Zona de nord a Capitalei „fierbe”: Investiții de 1,7 miliarde de euro în extinderea proiectului Băneasa

Andreea Neferu 05/10/2017 | 17:59 Ştiri
Zona de nord a Capitalei „fierbe”: Investiții de 1,7 miliarde de euro în extinderea proiectului Băneasa

Băneasa Developments, compania care deține centrul comercial Băneasa Shopping City și care este controlată indirect de oamenii de afaceri Gabriel Popoviciu și Radu Dimofte, ar putea investi, până în 2026, 1,7 miliarde de euro în extinderea platformei comerciale Băneasa din nordul Capitalei, dar și în proiecte de birouri și rezidențiale adiacente zonei.

În prezent, dincolo de centrul comercial Băneasa Shopping City, cu o suprafață de peste 80.000 de metri pătrați, în zonă acționarii mallului au dezvoltat și proiectul de birouri Băneasa Business & Technology Park (27.000 de metri pătrați) și ansamblul rezidențial Băneasa Rezidențial (74.000 de metri pătrați).

Potrivit planurilor de dezvoltare pe termen lung, mallul din Băneasa ar urma să ajungă la o suprafață de 207.000 metri până în 2026, după investiții de 323 de milioane de euro, în timp ce zona de birouri ar urma să atingă 234.000 de metri pătrați în următorul deceniu, investițiile în acest sector urmând să se ridice la 302 milioane de euro. Cele mai mari investiții vor fi făcute însă pe segmentul rezidențial: peste un miliard de euro, sumă care ar duce suprafața totală la 1,154 milioane de metri pătrați.

Cumulat, proiectul existent și noile investiții programate produc un impact economic total estimat la circa 6 miliarde de euro în perioada 2017 – 2026, conform unui studiu realizat de KPMG pentru Băneasa Developments. Pornind de la proiectul existent și perspectivele dezvoltării în zonă, platforma Băneasa poate genera în următorii zece ani peste 1,9 miliarde de euro în salarii, susținând circa 220.000 salarii și contribuind cu circa 2,3 miliarde de euro în taxe către bugetul de stat. În total, proiectul ar putea susține peste 30.000 locuri de muncă în 2026, relevă același studiu.

Studiul KPMG evidențiază faptul că, în perioada 2005-2016, dezvoltarea de tip mixed-used Băneasa a susținut circa 130.000 de salarii, în cuantum de circa 590 milioane de euro. Totodata, platforma a generat o valoare economică totală de circa 1.6 miliarde de euro și a adus peste 740 milioane de euro în taxe către bugetul de stat. În anul 2016, proiectul a susținut circa 14.000 de locuri de muncă.

Băneasa Developments operează în prezent cel mai mare centru comercial din București, pe o suprafață de peste 80.000 mp și cu 364 de magazine.  În ultimul deceniu, compania a investit circa 165 milioane de euro în dezvoltarea zonelor comerciale. Anul trecut, veniturile Băneasa Developments s-au ridicat la 49 de milioane de Euro, profitul net situându-se la circa 16 milioane euro.

”Prin evaluarea impactului potențial social și economic al platformei într-un interval de 10 ani de acum înainte, studiul KPMG ne oferă o perspectivă asupra drumului ce trebuie urmat pentru o dezvoltare viitoare și pentru a deveni o referință pozitivă la nivel internațional”, a spus Georgios Argentopoulos, președintele consiliului de administrație al Băneasa Developments.

Omul de afaceri Gabriel Popoviciu a fost condamnat definitiv vara aceasta de Înalta Curte de Casație și Justiție la 7 ani de închisoare cu executare în dosarul legat de terenul de peste 200 de hectare pe care s-a dezvoltat proiectul Băneasa.


Sursă foto: Laszlo Raduly

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.