Airbnb, evaluată la peste 100 de miliarde de dolari

NewMoney 11/12/2020 | 11:32 Ştiri
Airbnb, evaluată la peste 100 de miliarde de dolari

Preţul acţiunilor Airbnb a crescut de peste două ori la debutul bursier de joi, evaluând platforma pentru închirieri de locuinţe la puţin peste 100 de miliarde de dolari, în cea mai mare ofertă publică iniţială care a avut loc în Statele Unite în 2020, transmite agenția Reuters, citată de News.ro

Acţiunile Airbnb au început tranzacţiile la bursa Nasdaq la 146 de dolari pe unitate, cu mult peste preţul din oferta publică, de 68 de dolari pe unitate, care a atras 3,5 miliarde de dolari pentru companie. Acţiunile au atins un maxim de 165 de dolari pe unitate şi au închis la 144,71 dolari pe unitate.

Oferta publică iniţială este momentul culminant al unei redresări fenomenale a Airbnb, după ce afacerile acesteia au fost grav afectate de pandemia de Covid-19 la începutul acestui an.

Dar, odată cu relaxarea măsurilor de carantină, mai mulţi călători au optat să se cazeze în locuinţe decât la hoteluri, ajutând Airbnb să obţină profit în trimestrul al treilea. Compania din San Francisco a beneficiat şi de cererea mai mare pentru închirierea de locuinţe în afara marilor oraşe.

Listarea Airbnb, cea mai mare ofertă publică iniţială care a avut loc în SUA în 2020

”Nu cred că prea mulţi oameni se aşteptau vara aceasta să vadă o IPO a Airbnb anul acesta”, a declarat directorul general al Airbnb, Brian Chesky.

”Plănuiam să ieşim la bursă, am pregătit IPO şi aceasta a fost cea mai incredibilă călătorie. A fost o revenire destul de mare pentru gazdele noastre şi pentru ceea ce sper să fie călătoriile ”, a adăugat Chesky, a cărui participaţie la Airbnb valorează acum aproximativ 11 miliarde de dolari.

Fondată în 2008 ca un site web pentru rezervări de camere în timpul conferinţelor, listarea Airbnb a fost una dintre cele mai aşteptate IPO din SUA din 2020, care era deja un an record pentru listările de pe bursă.

Casa de discuri Warner Music Group, firma de analiză a datelor Palantir Technologies şi compania de depozite de date Snowflake Inc au devenit publice în ultimele luni.

La începutul tranzacţiilor pe Nasdaq, Airbnb avea o capitalizare de piaţă de 86,5 miliarde de dolari, eclipsând-o cea a agenţiei de turism online Booking Holdings şi a lanţului hotelier Marriott International.

Incluzând titlurile de valoare, cum ar fi opţiuni şi acţiuni restricţionate, evaluarea diluată a Airbnb a ajuns la 100,7 miliarde de dolari, fiind de peste cinci ori mai mare faţă de cea de 18 miliarde de dolari la care Airbnb a fost evaluată într-o rundă privată de strângere de fonduri, în aprilie, la începutul pandemiei.

Valoarea Airbnb a fost fixată la 31 de miliarde de dolari în ultima sa strângere de fonduri private pre-Covid-19 din 2017.

Creşterea accentuată a acţiunilor Airbnb la debut a avut loc la doar o zi după ce preţul acţiunilor companiei de livrare a produselor alimentare DoorDash s-a dublat în prima lor zi de tranzacţionare.

FOTO: Getty