UNCTAD: Comerţul mondial va scădea cu 5% în 2023

Andrei Dumitru 11/12/2023 | 15:36 Ştiri
UNCTAD: Comerţul mondial va scădea cu 5% în 2023

Comerţul mondial ar urma să se contracte cu 5% în acest an comparativ cu anul trecut, a estimat luni Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare (UNCTAD), care a adăugat că perspectivele pentru 2024 sunt pesimiste, transmite Agerpres.ro.

Valoarea tuturor bunurilor şi serviciilor tranzacţionate la nivel mondial ar urma să se ridice în acest an la aproximativ 30.700 de miliarde de dolari, comparativ cu 32.200 miliarde de dolari în 2022, conform celor mai recente evaluări ale UNCTAD. În timp ce comerţul cu bunuri ar urma să se contracte cu aproape 2.000 de miliarde de dolari în 2023, sau aproximativ 8%, schimburile cu servicii ar urma să crească cu aproape 500 de miliarde de dolari sau 7%.

UNCTAD a dat vina pentru această contracţie a comerţului mondial pe performanţele slabe ale exporturilor ţărilor în curs de dezvoltare.

„Comerţul mondial a înregistrat un declin pe parcursul lui 2023, influenţat în primul rând de o diminuare a cererii în ţările dezvoltate, subperformanţele economiilor din estul Asiei şi scăderea preţurilor la materii prime. Aceşti factori combinaţi au condus la o contracţie semnificativă a comerţului cu bunuri”, a informat UNCTAD.

Organismul din cadrul ONU a precizat că prognozele sale privind comerţul mondial în 2024 rămân „foarte incerte şi per ansamblu pesimiste”. „Chiar dacă anumiţi indicatori economici arată o posibilă îmbunătăţire, tensiunile geopolitice persistente, nivelurile ridicate de îndatorare şi fragilitatea economică răspândită sunt aşteptate să exercite influenţe negative asupra comerţului mondial”, a subliniat UNCTAD.