Voucherele de vacanţă se schimbă. Sancţiuni drastice pentru folosirea incorectă a tichetelor

Elena Marinescu 04/12/2019 | 17:25 Ştiri
Voucherele de vacanţă se schimbă. Sancţiuni drastice pentru folosirea incorectă a tichetelor

Salariații din instituţiile de stat vor primi şi în 2020 vouchere de vacanță pe care le pot folosi pentru a cumpăra pachete turistice doar pe teritoriul țării noastre. În plus, începând de anul viitor unele tichete vor putea fi folosite doar într-un anumit interval, acestea având o valoare mult mai ridicată decât a celor oferite pentru sezon.

Perioada în care bugetarii primesc vouchere de vacanţă va fi prelungită până în 2025, tichetele vor fi acordate exclusiv electronic, iar cei care pleacă în extrasezon în staţiuni vor primi mai mulţi bani. Proiectul a fost iniţiat de Ministerul Turismului şi vine cu mai multe noutăţi pentru stimularea folosirii voucherelor şi pentru prevenirea evaziunii şi a operaţiunilor ilegale.

Potrivit proiectului, voucherele de vacanţă de 1.450 de lei vor fi acordate până în anul 2025, nu doar până în 2020, aşa cum se prevede în prezent.

Totodată, vor exista şi vouchere de 2.080 de lei, care vor putea fi folosite numai în extrasezon (adică în perioadele aprilie – mai şi octombrie – noiembrie). Salariaţii vor putea opta pentru una dintre cele două variante, iar alegerea se va face până în 1 noiembrie, pentru anul următor. Opţiunea iniţială nu va putea fi schimbată ulterior, până la următoarea dată de 1 noiembrie.

Noile vouchere pe care Guvernul vrea să le introducă începând de anul viitor se vor putea folosi exclusiv în perioada aprilie-mai și octombrie-noiembrie.

Tichetele de vacanță extra sezon se vor putea folosi doar la fața locului, având în vedere că, momentan, nu există un sistem operațional de identificare al noilor tichete. Mai precis, achiziționarea online de pachete turistice este imposibilă momentan.

Cei care nu doresc să beneficieze de tichetele de vacanță trebuie să depună o solicitare scrisă în acest sens la instituția angajatoare, în termen de 30 de zile de la data publicării prezentului ordin.

Bani în buget pentru tichetele de vacanță

Sumele necesare pentru acordarea tichetelor de vacanță vor apărea în proiectul de buget pentru anul 2020, a declarat Virgil Popescu, ministrul Economiei.

„Menținem voucherele de vacanță, niciodată nu a fost problema renunțării l voucherele de vacanță. Mai mult, ave o inițiativă parlamentară în dezbatere la Camera Deputaților cu privire la voucherele din domeniul privat, companiile private”, a declarat ministrul Economiei.

Sancţiuni pentru încălcarea noilor reguli privind voucherele de vacanţă

Unitățile turistice care vor accepta vouchere de vacanță pentru extrasezon în alte perioade vor fi sancționate cu 25 de puncte-amendă, ceea ce înseamnă peste 50.000 de lei, în condițiile care un punct-amendă este egal cu un salariu minim brut pe țară).

În plus, acestea vor avea o interdicție de doi ani de la a mai accepta vouchere de vacanță. Verificările vor fi efectuate de reprezentanții Ministerului Turismului, nu de cei ai Autorității Naționale pentru Turism, așa cum se întâmplă în momentul de față.

Salariații care vor folosi voucherele de vacanță pentru a cumpăra alte servicii decât cele de turism intern vor risca să ajungă la închisoare (sau să fie amendați penal) pentru una – trei luni.

În decembrie anul trecut, s-a stabilit ca bugetarii să primească, în 2019 și 2020, vouchere de vacanță anuale în valoare de 1.450 de lei. În perioada 1 iulie 2017 – 30 iunie 2019, în jur de 1,2 milioane de salariați și-au petrecut concediile în țară, după ce au primit aceste vouchere de vacanță.