Afacerile necunoscute din rafturile Amazon: Cum fac 1.500 de români circa 100 mil. dolari cu un singur click

Senica Micu 22/10/2018 | 11:11 Special
Afacerile necunoscute din rafturile Amazon: Cum fac 1.500 de români circa 100 mil. dolari cu un singur click

Amazon este: a) cel mai mare fluviu din America de Sud, b) cel mai mare retailer online din lume, c) o afacere care se apropie de pragul de o sută de milioane de dolari pentru 1.500 de români?

Acest articol a apărut în numărul 51 (22 octombrie – 4 noiembrie) al revistei NewMoney

De aproape trei săptămâni, Bogdan Voiculescu, fondatorul brandului de șosete Madam Mitza, și-a lansat produsele pe Amazon UK și învață cum să fie antreprenor pe această platformă. Iar, în timp ce povestește despre experiența pe care o trăiește cu marketplace-ul înființat de Jeff Bezos în 1995, mărturisește că și-ar dori să aibă parte de două lucruri. Primul: produsele să se vândă de la sine. Al doilea: să ajungă rapid la un volum mare al vân­zărilor. „De-ar fi așa de simplu“, spune el, cu refe­rire directă la toți ceilalți antreprenori români care „se laudă“ că vând de sute de mii de euro după doar un an de la lansare. Relaxat, la o cafea pe teresa unui restaurant, antreprenorul mărturi­­sește că procesul este mult mai complex: „M-am aruncat cu o bărcuță într-un mare ocean. Trebuie să vâs­lesc bine“.

Dar recunoaște, din start, că există și avantaje. În primul rând, a ales Amazon UK, așadar Europa în loc de America, pentru că „i-a fost mai la înde­mână“. Și-a calculat fiecare bănuț și a decis din prima că investiția va fi minimă: sub 150 de euro (sumă evaluată în lire sterline), bani care s-au dus în tot felul de „chestii de birocrație“, în taxele de transport pentru prima cutie cu produse și în campania de promovare pe Amazon. Marfa exista deja în depozitele companiei, aici, în România, astfel că nu s-a pus problema că ar putea să rămână, vreo­dată, fără stocuri. „Mâine, dacă vreau, împachetez 300 de perechi de șosete și le trimit în depozitul Amazon“, spune el.

Mișcarea este îndrăzneață și se întâmplă la dis­tanță de patru ani de când a început să producă și să vândă „șosetele hipsterești“ (cum sunt cunoscute pentru publicul din România), cu vânzări de zeci de mii de euro în fiecare an. Astăzi, antreprenorul nu știe cât de repede va deveni un brand cunoscut pe Amazon („competiția este uriașă“), dar vrea să ajungă în următoarele șase luni la vânzări de cel puțin 3.000 de lire pe lună. Bogdan, care a învățat totul de unul singur, studiind „fenomenul“ zi și noapte, timp de aproape două luni, este unul dintre cei peste 1.500 de români care, potrivit jucătorilor din piață, au pe Amazon afaceri active de aproape o sută de milioane de dolari. Sunt mulți? Sunt puțini?

UN VIS PENTRU ROMÂNI. Rapor­­tân­­du-ne la dinamica industriei globale de e-commerce, evaluată la 1,2 trili­oane de dolari, „fenomenul Amazon“ a prins antreprenorii români mult mai târziu decât în Occident. Modelul de business care promitea vânzări de mii și zeci de mii de euro într-o singură lună, încă de la început, nu a fost aplicat decât după ce românii au învățat să-și dezvolte propriile magazine online aici, în România. Florin Filote, director eMAG Marketplace, cel mai mare retailer online din piața lo­cală, cu afaceri de 564 de milioane de euro (2,58 miliarde de lei) anul trecut, estima în urmă cu câteva luni că piaţa de e-commerce din România a ajuns la aproximativ 2,8 miliarde de euro, iar că până în 2020 ar putea crește la cinci miliarde de euro. Potențial, așadar, există. Dar care sunt argumentele pentru care un român ar alege să vândă pe Amazon, și nu pe o altă platformă? Afacerea este ușor de aplicat, nu necesită abilități speciale, iar investiția mică îți poate aduce repede un profit mare, răspunde Costin Vasile, cofondator al AMZ Academy, un startup care le oferă consultanță celor interesați să-și vândă produsele pe Amazon.

