Zelenski le cere partenerilor occidentali să lupte pentru a recuceri Crimeea

Elena Marinescu 26/02/2024 | 18:05 Ştiri
Zelenski le cere partenerilor occidentali să lupte pentru a recuceri Crimeea

Ucraina şi partenerii săi internaţionali este necesar să continue să lupte în vederea recuceririi Crimeei, a cerut luni preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, la marcarea a 10 ani de la anexarea peninsulei ucrainene la Marea Neagră, relatează Reuters.

Armata rusă a cucerit Crimeea în 2014, printr-o operaţiune sub acoperire, şi a folosit-o în invazia Ucrainei la 24 februarie 2022. ”Acest război crud împotriva Ucrainei a fost generat de revanşismul rus exact în momentul în care acesta a simţit că lumea putea să se facă că nu vede asemenea crime”, denunţă Volodimir Zelenski într-un discurs video.

Ucraina marchează luni zece ani de la un miting, la Simferopol, capitala Crimeei, împotriva unor acţiuni ale Moscovei care au deschis calea anexării peninsulei, condamnată drept ilegală de către comunitatea internaţională.

Anexarea Crimeei, aniversată de Rusia

Rusia sărbătoreşte anexarea Crimeei la 18 martie, când preşedintele rus Vladimir Putin a semnat anexarea la Moscova. Kievul a anunţat în mai multe rânduri că va lupta până la restabilirea frontierelor Ucrainei din 1991, care includ Crimeea, şi desfăşoară o acţiune diplomatică în vederea elborării unui plan de pace care să prevadă o retragere completă a trupelor ruse.

Moscova respinge drept ”absurdă” ideea unor negocieri de pace fără Rusia şi cere ca orice rezolvare a conflictului să ţină cont de ”noile realităţki de pe teren”.

Armata ucraineană întâmpină dificultăţi în oprirea atacurilor ruseşti pe linia frotului, la intrarea războiului în al treilea an. Zelenski le cere partenerilor Kievului în acest discurs video ”să lupte pentru reînnoirea completă a dreptului internaţional”. ”Putem pune capăt acestui război în condiţiile noastre ucrainene. Ne putem elibera poporul şi pământul de ocupaţie”, subliniază el.

”Putem să facem Rusia să dea socoteală în justiţie pentru ceea ce a făcut. Dar pentru ca aceste lucruri să se întâmple trebuie să luptăm”, a mai spus liderul ucrainean, potrivit sursei citate de News.ro.