UPDATE. Guvernatorul regiunii Zaporojie anunţă reluarea alimentării cu energie electrică a centralei nucleare

Elena Marinescu 25/08/2022 | 16:55 Ştiri
UPDATE. Guvernatorul regiunii Zaporojie anunţă reluarea alimentării cu energie electrică a centralei nucleare

UPDATE. Alimentarea cu energie electrică a tuturor oraşelor şi cartierelor din regiunea Zaporojie a fost restabilită în urma întreruperilor anterioare, a anunţat guvernatorul regiunii Zaporojie, instalat de Rusia, relatează CNN.

Centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, aflată sub controlul forţelor ruse şi ţintă a mai multor bombardamente, este ”total deconectată” de la reţea după deteriorarea liniilor de comunicaţie, a anunţat joi agenţia nucleară ucraineană Energoatom, relatează AFP.

”Cele două reactoare ale centralei aflate în funcţiune au fost deconectate de la reţea. Drept urmare, acţiunile invadatorilor au provocat o deconectare completă a centralei nucleare Zaporojie de la reţeaua electrică, pentru prima dată în istoria sa”, a anunţat compania Energoatom pe contul de Telegram, potrivit sursei citate de News.ro.

Timp de mai multe săptămâni, Moscova şi Kievul s-au acuzat reciproc de mai multe bombardamente care au vizat centrală nucleară Zaporojie, care are şase reactoare cu o capacitate totală de 6.000 de megawaţi şi este ocupată din martie de trupele ruse.

Presiuni asupra Moscovei pentru a permite inspectorilor ONU să viziteze zona

După doar 90 de minute fără electricitate, în cazul în care generatorul de rezervă se defectează, temperatura în reactoare va ajunge la un nivel foarte periculos. „Nu poți trece imediat de la un sistem la altul, trebuie să… închizi totul pe o parte și apoi începi să treci pe cealaltă parte”, a spus Petro Kotin, șeful companiei ucrainene de energie atomică. „În timpul deconectării, centrala nu va mai fi conectată la nicio sursă de curent și acesta este motivul pentru care există un pericol”, a explicat Kotin.

„Dacă nu poți să o răcești… pentru o oră și jumătate, va avea deja loc topirea”. „Rușii au prezentat planul angajaților de la fabrică, iar angajații fabricii ni l-au prezentat nouă. Condiția prealabilă pentru acest plan a fost distrugerea tuturor liniilor care leagă centrala nucleară Zaporojie de sistemul ucrainean”, a spus Kotin. El și-a exprimat temerea că de fapt armata Rusiei vizează acum exact acele conexiuni pentru a transforma scenariul de urgență în realitate.

Rușii și-au parcat camioanele în hala turbinelor de lângă reactoarele centralei nucleare Rusia a ocupat centrala nucleară din Zaporojie în luna martie, însă aceasta este în continuare operată de specialiștii ucraineni. În ultimul timp, au apărut îngrijorări tot mai mari despre felul în care rușii administrează complexul și s-au făcut presiuni asupra Moscovei pentru a permite inspectorilor ONU să viziteze zona.

Risc major de incendiu

Potrivit Digi 24, Kotin a spus că inspectorii de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) se pot deplasa la centrala nucleară în maxim două săptămâni după ce discuțiile cu Rusia au început să avanseze.

Kotin este îngrijorat de posibilitatea izbucnirii unui incendiu provocat de vehiculelor aduse de ruși și parcate în interiorul halelor cu turbine care se află lângă cele două reactoare care încă mai funcționează. Sunt 14 camioane într-una din hale și încă cel puțin 6 într-o alta, potrivit surselor din centrală.

„Dacă va fi un incendiu în hala turbinelor nici măcar nu poți să îl stingi sau să limitezi consecințele focului pentru că pompierii nu pot să intre din cauză că intrarea este blocată de camioanele care sunt îndesate acolo”. Orice incendiu ar putea apoi să se răspândească înspre clădirile reactoarelor unde flăcările ar putea provoca un dezastru care să afecteze o zonă mult mai extinsă decât strict cea în care are loc incendiul.

„Situația este foarte periculoasă nu doar pentru centrală, pentru Ucraina, dar pentru întreaga lume din cauză că nu poți niciodată să prezici cum va fi vremea și în ce direcție va bate vântul”, a spus Kotin. Multe alte vehicule militare sunt aliniate sub pasajele supraterane, construite pentru a facilita accesul între reactoare și turbine, probabil pentru a le feri de dronele ucrainenilor, potrivit lui Kotin.