Unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din România îl aduce pe președintele clubului de fotbal Chelsea ca director non-executiv

Andreea Neferu 15/12/2017 | 13:08 Ştiri
Unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din România îl aduce pe președintele clubului de fotbal Chelsea ca director non-executiv

Globalworth, unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari de pe plan local, l-a numit în funcția de director non-executiv pe Bruce Buck, președintele consiliului director al clubului de fotbal Chelsea.

Buck (foto) are experiență în domeniul avocaturii, fiind managing partner și consilier al firmei de avocatură Skadden, Arps, Slate, Meagher și Flom până în iulie anul acesta. Dincolo de funcția sa în cadrul clubului Chelsea, el este și director independent non-executiv al companiei miniere Petropavlovsk, listată la Bursa de la Londra și cu activități în Rusia.

”Suntem încântați să îl primim pe Bruce în cadrul consiliului Globalworth în acest moment de expansiune, în care vrem să transformăm Globaworth în cel mai mare investitor din sectorul de birouri din regiune, fiind deja activi în Polonia și România”, a spus Geoff Miller, președinte al Globalworth, potrivit unui anunț al companiei.

Numirea lui Buck vine în contextul în care Ioannis Papalekas, fondatorul Globalworth, are dreptul de a desemna un director non-executiv pentru fiecare pachet de acțiuni de 8% pe care îl deține. Papalekas controlează 26,1% din Globalworth, după ce anul trecut Growthpoint, un grup sud-african, a intrat în acționariatul dezvoltatorului imobiliar, devenind acționar majoritar cu 26,8%. Printre ceilalți acționari ai companiei se numără fondurile de investiții Oak Hill și York Capital, iar recent, și Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a cumpărat 4,4% din Globalworth, în urma unei emisiuni de acțiuni în valoare de 340 de milioane de euro.

Compania este listată pe piața secundară de capital de la Londra, AIM, însă anul viitor și-a planificat să se mute pe piața principală a Bursei de Valori din capitala Marii Britanie.

Globalworth a anunțat recent că vrea să cumpere cinci proiecte office, dintre care trei în România și două în Polonia, costul total pentru achiziția clădirilor fiind de circa 410 milioane de euro.

Cele trei clădiri de birouri din România aflate pe lista de achiziții au o suprafață închiriabilă totală de circa 100.000 de metri pătrați, iar cele două imobile din Polonia – 60.000 de metri pătrați.

Globalworth pregătește de asemenea noi proiecte de dezvoltare în București, pe terenul de pe strada Luterană, deținut de companie din 2014, unde urmează să fie dezvoltat un complex de birouri până în anul 2020 estimativ, și în Timișoara, prin extinderea parcului de industrie ușoară TAP, prin faza a doua a proiectului, a cărei finalizare este prevăzută în perioada 2018-2020. În plus, compania intenționează să dezvolte două proiecte noi în București și Varșovia. Cele patru proiecte au potențialul de a oferi o suprafață totală închiriabilă de peste 250.000 de metri patrati între 2018 și 2022.

Valoarea de piață a portofoliului Globalworth a ajuns la finalul lunii septembrie la 1.088,6 milioane de euro, în creștere cu 4,1% față de 30 iunie 2017. Creșterea a fost determinată în principal de achiziția clădirii de  birouri Green Court Building C de la suedezii de la Skanska în august 2017 și de investițiile din primul trimestru al anului pentru proprietățile în curs de dezvoltare (birourile Globalworth Campus din Pipera și parcul industrial TAP din Timișoara).


Sursă foto: AFP

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.