VIDEO. Ludovic Orban: Am luat decizia să-mi depun mandatul de prim-ministru

Elena Marinescu 07/12/2020 | 19:21 Ştiri
VIDEO. Ludovic Orban: Am luat decizia să-mi depun mandatul de prim-ministru

Premierul Ludovic Orban şi-a anunţat luni seara demisia din funcţia de premier. Potrivit acestuia, negocierile care vor urma trebuie să ducă la un Guvern de centru-dreapta în România, adăugând că nu se cramponează de nici o funcţie.

„Pe 6 decembrie cetăţenii români şi-au exprimat votul în cadrul alegerilor. Am luat decizia astăzi să îmi depun mandatul de prim-ministru. Decizia pe care am luat-o are un obiectiv foarte precis. Odată exprimată voinţa cetăţenilor, trebuie demarate negocierile pentru formarea unui nou Guvern. România are nevoie de un Guvern responsabil, care să reprezinte voinţa cetăţenilor români care îşi doresc modernizarea şi dezvoltarea României. Decizia mea arată că nu mă cramponez în funcţia de premier”, a a declarat preşedintele PNL de la Palatul Victoria.

„România are nevoie de un guvern responsabil, de un guvern care să reprezinte voința cetățenilor români care își doresc modernizarea României, dezvoltarea României și decizia mea de astăzi vreau să arate un lucru foarte clar, că nu mă cramponez de funcția de prim-ministru, că negocierile care vor urma trebuie să ducă la un guvern format din formațiunile politice de centru-dreapta care susțin cu claritate orientarea euroatlantică a României și care vor cu adevărat să utilizeze toate resursele pe care le va avea România la dispoziție, și de asemenea să fructifice oportunitățile pentru a putea să crească calitatea vieții pentru fiecare dintre cetățenii români”, a spus Ludovic Orban.

El le-a mulțumit tuturor celor care au fost alături de echipa guvernamentală în „grelele bătălii” duse în anul 2020. „Obiectivul pe care îl am este acela de a construi o majoritate parlamentară care să nu cuprindă PSD. Obiectivul perioadei care va urma este acela de a fi implicat în negocierile pentru formarea unui guvern care să ofere românilor garanția unei direcții corecte pentru România și garanția unei capacități de a utiliza toate resursele și toate oportunitățile pe care România le va avea la dispoziție în următorii patru ani. Guvernul, după demisia mea, va fi condus de un membru al cabinetului care va fi desemnat de Președintele României. De asemenea, am încredere că în negocierile care vor fi declanșate de Președintele României vocea rațiunii va triumfa”, a mai spus Ludovic Orban.

Funcţia de premier va fi preluată interimar de vicepremierul Raluca Turcan. Într-o declaraţie de presă, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că rezultatele alegerilor arată că nu există un câştigător clar ar acestor alegeri, iar dacă ne uităm pe rezultatele provizorii momentan vedem că PNL în 2016 obţinuse 20%, acum a obţinut 25%, deci o creştere clară. USR între timp, împreună cu PLUS a obţinut în 2016 8%, între timp au 15%, evident o creştere, iar PSD, care obţinuse 45%, a scăzut dramatic la 29%.

El a precizat că se cristalizează o coaliţie de centru dreapta care va putea să propună un Guvern de coaliţie şi a anunţat că în câteva zile va convoca consultări cu partidele care au obţinut mandate în noul Parlament. Marţi, la ora 17:00, preşedintele ar urma să se întâlnească cu lideri liberali şi cu membri ai Guvernului.