Ca să ne facem o imagine și mai clară despre ceea ce înseamnă astăzi această platformă la nivel global, câteva cifre sunt edificatoare: în ultimul de­ce­niu, vânzările au crescut cu aproape 160 de miliarde de dolari, ajungând la 177,9 miliarde de dolari în 2017. Ca număr de vizitatori lunari unici, Amazon este echivalentul eBay și al Wal-Mart la un loc, iar dintre cei 183 de milioane de clienți, circa o sută de mili­oane sunt clienți Prime, adică plă­ti­tori ai unui abonament (119 USD/an sau 12,99 USD/lună) care le oferă o listă întreagă de facilități, de la pre­țuri speciale și livrări gratuite la flux nelimitat de filme şi emisiuni tv prin Prime Video.

ÎNCEPUT ȘI SFÂRȘIT. Departe de a (mai) fi un miraj, Amazon e de acum un fenomen și pentru antre­prenorii români. „Ha! Da, chiar putem să-i spunem așa“, exclamă Alex Hudițan, un alt întreprin­­ză­­tor cu afaceri pe Amazon. Numai că fluviul online al lui Bezos mai are și zone cu ape tulburi. O confirmă din proprie experiență și Carmen Das­călu, creatoarea brandului Ro­serry (un business de producție și vân­zare de rochii). Aceasta a trecut deja prin ex­pe­riența de început a unei afaceri pe Amazon și a decis să se oprească. Cel puțin pentru moment. „Eu încă vând pe Amazonul din State. Deși nu mai fac nimic pe partea de marketing, se vând cinci rochii pe săptămână“, mărtu­­ri­­sește ea. Din sto­cul de 1.300 de rochii pe care l-a pus în joc în urmă cu un an (când s-a lan­sat), au mai rămas aproape 400. „Mi-a luat mult timp povestea asta, cu Amazonul, și nu am ajuns la ce mi-am dorit“, adaugă, fără să excludă posibi­litatea de a reveni cu un nou produs, de data aceasta unul foarte nișat. Punctual, ce a fost și ce nu a fost bine?

La fel ca Bogdan Voiculescu, și Carmen Dascălu știa clar ce urmează să vândă: un anumit model de rochie, în cinci culori. Investiția de 10.000 de dolari ar fi trebuit să-i garanteze din prima un avantaj față de concurenții cu buget mai mic. Un alt mare avantaj era acela că produsul nu se fabrica în România (costurile ar fi fost mai mari), ci în China. Așadar, pornea direct de la producătorul chinez către depozitele Amazon. Tot ce mai trebuia făcut „ca la carte“ era promovarea, strâns legată de review-u­­ri­­le (recenziile) primite de la clienți, care îți asi­gură (sau nu) un loc pe prima pagină a rezultatelor afișate de motorul de căutare al platformei. Iar Carmen avea un background solid pe partea de marketing și înțelegea foarte clar toate tool-urile care ar fi trebuit folosite în campaniile de promo­vare. „Cel mai important indicator sunt review-urile pozi­tive, pe care le faci doar dacă vinzi. Iar ca să vinzi, Amazon are un tool intern de promovare. Practic, plătești ca să apari în față. Concurenții mei aveau 4.000 de review-uri“, detaliază ea. Dar câteva mii de aprecieri ale clienților s-ar fi adunat în ani de zile, cu investiții constante în promovare. Altfel spus, toți „se bat“ să facă trafic și cumpără review-uri. Practic, pentru a-și continua afacerea cu rochii de pe Amazon, antreprenoarea ar fi trebuit să in­ves­tească alți 10.000 de dolari, investiție care nu i-ar fi garantat, neapărat, succesul.

FORMULA MAGICĂ. Cu alte cuvinte, ideea că ceva mic îți poate aduce un venit foarte mare, într-un timp foarte scurt, este viabilă doar dacă descoperi un produs care nu se regăsește în portofoliul altor câteva sute de vânzători. Și tocmai această idee a stat la baza celor câteva cursuri care sunt predate astăzi de antreprenori români pe Amazon. Scopul lor: te învață cum să folosești un instrument care l-a făcut pe Jeff Bezos cel mai bogat om din lume. Adică o nișă care în ultimii ani a generat aproximativ cinci milioane de euro, dacă e să ne raportăm la cei peste 4.500 de absolvenți, conform cifrelor furnizate de jucători. Cât te costă ca să cumperi „formula magică a îmbogățirii“? În medie, 1.000–1.200 de euro.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Senica Micu are o experiență de peste zece ani în presa de business. A scris pentru mai multe publicații, precum Forbes, Money Express și Capital, realizând interviuri cu lideri de companii și antreprenori. În paralel, a coordonat diverse proiecte editoriale și s-a implicat în organizarea unor evenimente. În 2011, a câștigat unul dintre marile premii ale concursului „Tânărul Jurnalist al Anului”, inițiat de Freedom House România.