VIDEO Iohannis: Nu s-a vehiculat niciodată vreo tăiere de salarii sau de pensii

Elena Marinescu 09/09/2020 | 19:11 Ştiri
VIDEO Iohannis: Nu s-a vehiculat niciodată vreo tăiere de salarii sau de pensii

Preşedintele Klaus Iohannis a precizat, miercuri, că nu există vreo intenţie de tăiere a salariilor sau a pensiilor, dar a adăugat că bugetul pentru anul viitor trebuie construit cu mare grijă şi ar fi de preferat ca acesta să fie dezbătut şi aprobat de viitorul Parlament. „Noi credem că în continuare economia României îşi va reveni şi îşi va relua parcursul normal care va permite creşteri de pensii şi salarii, investiţii. Noi ne pregătim pentru an de creştere, nu de reducere„, a spus Iohannis.

Întrebat dacă va promulga o lege a bugetului dacă prevede tăieri de venituri, pensii, salarii, Klaus Iohannis a negat estimarea unei scăderi economice, ci de creştere: „Nu s-a vehiculat niciodată vreo tăiere de salarii sau de pensii. Asta este o prostie PSD-istă aruncată în spaţiul public din motive electorale. Nu are nimeni de gând aşa ceva. Însă e clar că bugetul anului viitor trebuie construit cu mare grijă. Este evident că e de preferat ca bugetul pentru anul viitor să fie discutat şi aprobat de noul Parlament care va rezulta din alegerile parlamentare şi nu de acest Parlament unde vedem nişte abordări total neprincipiale şi neconforme cu realitatea„, a replicat şeful statului.

El a subliniat că nu se discută despre tăieri de pensii şi salarii. „Este exclus aşa ceva. Economia între timp îşi revine. Noi credem că în continuare economia României îşi va reveni şi îşi va relua parcursul normal care va permite creşteri de pensii şi salarii, investiţii. Noi ne pregătim pentru an de creştere, nu de reducere„, a precizat Iohannis.

Nu ar fi existat se pare bani nici în condiţiile în care nu am fi avut această epidemie şi criză economică. Acum s-a restrâns bugetul considerabil. Totuşi, şi eu, şi premierul şi ceilalţi membri din Guvern şi-au dorit o creştere şi s-a realizat. Atâta s-a putut, atâta s-a realizat. Noi ne dorim aceste lucruri, dar toată lumea trebuie să înţeleagă că bugetul ţării nu poate permite tot ce ne dorim. E regretabil că PSD nu a înţeles nimic de aici şi continuă să dea impresia unor persoane că s-ar fi putut mai mult.

Nu s-ar fi putut mai mult. Aceste încercări ale PSD de a corecta ceva ce nu se poate, adică finanţele ţării, e pur şi simplu jalnică, o abordare populistă, electoralistă care nu le face cinste”, a răspuns preşedintele, întrebat în legătură cu documentul făcut public de ministrul Finanţelor Florin Cîţu, în care fostul ministrul social-democart Eugen Teodorovici vorbea despre riscurile pe care le implică majorarea pensiilor cu 40% şi cerea Guvernului PSD „să evite cheltuieli suplimentare” dar şi „reanalizarea calendarului” de implementare a Legii pensiilor.