Copiii est-europeni ai Regatului Unit: Optimiști, numeroși, dar confuzi

Mimi Noel 25/01/2023 | 10:24 Global
Copiii est-europeni ai Regatului Unit: Optimiști, numeroși, dar confuzi

Copiii imigranților din Europa de Est, plecați după extinderea Uniunii Europene în căutarea unei vieți mai bune și ajunși în Marea Britanie, au un impact tot mai mare asupra compoziției sociale a Regatului Unit.

În 2004, Marea Britanie își deschidea piața muncii pentru cetățenii est-europeni care abia aderaseră la Uniunea Europeană. Numeroși tineri proveneau din Lituania și din Polonia, iar apoi, din 2007, li s-au alăturat mulți din Bulgaria și din România. S-au stabilit în regat și și-au întemeiat familii. Statisticile au început să reflecte fenomenul. În 2008, 1 din 27 de copii născuți în Anglia sau în Țara Galilor avea mamă originară din una dintre țările amintite. În 2021, proporția era de 1 la 14.

Alții au crescut în regat după ce au ajuns aici cu părinții și azi sunt cetățeni britanici. Unora li s-a acordat statut permanent după ce Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană. Pentru unii, mai greu, pentru alții, mai ușor, cert este că toți s-au integrat și fac parte din societatea britanică, comentează revista The Economist într-un articol despre imigranții est-europeni sosiți în Regatul Unit în ultimele două decenii.

Publicația britanică a discutat cu zeci de copii cu vârste cuprinse între 13 și 20 de ani și ai căror părinți au plecat din Europa de Est în căutarea unei vieți mai bune. În prezent, aceștia acoperă o zonă vastă între sud-vestul Angliei și Scoția. Majoritatea afișează un amestec de optimism și confuzie când se raportează la Marea Britanie și la locul lor în regat. Este valabil și în cazul copiilor imigranților din alte zone ale lumii, dar în anumite privințe cei din Europa de Est sunt un caz neobișnuit, este observația celor de la The Economist.

Urcușuri și stagnare

Cu toții par să înțeleagă că părinții lor s-au mutat în Marea Britanie pe fondul lipsei oportunităților profesionale de acasă. „Aparțineam unei categorii care orice ar fi făcut sfârșea în același loc“, mărturisește o tânără plecată din Bulgaria. Inițial, plecarea de acasă nu le-a îmbunătățit semnificativ viața – cei mai mulți au acceptat joburi ocazionale în depozite sau în cafenele.

Totuși, pentru unii, progresul a fost rapid. În unele cazuri, mamele s-au descurcat mai bine decât tații – băiatul unor polonezi spune că tatăl lui lucrează de ani buni în ture ca șofer, pe când mama sa a început cu slujbe de casieră și chelneriță, dar acum are un job de arhitectă. La fel, altul povestește că mama sa a fost ani la rând femeie de serviciu, dar acum a reușit să ajungă agent imobiliar.

Numeroși bărbați est-europeni au primit slujbe bine plătite în Marea Britanie, cel mai adesea în construcții. Femeile însă au fost nevoite să învețe engleza și să se recalifice. Rezultatul a fost un model de angajare unic – potrivit celui mai recent sondaj făcut pe piața muncii, care acoperă perioada dintre lunile iulie și septembrie ale anului 2022, femeile născute în Europa de Est au șanse mai mari să ajungă să ocupe poziții de conducere sau superioare prin comparație cu bărbații proveniți din aceeași regiune. În cazul forței de muncă din Marea Britanie, Europa de Vest, Africa sau Asia este valabil exact invers – bărbații obțin locuri de muncă mai bune.

Viziunea asupra lumii

Ascensiunea socială și profesională a părinților de la treapta cea mai de jos le-a modelat acestor adolescenți felul în care văd lumea. Într-o țară în general pesimistă, aceștia sunt izbitor de optimiști cu privire la viitorul lor economic. „Sută la sută“, răspunde unul dintre ei, întrebat dacă va reuși să ducă o viață mai confortabilă decât părinții lui. Viteza cu care mai toți răspund la această întrebare indică în mod evident că nici nu le-a trecut prin cap probabilitatea de a o duce mai rău decât părinții lor.

Dat fiind că părinții lor s-au mutat acolo unde au putut găsi un job, copiii est-europenilor au crescut destul de dispersați. Recensământul din 2021 arată că 612.000 de locuitori ai Angliei și ai Țării Galilor vorbesc poloneză, de trei ori mai mulți decât vorbitorii de bengaleză (Bangladesh) sau de gujarati (India), dar sunt împrăștiați în tot regatul.

