UE urmează să impună un încărcător unic de smartphone, cu un port USB-C, până în toamna lui 2024

Andrei Dumitru 07/06/2022 | 14:46 Ştiri
UE urmează să impună un încărcător unic de smartphone, cu un port USB-C, până în toamna lui 2024

Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE) şi Parlamentul European au convenit marţi să impună un încărcător universal pentru smartphone, tablete, e-reader, căşti, aparate de fotografiat digitale, console de jocuri video portabile şi difuzoare portabile care se încarcă cu cablu, care va fi echipat cu un port de tip USB type C – indiferent de producător -, până în toamna lui 2024, anunţă PE.

Laptopurile este necesar să se adapteze şi ele acestor cerinţe în 40 de luni de la intrarea în vigoare a textului.

Această reglementare – prin care se impune un port de tip USB-C tuturor aparatelor electronice mici şi mijlocii, vizează o limitare a deşeurilor nocive mediului şi să apere drepturile consumatorilor, nevoiţi să acumuleze încărcătoare incomptatibile pentru diversele aparte pe care le deţin.

Numeroase aparate sunt deja echipate cu această tehnologie.

Însă problema sunt detaliile – în funcţie de puterea încărcătorului, nu toate sunt la fel de eficiente.

Gigantul american Apple – cunoscut prin tehnologia sa de încărcare lightning – care s-a opus mult timp impunerii unui încărcător universal, a trecut la încărcătoare USB-C la cele mai recente iPad-uri.

”Aceste noi obligaţii vor antrena o mai mare reutilizare a încărcătoarelor şi-i vor ajuta pe consumatori să economisească până la 250 de milioane de euro pe an, cheltuiţi la cumpărarea unor încărcătoare inutile. Estimăm că încărcătoarele aruncate şi nefolosite reprezintă aproximativ 11.000 de tone de deşeuri electronice pe an”, estimează într-un raport Parlamentul European.

UE preconizează, de asemenea, să abordeze problema încărcătoarelor fără fir.

Ea vrea să facă în aşa fel încât această tehnologie să fie şi ea universală, în vederea evitării ca problema să existe în continuare, printr-o nouă tehnologie.