Zelenski califică summitul NATO drept un succes pentru Ucraina

Elena Marinescu 12/07/2023 | 19:14 Ştiri
Zelenski califică summitul NATO drept un succes pentru Ucraina

Preşedintele ucrainean, , a declarat miercuri că summitul liderilor NATO de la Vilnius a fost un „succes” pentru ţara sa şi a salutat declaraţia semnată cu G7 pentru a asigura securitatea Ucrainei pe termen lung.

„Rezultatul summitului NATO de la Vilnius este un succes de care Ucraina avea nevoie şi care are o mare semnificaţie”, a declarat Zelenski, aflat pe scenă alături de liderii Grupului celor Şapte, în marja summitului NATO care se încheie astăzi la Vilnius, după două zile de reuniuni. Zelenski a mulţumit tuturor liderilor G7 pentru sprijinul „foarte concret” acordat Ucrainei.

Preşedintele ucrainean a arătat că declaraţia G7 oferă „garanţii de securitate” Ucrainei, însă textul menţionează doar „angajamente de securitate” în mai multe domenii, precum livrările de arme, pregătirea forţelor armate şi schimbul de informaţii la nivelul serviciilor.

În tot cazul, textul G7 rămâne departe de orice angajament care ar putea semăna cu articolul 5 al Alianţei, principiul conform căruia un atac asupra unui membru NATO reprezintă un atac asupra întregii organizaţii, aminteşte EFE, potrivit Agerpres.

În general, în ciuda declaraţiilor pozitive ale lui Zelenski, NATO nu a oferit ceea ce liderul ucrainean îşi dorea cel mai mult: o declaraţie care să stabilească un parcurs clar şi cu date concrete pentru aderarea Ucrainei la organizaţia militară.

Într-o declaraţie emisă marţi, NATO s-a limitat la a afirma că „viitorul Ucrainei este în NATO”, nu a definit un calendar de aderare şi a precizat că Kievul trebuie să îndeplinească o serie de „condiţii” pentru aderare, cum ar fi reformele în materie democratică şi militară.

Înainte să fie făcut public acest comunicat, Zelenski şi-a exprimat dezamăgirea pe Twitter şi a considerat „absurdă” lipsa unui calendar clar pentru aderarea Ucrainei la NATO.

Cu toate acestea, Zelenski a reuşit să obţină undă verde pentru mai multe măsuri de apropiere a Ucrainei de Alianţă, printre care şi crearea Consiliului NATO-Ucraina, noul forum care ridică relaţiile politice dintre cele două părţi. În plus, mai multe ţări au anunţat acordarea de asistenţă militară suplimentară Kievului.