UNSAR: Doar 2 din 5 români știu că daunele produse vecinilor pot fi acoperite în baza unei asigurări facultative pentru locuință

Andrei Dumitru 17/11/2023 | 12:13 Ştiri
UNSAR: Doar 2 din 5 români știu că daunele produse vecinilor pot fi acoperite în baza unei asigurări facultative pentru locuință

44% dintre români știu că daunele provocate accidental vecinilor pot fi acoperite în baza asigurărilor facultative pentru locuințe, conform celei mai recente cercetări sociologice realizate de IRES, la solicitarea UNSAR.

Chiar și în aceste condiții, din cele 73 de dosare de daună despăgubite în fiecare zi calendaristică de companiile de asigurări Membre UNSAR doar în baza asigurărilor facultative pentru locuințe, 4/zi sunt pentru acoperirea daunelor provocate de către asigurați unor terțe persoane (de exemplu, vecinilor).

Valoarea sprijinului financiar acordat anul trecut, în aceste situații, pentru vecinii afectați de daunele produse accidental, a fost de 3.6 milioane lei.1 Desigur, vom putea discuta despre alte sume în momentul în care și gradul de cuprindere în asigurare va fi mai mare.

„Un proprietar de locuință mai bine informat va putea lua cea mai bună decizie pentru siguranța lui și a familiei, dar și pentru a rămâne în bune relații cu vecinii. O asigurare facultativă pentru locuință poate fi soluția potrivită pentru multe situații neprevăzute”, a declarat Alexandru CIUNCAN, Președinte & Director General al UNSAR.

Reamintim că avariile accidentale produse la instalațiile de apă de conductă domină topul celor mai frecvente riscuri pentru care s-au plătit despăgubiri. Așadar, riscul de a produce o inundație vecinilor este cu atât mai mare.

„Cu toții ar trebui să avem în vedere, pe lângă asigurarea locuinței la valoarea ei reală (inclusiv a bunurilor), și acoperirea avariilor instalațiilor interioare și a bunurilor electronice sau electrocasnice. În același timp, să nu uităm de răspunderea pe care o avem față de vecini”, a precizat Alina BĂRBULESCU, Specialist Asigurări Bunuri & Proprietăți în cadrul UNSAR.