017, potrivit datelor compilate de PitchBook Data, industria de investiții a pompat peste 68 de miliarde de dolari în companii fondate de bărbați, comparativ cu doar 1,9 miliarde de dolari în start-up-uri având ca fondatori femei. Din punct de vedere etnic, statisticile indică la fel că majoritatea covârșitoare a investitorilor sunt albi. La fel, majoritatea antreprenorilor finanțați sunt tot albi.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Are o experiență de peste zece ani în jurnalism. A început la agenția națională de presă Rompres, iar în 2006 s-a alăturat echipei care se ocupa de ediția în limba română a publicației americane BusinessWeek. În 2007, a completat echipa de jurnaliști care pornea revista de afaceri Money Express. Domeniile acoperite au variat, de la retail la FMCG, farma, fonduri de investiții, fuziuni și achiziții, IT&C. A realizat interviuri cu cei mai proeminenți oameni de afaceri români, antreprenori locali, dar și cunoscuți oameni de afaceri străini, precum directorul executiv al Microchip, Steve Sanghi, sau fostul director executiv al Sony America, Michael Schulhof. Mimi Noel lucrează ca Account Manager la AMICOM din 2012. La NewMoney, se ocupă de subiectele internaționale.