Dezvoltatorul care a parafat cea mai mare tranzacție de birouri din România: La un moment dat, vom scoate la vânzare și proiectul Expo Business Park

Andreea Neferu 29/06/2018 | 16:01 Ştiri
Dezvoltatorul care a parafat cea mai mare tranzacție de birouri din România: La un moment dat, vom scoate la vânzare și proiectul Expo Business Park

Dezvoltatorul imobiliar Portland Trust, care a vândut recent complexul de birouri Oregon Park din nordul Capitalei către compania Lion’s Head Investments, în cea mai mare tranzacție pe segmentul office parafată vreodată în România, spune că ia în considerare și vânzarea viitorului proiect de birouri Expo Business Park pe care îl construiește acum în zona Expoziției din București, în urma unei investiții de 80 de milioane de euro.

”La un moment dat, da (vom scoate la vânzare proiectul Expo Business Park – n.r.), dar deocamdată este prea devreme. Interesul pentru acest proiect este mare, dar e timpuriu pentru a vorbi despre vânzare”, a spus Florin Furdui, country manager al Portland Trust.

În acest moment, gradul de pre-închiriere al Expo Business Park este de 65%, chiriașii cu care dezvoltatorul a semnat până în prezent fiind ING, Stradale, World Class și 1 Minute. De asemenea, compania se află în discuții finale cu un chiriaș care vrea să preia un spațiu de 4.000 de metri pătrați.

Proiectul va include trei clădiri, iar una dintre acestea, cu o suprafață de 20.000 de metri pătrați, va fi închiriată integral de ING Bank, urmând să fie gata în aprilie 2019. Celelalte două clădiri ale proiectului, cu o suprafață cumulată de 22.000 de metri pătrați, sunt programate pentru livrare în iunie 2019.

Stocul total de birouri de clasă A din zona Piața Presei, ce include și proiectele situate pe Bulevardul Expoziției, se ridică la circa 117.000 de metri pătrați și include clădiri dezvoltate în perioada 2005-2012, potrivit datelor companiei de consultanță imobiliară CBRE, valabile la finalul anului trecut. Suprafața ar urma însă să crească semnificativ, mai mulți dezvoltatori anunțând că vor ridica proiecte în acest perimetru, printre aceștia numărându-se GTC, care a cumpărat un teren de 15.000 de metri pătrați unde vrea să construiască un proiect de birouri. Și dezvoltatorul imobiliar Atenor anunța anul trecut că va semna un contract de cumpărare a unui teren e 11.600 de metri pătrați în zona Expoziției, unde vrea să ridice un parc de birouri.

”Concurența este benefică, iar competitorii sunt profesioniști și livrează produse performante, prin urmare 2018 este primul an când avem un stoc de birouri de clasă A comparabil cu cel al Budapestei. De asemenea, cererea este sustenabilă, profund sănătoasă și generată de creșterea polului local al industriilor IT, BPO, telecomunicații, cât și de componenta geopolitică”, a mai spus Furdui.

CITEȘTE ȘI: Cele mai mari trei tranzacții imobiliare de anul acesta au totalizat 300 de milioane de euro

Lion’s Head Investments, o companie deținută de firma sud-africană de asigurări de viață Old Mutual și de dezvoltatorul bulgar AG Capital, a cumpărat recent de la Portland Trust și Ares Management proiectul de birouri Oregon Park din nordul Capitalei, unde printre chiriași se numără și Oracle. Valoarea tranzacției este estimată de surse din piață la 160-170 de milioane de euro.

Tranzacția include atât achiziția primelor două clădiri deja finalizate din Oregon Park, A și B, precum și a clădirii C, aflată în stadiu de construcție. În prezent, clădirile A și B sunt închiriate integral unor companii internaționale precum Oracle, Deloitte, Euler Hermes și Kepler Alten. Oregon Park se află în zona Barbu Văcărescu-Calea Floreasca.

De-a lungul timpului, Portland Trust a dezvoltat mai multe proiecte de clădiri de birouri în București, printre care Floreasca Park, Floreasca 169, Bucharest Business Park și Opera Center. Compania ia în calcul dezvoltarea unor noi proiecte în România, ”dacă avem oportunități bune”.

 

 

 

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.