VIDEO. Ciolacu, în plenul Parlamentului: De astăzi, s-a terminat cu privilegiile la stat!

Elena Marinescu 26/09/2023 | 19:09 Ştiri
VIDEO. Ciolacu, în plenul Parlamentului: De astăzi, s-a terminat cu privilegiile la stat!

Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit în şedinţă comună pentru angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare. Şedinţa este condusă de preşedintele interimar al Camerei, Alfred Simonis, care a anunţat că şi-au înregistrat prezenţa 397 de parlamentari din totalul de 466.

 

La începutul şedinţei, mai mulţi parlamentari ai USR au afişat în plen pancarte cu mesaje: „PSD şi PNL – taxe mai mari, baroni mai bogaţi”, „Ciolacu, ai închis 15.000 de firme româneşti. Câte mai vrei să închizi?”, precum şi poze cu banii care se presupune că Dumitru Buzatu i-ar fi primit drept şpagă.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, în plenul reunit, cu referire la proiectul de lege pentru care îşi angajează răspunderea, că noile prevederi reduc risipa bugetară și că dispar „privilegiile la stat”.

„Vin astăzi în fața dumneavoastră pentru a angaja răspunderea Guvernului pe care îl conduc pe un pachet de măsuri care să reducă risipa bugetară și să pună punct modului în care cei puternici și cu foarte mulți bani se credeau de neatins.

Vă spun cu toată responsabilitatea: de astăzi, s-a terminat cu dubla măsură! S-a terminat cu privilegiile la stat! S-a terminat cu excepțiile peste excepții din mediul privat! Și mai ales – s-a terminat cu banii făcuți ușor din evaziune fiscală!

La fel ca toți românii, și eu m-am săturat de ipocrizie! M-am săturat să aud că dacă nu ai privilegii, dacă nu ești șef la stat, atunci nu mai poți munci. Sau că, dacă nu ai ajutoare de stat, subvenții ori facilități fiscale atunci dai faliment sau ai voie să încalci legea!

M-am săturat să văd că unii își încasează lună de lună salariul, fără să aibă vreo performanță, în vreme ce alții trebuie să muncească pe rupte pentru acel salariu!

M-am săturat să văd cum unii își pot plăti corect toate taxele, contribuțiile și impozitele, iar alții urlă ca din gură de șarpe că nu se poate să fii corect!

Trebuie să înțelegem cu toții că, așa cum a fost până acum, statul român nu poate merge mai departe! Nu mai putem să ne mințim unii pe alții, nu mai putem să ne facem că facem, nu mai putem să cerem mereu… fără să dăm nimic în schimb!

Trebuie să punem tot sistemul pe baze corecte și echitabile pentru toți cei care muncesc, indiferent unde muncesc – la stat sau la privat!”, a declarat Marcel Ciolacu.

Va fi depusă moţiune de cenzură?

Potrivit art.114 din Constituţie, dacă în termen de 3 zile de la prezentarea proiectului de lege va fi depusă o moţiune de cenzură, care va fi adoptată de Parlament, Guvernul va fi considerat demis.

În cazul în care nu a fost depusă în acest termen sau adoptată o moţiune de cenzură, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, va fi considerat adoptat.

Pentru iniţierea moţiunii de cenzură este nevoie de semnăturile a cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor, adică 117 semnături. Acestea vor fi greu de adunat, având în vedere că USR a anunţat că nu doreşte să se asocieze cu AUR în acest demers. Aceeaşi situaţie este şi în privinţa adoptării moţiunii de cenzură. Pentru ca acesta să treacă sunt necesare 234 voturi favorabile. Guvernul a adoptat luni, în şedinţă, proiectul privind măsurile fiscal-bugetare.