Un om de afaceri descrie cum ar putea da faliment sistemul public de sănătate

NewMoney 17/10/2017 | 14:17 Ştiri
Un om de afaceri descrie cum ar putea da faliment sistemul public de sănătate

Clinicile private ar trebui să încerce să se țină departe de banii Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) deoarece sumele sunt atât de mici încât o creștere a valorii contractelor încheiate cu mediul privat ar putea duce la colapsul sistemului public, este de părere Wargha Enayati.

„Eu cred că în momentul de față, în situația actuală a României trebuie să încercăm să nu ne atingem de banii Casei Naționale de Asigurări de Sănătate cât se poate de mult pentru că dă faliment statul. E împotriva privatului ce am spus acum și împotriva mea personal, dar cred că trebuie să ne detașăm și să încercăm să ne detașăm de banii de la stat”, a spus Wargha Enayati în cadrul evenimentului „Abonamentele și asigurările de sănătate, motoarele de dezvoltare ale serviciilor medicale private”, organizat săptămâna trecută de NewMoney, în parteneriat cu MedLife.

Comentariul lui Enayati a venit ca răspuns la o intervenție a șefului Medicover, Adrian Peake, privind modul în care funcționează sistemul de sănătate în Marea Britanie. Acolo, a explicat Peake, banii îl urmează pe pacient, iar dacă acesta preferă să se trateze la privat, își poate deconta serviciile. Pentru a elimina riscul de fraudă, executivul britanic a implementat o serie de mecanisme de control, susține directorul general Medicover România.

„În UK banii îl urmează pe pacient. Pacientul decide. Sistemul public trebuie să își crească standardele. Trebuie să schimbe lucruri, să îmbrățișeze schimbarea tehnologică”, a precizat Peake.

Enayati, unul dintre pionierii serviciilor medicale private din România, fondator al rețelei Regina Maria și actualmente acționar Intermedicas, este însă de părere că România este departe de a implementa un sistem similar.

„Asta poți să faci în Anglia unde ai 150 de miliarde de euro cheltuieli medicale, dar nu poți să faci în România unde ai 5 miliarde. Și din alea cinci miliarde să mai scoți o parte pentru privat, se prăbușește statul”, a precizat el.

Sergiu Neguț, business angel, este de părere că această concurență va duce la îmbunătățirea serviciilor.

„Din fericire faptul că există o concurență între stat și privat, inclusiv pentru o parte a bugetului Casei face ca și statul să fie forțat să facă niște îmbunătățiri”, a precizat el în cadrul evenimentului.

În 2016, Casa Națională de Asigurări de Sănătate a încheiat 262 de contracte (41% din total) cu clinicile private din România pentru servicii de asistență medicală spitalicească, potrivit raportului anual. Cu un an înainte, Casa avea contract cu mai puțin de jumătăte, respectiv 113 spitale private.

Valoarea contractelor cu unitățile sanitare private s-a ridicat la circa 474 de milioane de lei, potrivit unor declarații făcute de Augustus Costache, purtătorul de cuvânt al CNAS la începutul anului.


FOTO: Laszlo Raduly