Undă verde pentru creşterea veniturilor militarilor. Ce salarii sunt în Armata Română

Elena Marinescu 03/06/2022 | 17:50 Ştiri
Undă verde pentru creşterea veniturilor militarilor. Ce salarii sunt în Armata Română

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a anunţat vineri, referitor la creşterea veniturilor militarilor, că un proiect de ordonanţă în acest sens este deja în lucru şi actul normativ va putea fi aplicat fără a fi solicitaţi bani în plus pentru minister.

Vasile Dîncu a susţinut că ar putea creşte compensarea pentru deplasare de la 20 de lei la 40 de lei, ar putea creşte solda de grad, rămasă la nivelul din 2009, iar compensaţiile pentru chirie ar putea fi adaptate la nivelul celor de pe piaţa imobiliară.

Compensaţii de chirie pentru personalul militar

„Avem un proiect de ordonanţă care este în lucru, noi am calculat, am făcut toate planurile, este clar că în situaţia militarilor activi, a sergenţilor, a gradaţilor şi soldaţilor profesionişti în acest moment există unele inegalităţi şi există venituri foarte mici, sunt probleme legate de, să vă dau numai nişte exemple, compensarea pentru deplasare, cred că diurnă îi spunem noi în civilie, este în acest moment la 20 de lei. Asta ar trebui să crească, ne-am propus s-o creştem la 40 de lei.

Trebuie să dăm compensaţiile de chirie, oamenii trebuie să se mute dintr-o localitate în alta, mobilitatea militară înseamnă o continuă pendulare între garnizoane, aici compensaţiile de chirie sunt rămase în urmă, nu mai sunt cele la care a ajuns piaţa, 300 de lei pentru o chirie este foarte puţin. Vom ajunge ca aceste indemnizaţii să le acordăm cu piaţa imobiliară dintr-o localitate, mai ales la gradele mai mici, tinerii. Tinerii sunt cei care au familii, au copii şi au nevoie de un minim. Ca să iei o chirie în Cluj, în Iaşi, în Bucureşti, ai nevoie de bani care să fie adaptaţi acestui lucru.

Sunt şi alte lucruri de care avem nevoie. Creşterea soldei de grad, care a rămas de prin 2009. Săptămâna viitoare vreau să prezint aceste lucruri. Deocamdată lucrăm la acest proiect”, a spus ministrul Apărării.

Soldaţii şi gradaţii profesionişti au un venit mediu lunar de aproape 2.300 de lei

Potrivit acestuia, în prezent, mulţi dintre soldaţii şi gradaţii profesionişti au un venit mediu lunar de circa 2.300 de lei. „Am discutat, am calculat şi impactul, nu vom cere bani în plus de la bugetul României în acest moment. Prin economii, prin modul în care redistribuim şi ne vom gospodări banii vom putea să alocăm în acest an întreaga sumă pentru ca să putem să fim şi noi atractivi. Dacă nu, avem foarte multe plecări din armată şi este păcat pentru că pleacă oameni foarte bine specializaţi, oameni pregătiţi, dar sunt sigur că vom găsi înţelegerea necesară la Guvernul României.

Am cerut şi ajutorul partidului care m-a propus acolo şi mi-au promis că vom fi sprijiniţi pentru acest lucru. (…) Vă dau numai un exemplu, soldaţii şi gradaţii profesionişti au în acest moment – nu pot să vă dau cifra exactă, dar sunt foarte mulţi – un venit mediu lunar de 2.300 şi ceva. Cifra spune de la sine pentru cineva care trebuie să plece în deplasări, să se mute cu familia, are foarte multe restricţii, nu poate să facă business, nu poate să facă altceva. Este foarte complicat”, a declarat Vasile Dîncu.

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a participat vineri la ceremoniile prilejuite de sărbătorirea a 110 ani de la înfiinţarea Colegiului Naţional Militar „Dimitrie Cantemir” de la Breaza.

Cât câștigă un militar sau un funcționar

În prezent, personalul civil contractual (PCC) este remunerat cu sume cuprinse între 1.623 la 7.736 de lei, pentru funcții fără comandă. Totuși, dacă ocupă o funcție de comandă, personalul încadrat ca PCC poate primi o sumă netă cuprinsă între un minim de 2.463 și un plafon maxim de 12.776 de lei.

