Era jocului cu sumă zero

Mimi Noel 13/02/2023 | 10:20 Global
Era jocului cu sumă zero

Statele Unite ale Americii conduc plutonul celor care susțin politicile de subvenționare, controlul asupra exporturilor și protecționismul. Globalizarea ar urma să facă astfel mulți pași înapoi. Este începutul erei jocului cu sumă zero.

Din 1945, economia lumii a funcționat după un sistem de reguli scris cumva de Statele Unite. S-a ajuns astfel la un nivel fără precedent de integrare economică. Aceasta a stimulat creșterea, a scos sute de milioane de oameni din sărăcie și a contribuit masiv la victoria Occidentului în fața Uniunii Sovietice în Războiul Rece. Astăzi însă, sistemul este în pericol. Statele se întrec să subvenționeze industria verde, restricționează circulația bunurilor și a banilor, mută producția dintr-un stat, fie el aliat sau rival. Beneficiile mutuale nu mai contează, decisiv este acum câștigul național, scrie revista britanică The Economist.

Noua industrializare

Se poate spune că după criza financiară din 2007-2009, declanșată în SUA și devenită globală, vechiul sistem era deja sub presiune. Mai nou, sistemul a mai primit o lovitură când președintele american Joe Biden a decis să favorizeze o politică industrială agresivă în detrimentul regulilor pieței libere.

SUA au dat drumul unui val de subvenții, în valoare totală de 465 de miliarde de dolari, direcționate către energie verde, mașini electrice și sectorul semiconductorilor. Politica de subvenții este condiționată de cerința ca producția să fie locală. Birocrații sunt însărcinați cu monitorizarea investițiilor pentru a împiedica influența companiilor străine asupra economiei, iar oficialii interzic exporturile (spre China) unor produse considerate de securitate națională, precum cipurile high-end și echipamentele care produc semiconductori.

Multe minți politice de la Washington cred că astfel America își va păstra ascendentul tehnologic asupra Chinei. Guvernul federal speră că intervenționismul său ar putea da roade acolo unde sectorul privat a eșuat și ar putea astfel să industrializeze din nou America. Însă un efect imediat a fost setarea unei spirale periculoase a protecționismului în toată lumea – dacă se decide cineva să construiască o fabrică de cipuri în India, guvernul subvenționează jumătate din investiție, iar în Coreea de Sud va beneficia de reduceri fiscale.

Lupta pentru viitor

Anul trecut, o treime din contractele transfrontaliere au fost atent analizate de autorități europene și s-a observat că țările care dețin materii prime necesare pentru fabricarea bateriilor exercită un control asupra exporturilor. Astfel, Indonezia a interzis deja exportul de nichel, iar Argentina, Bolivia și Chile ar putea colabora curând, în stilul Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), cu privire la exportul producției locale de litiu.

Conflictul economic cu China pare tot mai inevitabil. La trecerea în noul secol, pe măsură ce China devenea mai adânc integrată în economia globală, mulți occidentali au sperat că va deveni mai democratică. Ei bine, acea speranță a murit. Mai mult, în tot acest timp, milioane de joburi din producție au migrat în fabricile chineze.

Sunt două motive suficient de puternice ca Statele Unite să nu mai fie așa îndrăgostite de ideea de globalizare.

Administrația Biden se teme că ar putea ajunge să depindă de bateriile produse în China așa cum Europa depindea de gazul rusesc înainte de invadarea Ucrainei. Teama este bipartită – și democrații, și republicanii sunt la fel de îngrijorați că SUA ar putea pierde supremația în materie de cipuri avansate produse acum în Taiwan, iar asta le-ar putea submina capacitatea de a dezvolta domeniul inteligenței artificiale, care va deveni esențial pentru războaiele viitorului.

Din tabăra celor care își dau seama că SUA trebuie să-și sporească reziliența economică și să-și mențină avansul militar sunt mulți care cred că America poate face asta printr-o nouă industrializare, care ulterior va mobiliza din nou sprijinul pentru capitalismul de piață.

Capcana

Doar că această gândire este greșită. Chiar dacă noua industrializare și jocul acesta cu sumă zero ar fi un succes și ar revitaliza industria americană, va fi apoi greu de renunțat la el. Cel mai probabil, ar face mai mult rău lumii, erodând securitatea globală, descurajând creșterea economică și crescând costul tranziției verzi.

O problemă sunt costurile economice suplimentare. The Economist estimează că replicarea investițiilor cumulate ale companiilor în industria globală de hardware în energie verde și sectorul bateriilor ar presupune sume între 3.100 și 4.600 de miliarde de dolari (3,2-4,8% din produsul intern brut global). Noua industrializare ar crește prețurile, ceea ce, evident, îi afectează mereu pe cei săraci. Istoric vorbind, abordarea aceasta ar însemna risipa unor sume imense de bani publici.

