Un nou virus, ”langya”, cu caracteristici asemănătoare noului coronavirus, descoperit în China

Elena Marinescu 09/08/2022 | 19:17 Ştiri
Un nou virus, ”langya”, cu caracteristici asemănătoare noului coronavirus, descoperit în China

Medici au confirmat apariţia unui nou virus în China – ”langya” -, care se transmite de la animale la om şi care are caracteristici asemănătoare noului coronavirus, relatează Yahoo News.

Medici au tras semnalul de alarmă după ce au descoperit că virusul a infectat deja 35 de persoane în două provincii din estul Chinei.

Aceste persoane au fost testate pentru că aveau febră, se simţeau obosite, tuşeau, şi-au pierdut apetitul, prezentau dureri musculare, greaţă, dureri de cap şi vomitau. Ele aveau antecedente de contact cu animale. Potrivit ultimelor informaţii raportate de către auutorităţile sanitare, acest virus este întru totul nou şi nu a mai infectat oameni până în prezent.

El face parte, însă, din familia henipavirus, în care au fost identificate două specii – virusul hendra şi virusul nipah. Veştile nu sunt tocmai bune, pentru că aceste virusuri s-au aflat la originea unor boli grave, uneori mortale, la persoanele infectate. În prezent nu există niciun vaccin sau tratament împotriva acestei familii de virusuri.

Henipavirusul este clasat la nivelul 4 de securitate, deoarece prezintă o rată a mortalităţii cuprinsă între 40 şi 75%, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Potrivit unor cercetători, citaţi în New England Journal of Medicine, chiţcanii ar putea fi purtătorii cei mai evidenţi ai viruslui langya.

Bolile zoonotice – transmisibile de la animal la om – devin o problemă tot mai mare de sănătate mondială. Mai mulţi factori provoacă apariţia unui număr mare de astfel de virusuri – de exemplu SARS-CoV-2, Zika şi Ebola. Conform sursei citate de News.ro, este vorba despre distrugerea habitatelor naturale . consumul şi comerţul cu specii sălbatice şi modificările climatice.