Vicepreședintele Genesis Property: ”Principala provocare va fi intoarcerea angajaților în birouri”

NewMoney 30/12/2020 | 15:37 Ştiri
Vicepreședintele Genesis Property: ”Principala provocare va fi intoarcerea angajaților în birouri”

Piața imobiliară din România nu a fost ferită de efectele pandemiei de Covid-19, dar impactul asupra segmentului de birouri, în care operează Genesis Property, a fost mai redus decât în alte domenii, reacția cea mai răspândită și vizibilă fiind migrarea către lucrul de la distanță, spune Ștefan Tudos, vicepreședinte Genesis Property.

“În 2021, ne așteptăm ca acest domeniu al birourilor să reintre pe un curs normal și să înceapă să revină treptat la nivelurile de dinainte Covid-19. Principala provocare va fi intoarcerea angajaților în birouri. Pentru asta, e nevoie ca oamenii să capete mai multă încredere că spațiile în care lucrează sunt cât se poate de sigure pentru sănătate, iar acest lucru se poate întâmpla doar prin aplicarea unor măsuri coerente care să limiteze riscurile bacteriologice și toxicologice. Tocmai cu această idee în minte am dezvoltat anul acesta, într-un timp foarte scurt, în plină pandemie de Covid-19, standardul global open-source The IMMUNE Building Standard™.  IMMUNE™ propune un set de 120 de măsuri care pot fi aplicate în orice clădire de birouri din România și din lume pentru a-i crește rezistența la amenințări pandemice prezente și viitoare”, continuă acesta.

O altă provocare pentru piața birourilor va fi anul viitor și tendința chiriașilor de a reduce spațiile de birouri ocupate, potrivit lui Ștefan Tudos, totul pe fondul percepției că nevoia de spațiu scade proporțional cu numărul de angajați care lucrează de acasă.

”La 10 luni de la debutul pandemiei devine însă din ce în ce mai clar că beneficiul productivității mai ridicate sesizat inițial de angajatori, în cazul muncii de la distanță, este întrecut de pierderea culturii companiei și de lipsa de aderență la această cultură a angajaților care s-au alăturat pe parcursul pandemiei. În cazul lor, tehnologia nu poate compensa interacțiunea umană și nici nu poate transmite cultura și valorile companiei, ceea ce înseamnă că păstrarea unui sistem de lucru în principal de la distanță va duce încet-încet la pierderea comunității unite pentru care angajatorii au muncit atât de mult să o construiască, și, în cele din urmă, la o scădere a productivității angajaților. Prin urmare, este de așteptat că angajații vor începe să se întoarcă în număr din ce în ce mai mare la birou, cel mai probabil chiar de anul viitor și, în perspectivă, angajatorii vor reveni treptat la modelul de lucru de dinainte de pandemie, în care lucrul de acasă va însemna poate 1-2 zile pe săptămână”, detaliază Tudos.

În 2021, Genesis Property își propune să continue inițiativele strategice pentru atenuarea efectelor Covid-19 asupra industriei din care face parte.

Făcând o comparație între criza din 2008/2009 și criza actuală, Tudos spune că diferența cea mai importantă este că, în urmă cu mai bine de un deceniu, piața birourilor nu a fost afectată, în timp ce acum se confruntă cu efectele măsurilor de distanțare socială și limitare a răspândirii Covid-19.

”Imediat după criza financiară, tendința multor multinaționale a fost, la acel moment, să optimizeze costuri la nivel de grup, ceea ce a însemnat în multe cazuri restrângerea operațiunilor în Occident și relocarea acestora în țări est-europene. România a fost atunci percepută ca fiind foarte eficientă din punct de vedere al costurilor, cu chirii competitive și forță de muncă calificată, eficientă, la costuri mai mici decât în alte țări europene, având de câștigat din perspectiva birourilor. Acum, în plină criză epidemiologică, tendința inițială pare să fie de reducere a spațiilor de birouri, însă cert este că va fi o tendință temporară. Pentru că, în decurs de unul-doi ani, angajatorii care au luat o decizie temporară de restrângere vor reveni la spațiile de dinainte de pandemie. Iar multinaționalele ar putea vedea din nou România ca o piață mai competitivă decât altele din Europa, unde să își dezvolte prezența în viitor, profitând în continuare de costurile mai scăzute de la noi”, punctează Ștefan Tudos.