La școală nu caută să meargă acolo unde sunt și alții cu aceleași origini. Un adolescent din Lituania de 19 ani spune că liceul său este un amalgam de culturi, cu elevi pakistanezi și lituanieni, dar că el nu caută în mod expres compania celor din Lituania.

Uneori uit că sunt polonez“

Nu toți părinții lor sunt la fel de relaxați cu trecutul. Mulți își trimit copiii la diverse activități de sâmbătă pentru a-și face prieteni și a învăța despre țara din care vin. „Vor să nu ne uităm rădăcinile și tradițiile“, spune o fată de la o școală din Welwyn Garden City.

Și există într-adevăr un pericol. Chiar și cei care sunt capabili să vorbească fluent limba maternă a părinților spun că tind să gândească în engleză și apoi să-și traducă în minte. Pe măsură ce cresc, rădăcinile se pot estompa. „Sună rău să o spun, dar uneori uit că sunt polonez“, spune un tânăr de 20 de ani care a venit cu părinții în Anglia pe când era copil.

Sunt și unii care s-au gândit să se mute în țara în care părinții lor s-au născut. Dar motivația lor ține mai mult de amintirile plăcute din vacanțele anuale în care merg să-și revadă bunicii și alte rude, nu au planuri concrete. Iar cei care sigur nu ar reveni în țara de origine nu vor să se gândească să plece din Anglia. „Poloneza mea e tot mai slabă, așa că nu mă gândesc deloc să plec din Anglia“, o spune direct un adolescent.

Identitățile acestor tineri sunt complicate și fluctuante. „Mă consider lituaniancă“, mărturisește o tânără, adăugând însă că pentru ea Anglia este acasă. Identitatea ei (de lituaniancă) pare a fi mai degrabă un mod de a-și exprima apropierea față de familie decât expresia unei loialități naționale. „Nu mă simt în întregime britanic. Dar nici lituanian în întregime“, mărturisește și un tânăr de 19 ani care locuiește în Londra.

Spre deosebire de America, Marea Britanie nu oferă identități-șablon. Nu poți fi polonez-britanic la fel de ușor precum poți fi de pildă italiano-american (deși poți fi un indian-britanic, deoarece „indian“ reprezintă un grup etnic larg recunoscut).

Drept urmare, tinerii britanici cu rădăcini în Europa de Est primesc etichete care nu reușesc să surprindă neapărat felul în care se simt și nici nu îi fac să se simtă că aparțin unui loc. Ceea ce este regretabil. Dar poate că vor reuși să aducă limba la nivelul sentimentelor lor. Au de partea lor optimismul și statisticile.

A doua Românie

Recensământul din 2022 arată că România mai are 19,05 milioane de locuitori.

  • ÎN MAREA BRITANIE. Potrivit statisticilor oficiale, cea mai mare comunitate de români este stabilită în Marea Britanie. În 2021 erau înregistrați aproximativ 540.000 de români.
  • ÎN LUME. Rata emigrației din România a crescut cu 287% între 1990 și 2017, potrivit unui raport al Băncii Mondiale din 2019. Peste 27% dintre muncitorii români cu studii superioare locuiau în afara țării în 2017, iar fenomenul migraționist a continuat să se accentueze. Cifrele oficiale indică faptul că 5,7 milioane de români (la nivelul anului 2020) muncesc în afara granițelor. Cifrele neoficiale indică peste 8 milioane de români în diaspora.

Acest articol a apărut în numărul 155 al revistei NewMoney

FOTO: Getty

Are o experiență de peste zece ani în jurnalism. A început la agenția națională de presă Rompres, iar în 2006 s-a alăturat echipei care se ocupa de ediția în limba română a publicației americane BusinessWeek. În 2007, a completat echipa de jurnaliști care pornea revista de afaceri Money Express. Domeniile acoperite au variat, de la retail la FMCG, farma, fonduri de investiții, fuziuni și achiziții, IT&C. A realizat interviuri cu cei mai proeminenți oameni de afaceri români, antreprenori locali, dar și cunoscuți oameni de afaceri străini, precum directorul executiv al Microchip, Steve Sanghi, sau fostul director executiv al Sony America, Michael Schulhof. Mimi Noel lucrează ca Account Manager la AMICOM din 2012. La NewMoney, se ocupă de subiectele internaționale.