VIDEO. Ucraina a atacat teritoriul rusesc. O bază militară din Crimeea, lovită de rachete

Elena Marinescu 09/08/2022 | 18:24 Ştiri
VIDEO. Ucraina a atacat teritoriul rusesc. O bază militară din Crimeea, lovită de rachete

UPDATE: Liderul Crimeii, Serghei Aksionov, a anunţat un deces, iar ministrul sănătăţii din Crimeea, Konstantin Skorupski, a declarat că cinci persoane sunt rănite, printre care şi un copil.

Din localitatea Novofiodorovka au fost evacuate 30 de persoane, au mai anunţat autorităţile locale.

Trei martori locali au declarat că au auzit marți mai multe explozii puternice și au văzut fum negru ridicându-se din direcția unei baze aeriene militare rusești de la Novofedorivka, în vestul Crimeei, scrie Ruters.

Imaginile distribuite pe rețelele de socializare arată un nor mare de fum care se ridică în vecinătatea bazei aeriene de la Novofedorivka, situată pe coasta de vest a Crimeei. Cel puțin 12 explozii de intensitate variabilă au fost auzite în decurs de un minut.

Oleg Kriucikov, consilier al șefului regiunii Crimeea, a confirmat că au avut loc mai multe deflagrații în regiunea menționată. „Până acum, nu pot decât să confirm faptul că au avut loc mai multe explozii în zona Novofedorivka”, a spus el, cerând populației să aștepte mesajele oficiale și să nu propage zvonuri.

La rândul său, Serghei Aksenov, șeful așa-zisei „Republici Crimeea”, a declarat că a vizitat locația exploziilor și că circumstanțele „sunt în curs de clarificare”.

La fața locului au fost trimise echipaje de ambulanță și o elicopter sanitar, potrivit Ministerului local al Sănătății.

 

Deşi a negat un posibil atac ucrainean, susţinând că a ar fi fost o explozie la un depozit de muniţie, Rusia a declarat stare de urgenţă timp de 60 de zile în Crimeea.

Rușii spun că a explodat muniția și că baza nu a fost atacată

Timp de decenii, Rusia a închiriat de la Kiev portul naval Sevastopol, unde se află Flota sa din Marea Neagră, dar a anexat întreaga peninsulă de la Ucraina în 2014.

Peninsula Crimeea, care rămâne sub control rusesc, a fost scutită de bombardamentele intense și de luptele de artilerie care au avut loc în alte zone din estul și sudul Ucrainei de la 24 februarie, când președintele Vladimir Putin a ordonat forțelor armate rusești să intre în Ucraina.

Potrivit agenției ruse de presă TASS, baza militară este folosită de Ministerul rus al Apărării. Aici există un complex de pregătire pentru teste la sol pentru a exersa decolarea și aterizarea aeronavelor.