VIDEO. Cei mai bogaţi 10 oameni de pe planetă ar putea să cumpere vaccinuri pentru toată populaţia lumii

Elena Marinescu 27/01/2021 | 10:10 Fapt Divers
VIDEO. Cei mai bogaţi 10 oameni de pe planetă ar putea să cumpere vaccinuri pentru toată populaţia lumii

Marii miliardari ai planetei au făcut și mai mulți bani în timpul crizei COVID-19. Averea cumulată a celor mai bogați 10 oameni din lume a crescut cu 540 de miliarde de dolari americani, informează Oxfam.

Suma de 540 de miliarde de dolari este suficientă pentru a acoperi plata unui vaccin anti-COVID-19 pentru fiecare persoană din lume, au anunțat reprezentanții ONG-ului menționat, potrivit BBC.

Potrivit raportului Oxfam, averea totală a miliardarilor lumii este echivalentă cu suma cheltuielilor operate de toate ţările din G20 pentru a-şi redresa economiile naţionale în urma crizei declanşate de pandemia de coronavirus. Acelaşi ONG a îndemnat guvernele lumii să se gândească la posibilitatea taxării suplimentare a celor mai bogaţi oameni de pe planetă.

Noul raport, intitulat „Inequality Virus”, a fost publicat într-o perioadă în care liderii lumii se reunesc în format virtual în cadrul conferinţei „Davos Dialogue”, organizată cu ocazia Forumului Economic Mondial de la Davos.

În urma sprijinului fără precedent acordat de guverne economiilor naţionale, valoarea de piaţă a acţiunilor a crescut puternic la bursă, determinând şi o creştere a averilor miliardarilor, în timp ce economia reală se confruntă cu cea mai adâncă recesiune din ultimul secol, afirmă autorii raportului.

Pandemia a adus profituri uriaşe pentru bogătaşi

La nivel global, averea miliardarilor a crescut cu 3,9 trilioane de dolari în perioada martie 2020 – 31 decembrie 2020 și astfel, a ajuns la uriașa cifră de 11,95 trilioane de dolari.

Printre cei mai bogaţi 10 oameni din lume, ale căror averi au crescut cu 540 de miliarde de dolari după martie 2020, se află Jeff Bezos (fondatorul Amazon), Elon Musk (fondatorul Tesla şi SpaceX) şi Mark Zuckerberg (fondatorul Facebook).

Potrivit raportului Oxfam, Jeff Bezos a câştigat atât de mulţi bani până în septembrie 2020, încât ar putea să ofere tuturor celor 876.000 de angajaţi ai grupului Amazon un bonus de 105.000 de dolari şi să rămână la fel de bogat cum era înainte de declanşarea pandemiei de COVID-19.

În schimb, cei mai săraci oameni de pe planetă vor avea nevoie de mai mult de un deceniu ca să revină la acelaşi nivel de venituri. Reprezentanţii Oxfam au estimat că încă 500 de milioane de oameni au ajuns să trăiască în sărăcie din cauza pandemiei, inversând declinul înregistrat de curba sărăciei globale în ultimele două decenii.

Acţiuni caritabile pentru cei nevoiaşi

Un număr ridicat de donaţii caritabile consistente au fost făcute de la începutul pandemiei, numeroase celebrităţi, vedete din sport şi lideri din domeniul afacerilor reacţionând astfel la situaţiile de urgenţe socio-economice generate de criza COVID-19.

Luna trecută, MacKenzie Scott, fosta soţie a lui Jeff Bezos, a dezvăluit că a donat peste 4 miliarde de dolari unor bănci de alimente şi fonduri de ajutorare în regim de urgenţă într-un interval de patru luni. Într-un mesaj publicat pe un blog, ea a spus că a dorit să îi ajute pe americanii care întâmpină dificultăţi cauzate de pandemia de COVID-19.

Jack Dorsey, cofondator al reţelei de socializare Twitter, a anunţat în aprilie că va transfera 1 miliard de dolari din averea lui într-un fond special care va susţine eforturile de redresare din timpul pandemiei, dar şi alte cauze umanitare. Această sumă reprezintă circa un sfert din averea lui netă, estimată la 3,9 miliarde de dolari.

Bill Gates şi soţia lui, Melinda, au donat 305 milioane de dolari pentru vaccinuri, tratamente şi dezvoltarea de teste de diagnosticare prin intermediul fundaţiei lor de caritate, iar scriitoarea J. K. Rowling – autoarea romanelor din seria „Harry Potter – a donat 1 milion de lire sterline în beneficiul persoanelor fără adăpost şi al persoanelor afectate de abuzuri domestice în timpul pandemiei.

Până în iunie 2020, Jeff Bezos a anunţat că a donat deja 125 de milioane de dolari în beneficiul acţiunilor de combatere a noului coronavirus.

TOP 10 multi-miliardari

Potrivit clasamentului Bloomberg, printre cele mai bogate persoane din lume 14 sunt din SUA, dintre care opt în TOP 10.

Astfel, la începutul lui 2021, topul celor mai bogați oameni din lume este condus de către Elon Musk, fondatorul Tesla, cu o avere estimată la 188 de miliarde de dolari.

La locul secund se află Jeff Bezos, proprietarul Amazon, cu o avere estimată la 182 de miliarde de dolari.

 

Rank Billionaire Wealth (Jan 6, 2021) One-Year Change
#1 🇺🇸 Elon Musk $188 billion 548%
#2 🇺🇸 Jeff Bezos $184 billion 57%
#3 🇺🇸 Bill Gates $132 billion 45%
#4 🇫🇷 Bernard Arnault $114 billion 8%
#5 🇺🇸 Mark Zuckerberg $100 billion 23%
#6 🇨🇳 Zhong Shanshan $93 billion n/a
#7 🇺🇸 Warren Buffett $87 billion -2%
#8 🇺🇸 Larry Page $82 billion 22%
#9 🇺🇸 Sergey Brin $79 billion 22%
#10 🇺🇸 Larry Ellison $79 billion 32%

 

Podiumul este completat de către Bill Gates, fondatorul Microsoft, cu 132 de miliarde de dolari. Bernard Arnault, de la LVMH, ocupă locul al 4-lea cu 116 miliarde de dolari, iar Mark Zuckerberg, proprietarul Facebook, pe 5, cu 102 miliarde de dolari.