VIDEO Semnal de alarmă. Coronavirusul a devenit mai contagios și va putea ocoli măștile și distanțarea socială

Elena Marinescu 25/09/2020 | 19:52 Ştiri
VIDEO Semnal de alarmă. Coronavirusul a devenit mai contagios și va putea ocoli măștile și distanțarea socială

Virusul Sars-CoV-2 ar fi suferit mutații care îl fac mai contagios, spune cel mai mare studiu genetic desfășurat în SUA în ultima perioadă. Oamenii de știință au identificat o nouă tulpină a coronavirusului, care este responsabilă pentru nu mai puțin de 99,9% din cazurile studiate.

Potrivit acestora, tulpina, cunoscută sub numele de mutația D614G, are o încărcătură virală mult mai mare, motiv pentru care este și mult mai contagioasă. Experții spun că acesta ar putea fi un răspuns al virusului pentru a învinge măștile și alte eforturi de distanțare socială, inclusiv spălatul pe mâini.

În ciuda faptului că noua tulpină nu s-a dovedit a fi mortală, cercetătorii spun că este adaptată pentru a se răspândi mai ușor. David Morens, virusolog la Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase din SUA, a declarat că descoperirile demonstrează faptul că virusul poate deveni mai contagios și că acest lucru „poate avea implicații asupra capacității noastre de a-l controla”.

Medicul este de părere că virusul s-a adaptat astfel încât să poată rezista la eforturi precum spălarea mâinilor și distanțarea socială, scrie nypost.com, potrivit Antena3.ro. „Purtarea măștilor, spălarea mâinilor, toate acestea sunt bariere în calea transmiterii virusului, dar pe măsură ce virusul devine mai contagios, statistic, devine mai eficient în ocolirea acestor bariere”, a declarat Morens.

Un studiu similar desfășurat în Marea Britanie a ajuns la o concluzie similară: frecvența tulpinii D614G crește „într-un ritm alarmant” și a devenit dominantă în Europa, SUA, Canada și Australia. În timpul primului val al pandemiei, din martie, 71% din infectările apărute în Houston au fost provocate de tulpina D614G, care s-a răspândit din China. În timpul celui de-al doilea val, din luna mai, D614G era responsabilă pentru 99,99% dintre cazuri, mai spun cercetătorii.

OMS: Covid-19 ar putea omorî 2 milioane de oameni înainte ca vaccinul să fie folosit la scară largă

Bilanțul total al deceselor s-ar putea dubla, ajungând la 2 milioane, înainte ca un vaccin să fie folosit la scară largă cu succes și ar putea fi și mai mare fără acțiuni concertate pentru a limita pandemia, a spus vineri un reprezentant al Organizației Mondiale a Sănătății, relatează Reuters.

”Dacă nu facem tot ce este posibil, toate cifrele despre care vorbiți (2 milioane de decese) nu este doar imaginabil, dar și foarte probabil”, a spus Mike Ryan, șeful programului de urgențe în cadrul OMS. Evaluarea vine în timp ce numărul total al deceselor la nouă luni de la descoperirea virusului în China se apropie de pragul de 1 milion.