UiPath, prima companie românească de peste 1 miliard de dolari?

Sebastian Popescu 05/03/2018 | 15:18 Ştiri
UiPath, prima companie românească de peste 1 miliard de dolari?

UiPath a primit recent o investiție de 120 de milioane de dolari și a devenit prima companie românească cu o valoare ce depășește 1 miliard de dolari, conform evaluărilor făcute de TechCrunch.

Reprezentanții companiei au anunțat că marți vor face un anunț important și vor oferi mai multe detalii despre acest subiect. Astfel, dacă evaluarea făcută de TechCrunch este corectă, UiPath și-ar îndeplini targetul de 1 miliard de dolari în trei ani, pe care îl anunța în exclusivitate pentru New Money, în mai puțin de 12 luni.

„Nu am mai văzut o firmă cu o asemenea creștere“, a declarat o sursă din cadrul firmei pentru TechCrunch, după ce UiPath a devenit primul unicorn (start-up evaluat la peste 1 miliard de dolari n.r.) românesc. Aceasta a fost a treia rundă de finanțare obținută de producătorul de roboți software și de departe cea mai sumă obținută până acum.

Ultima investiție pe care o primise UiPath a stabilit un record la acea vreme pentru un start-up din România, după ce a obținut o finanțare de 30 de milioane de dolari în aprilie 2017. Evaluată în acel moment la 109 milioane de dolari, firma, care și-a mutat între timp sediul de la București la New York, a crescut de aproape 10 ori în mai puțin de 1 an ca să depășească borna de 1 miliard.

Cifrele record pentru o companie din țara noastră nu sunt deloc întâmplătoare. Marius Tîrcă, co-fondatorul UiPath, a explicat în urmă cu un an pentru New Money cum crede că va influența finanțarea de 30 de milioane de dolari compania sa.

„Investitorii, pe lângă faptul că aduc bani, ne și conectează cu alte companii sau firme de recrutare care ne vor ajuta să atragem oameni talentați. (…) Nu ne-a interesat neapărat să primim cât mai mulți bani, ci la cât este evaluată compania și potențialul de creștere, și cumva proporțional a fost și această rundă de investiții. Scopul este IPO – în câțiva ani, în SUA“, a spus Tîrcă.

În această rundă de investiții, pe lângă actualii investitori, adaică Accel, Credo Ventures, Earlybird și Seedcamp, s-au alăturat și Kleiner Perkins Caulifield Byers, printre alți investitori de tip venture.

UiPath s-a lansat în 2005 și produce roboți software, o tehno­lo­gie care automatizează procese și sarcini repetitive ce presupun prelucrarea unui volum mare de date. Altfel spus, ro­boții software UiPath sunt programați să preia munca de tipul copy-paste a angaja­ților, eliberându-i de sarcinile tranzac­țional repetitive care îi solicită inutil.