Viktor Orban sfidează UE: Bruxelles-ul nu este șeful nostru. Suntem o națiune ungară suverană independentă

Elena Marinescu 02/08/2022 | 18:21 Ştiri
Viktor Orban sfidează UE: Bruxelles-ul nu este șeful nostru. Suntem o națiune ungară suverană independentă

Prim-ministrul ungar Viktor Orban consideră că unitatea europeană nu este ceva ce statele membre trebuie să urmeze, ci mai degrabă ceva ce ele însele trebuie să construiască, transmite Hungary Today.

Liderul ungar a fost întrebat într-o conferință de presă despre sancțiunile UE împotriva Rusiei, respectiv dacă Ungaria „urmează unitatea europeană”, context în care a afirmat că statele membre nu „urmează” unitatea europeană, ci ele însele o creează: „Uniunea Europeană nu este la Bruxelles. Uniunea Europeană este la Viena, Budapesta și Varșovia, Berlin și Madrid”.

Viktor Orban a menţionat într-o postare pe Facebook – și în conferința de presă – mecanismul prin care UE ia o decizie comună, context în care a afirmat că nu dorește „să se joace” cu alte state membre când există o dezbatere despre sancțiuni, dar dorește „să contribuim cu propriile noastre viziuni la o decizie europeană comună”: „De aceea suntem implicați în fiecare decizie; mereu ne exprimăm opinia. Și dacă răsare o poziție cu care nu suntem de acord, vom clarifica situația”.

„Bruxelles-ul nu este șeful nostru. Suntem o națiune ungară suverană independentă”, a subliniat șeful guvernului de la Budapesta. „Participăm la decizii comune. Dacă nu sunt bune pentru noi, o spunem. Dacă nu sunt bune și o putem preveni, decizia comună nu va fi luată”, a adăugat Viktor Orban.