O altă problemă ar fi furia aliaților. După Al Doilea Război Mondial, geniul Statelor Unite a constat în înțelegerea faptului că propriile interese depind de susținerea deschiderii relațiilor comerciale. Până în anii ’60, economia americană avea o pondere de aproape 40% în produsul intern brut global. Astăzi are doar 25%. De aceea, SUA au nevoie astăzi mai mult ca oricând de aliați. Interzicerea exporturilor către producătorii chinezi de cipuri va funcționa doar dacă firmele ASML (Olanda) și Tokyo Electron (Japonia) vor fi și ele de acord să nu le mai furnizeze echipamente de producere a cipurilor. Lanțurile de aprovizionare pentru sectorul bateriilor va fi securizat doar dacă lumea democratică va acționa unitar. Numai că protecționismul american a iritat deja capitale din Europa și din Asia.

Integrare, diferențiere

America trebuie să curteze și puterile emergente. Până în 2050, India și Indonezia vor fi pe locul al treilea și, respectiv, al patrulea în topul celor mai mari economii ale lumii, potrivit proiecțiilor făcute de banca americană de investiții Goldman Sachs. Ambele sunt democrații, dar nu și aliați apropiați ai Statelor Unite. Până în 2075, Nigeria și Pakistan vor deveni și ele tot mai influente economic. Dacă SUA le vor cere aliaților să înghețe relațiile comerciale cu China fără a le oferi la schimb acces la propriile piețe, vor fi respinse cu dispreț de puterile economice în plină ascensiune.

O altă temere este aceea că, pe măsură ce conflictele economice proliferează, cu atât mai greu va fi să rezolvi probleme care necesită cooperare internațională. În ciuda cursei pentru securizarea tehnologiei verzi, țările prospere nu cad de acord asupra modalităților prin care să ajute statele sărace să reducă emisiile de dioxid de carbon. De pildă, e greu să ajuți o țară precum Sri Lanka, stat cu o economie împovărată de datorii, al cărui cel mai mare creditor este China.

Acum, nimeni nu se așteaptă ca America să mai fie ca în 1990. Este corect să caute să-și păstreze ascendentul militar și să evite vreo dependență riscantă față de China. Însă, exact pentru toate acestea, devin esențiale alte forme de integrare globală. S-ar putea să fie inevitabile forumuri sau înțelegeri ad-hoc care aparent se suprapun.

Salvarea globalizării poate părea imposibilă acum, dată fiind turnura protecționistă a Administrației Biden. Sondajele indică totuși că liberul-schimb redevine popular și sunt semne că SUA răspund temerilor aliaților cu privire la politica de subvenții.

Pentru salvarea ordinii mondiale este nevoie de leadership curajos din partea Statelor Unite care să respingă gândirea de tip sumă zero. Este o sarcină enormă și urgentă de îndeplinit, iar timpul nu pare să aibă răbdare, scrie The Economist.

Național vs global

Prăbușirea sistemului global ar crește probabilitatea conflictelor și riscurile asociate naționalismului și adâncirii sărăciei.

  • IMPACT. Un efect al naționalismului economic va fi fragmentarea ordinii internaționale în clustere regionale și în norme și standarde concurente ineficiente.
  • CIFRE. Dacă șapte economii de piață ar aplica politici de subvenții și stimulente fiscale ca pondere în produsul intern brut comparative cu cele adoptate de SUA din 2020 încoace, acest gen de cheltuieli ar ajunge la suma 1.100 de miliarde de dolari.

Acest articol a apărut în numărul 156 al revistei NewMoney

FOTO: Getty

Are o experiență de peste zece ani în jurnalism. A început la agenția națională de presă Rompres, iar în 2006 s-a alăturat echipei care se ocupa de ediția în limba română a publicației americane BusinessWeek. În 2007, a completat echipa de jurnaliști care pornea revista de afaceri Money Express. Domeniile acoperite au variat, de la retail la FMCG, farma, fonduri de investiții, fuziuni și achiziții, IT&C. A realizat interviuri cu cei mai proeminenți oameni de afaceri români, antreprenori locali, dar și cunoscuți oameni de afaceri străini, precum directorul executiv al Microchip, Steve Sanghi, sau fostul director executiv al Sony America, Michael Schulhof. Mimi Noel lucrează ca Account Manager la AMICOM din 2012. La NewMoney, se ocupă de subiectele internaționale.