Pentru soldați/gradați profesionisti (SGP), salariul pe ianuarie se acordă într-o sumă netă, cuprinsă între 1.839 și 4.117 de lei.

Funcționari publici (FP) angajați în MApN au câștigat, pentru o funcție fără comandă, între 2.839 și 8.195 de lei, iar pentru o funcție cu comandă, între 6.436 și 12.641 de lei net.

Venituri mai mari pentru ofițeri, subofițeri și maiștrii militari

Un maistru militar poate câștiga între 2.290 și 5.976 de lei. Totodată, un subofițer are o soldă cuprinsă între 2.284 și 6.132 de lei.

Ofițerii câștigă cel mai mult, între 2.443 și 11.576 de lei, pentru o funcție fără comandă. Totuși, sumele pot crește simțitor pentru cei care sunt încadrați pe funcții cu comandă, sumele încasate fiind între 2.733 și 18.142 de lei.

Salariile angajaților din MApN în prezent:

Maior – 5.019 lei ( se adaugă sporuri)

Căpitan – 4.324 lei (se adaugă sporuri)

Locotenent gradația 4 – 3.445 lei

Sublocotenent – 2.958 lei

Plutonier gradația 4 – 3.107 lei (se adugă sporuri)

Sergent major – 2.933 lei (se adaugă sporuri)

Sergent gradația 4 – 2.618 lei

Caporal gradația 4 – 2.437 lei ( se adaugă sporuri)

Soldat – 2.236 lei

Potrivit Ministerului Apărării Naţionale, valorile minime sunt cele stabilite pentru program normal de lucru, iar veniturile salariale prezentate cuprind exclusiv drepturile prevăzute de Legea-cadru nr. 153 din 28 iunie 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Cât câștigă un rezervist voluntar

Cei care doresc să fie rezerviști voluntari fac o pregătire de 15 zile în care primesc un salariu echivalent cu al unui militar activ în aceeași funcție, iar timp de 11 luni și jumătate primesc o idemnizație care reprezintă 30% din suma reprezentând solda de funcție în care sunt încadrați, conform contractului încheiat, la care se adaugă solda gradului deținut.

Rezerviștii voluntari nu trebuie să fie neapărat tineri, sunt cetățeni ai României, bărbați și femei, între 18 și 50 de ani pentru cei care se decid pentru corpul rezerviștilor voluntari soldați, gradați; între 18 și 55 de ani pentru maiștrii militari, subofițeri și ofițeri rezerviști voluntari.

5000 de candidaţi înscrişi pentru 1500 de locuri de voluntari în Armată

Ministrul Apărării a anunţat tot vineri că peste 5000 de persoane interesate de serviciul militar voluntar au aplicat pentru cele aproximativ 1500 locuri în doar câteva săptămâni, iar înscrierile continuă. Dîncu arată că a discutat cu civili care i-au transmis părerile lor despre schimbările necesare în sistem, subliniind că se iau măsuri care să ţină cont de obiecţiile formulate.

Vasile Dîncu Ministrul Apărării a precizat că în urma discuţiilor purtate cu oameni din afara sistemului militar se vor face modificări în ceea ce priveşte voluntariatul în armată. „Mai trebuie însă să facem câteva lucruri, acestea ţin de a face o compatibilitate între cerere şi ofertă. Am discutat cu oameni care au ajuns în sistemul nostru de voluntariat, care au vizitat unităţi şi care au o gândire şi o viziune obiectivă, civili care mi-au spus multe lucruri din ceea ce ne lipseşte, inclusiv drepturile pe care trebuie să le acorzi, inclusiv tipul de beneficii pe care trebuie să le acorzi unui om care se pune în serviciul naţiunii.

Sunt câteva lucruri care ţin de indemnizaţii, ţin de regimul pe care-l au, de termenele la care trebuie să se prezinte la unitatea, posibilitatea de a lucra în străinătate şi de a veni de acolo în cazul în care este mobilizat. Toate acestea le-am rezolvat”, a mai declarat ministrul, precizând că va comunica săptămâna viitoare detalii pe acest subiect.