UE a adoptat un nou pachet de sancţiuni fără precedent la adresa Rusiei

Elena Marinescu 23/02/2022 | 18:55 Ştiri
UE a adoptat un nou pachet de sancţiuni fără precedent la adresa Rusiei

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, comandanții șefi ai forțelor aeriene ruse și ai flotei rusești din Marea Neagră, principalii “propagandiști” de stat și 351 de deputați din Duma se numără printre principalii vizați de sancțiunile Uniunii Europene pe care statele membre le-au adoptat miercuri.

Consiliul Uniunii Europene a adoptat miercuri, după decizia de urgență a miniștrilor de externe europeni, un pachet de măsuri pentru a răspunde la decizia Federației Ruse de a proceda la recunoașterea ca entități independente a zonelor neguvernamentale controlate din regiunile Donețk și Luhansk din Ucraina și la decizia ulterioară de a trimite trupe rusești în aceste zone.

Decizia, salutată imediat de ministrul român de externe Bogdan Aurescu și de președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, impune măsuri care merg mai departe decât cele anunțate de SUA și la o distanță semnificativă față de sancțiunile impuse Rusiei de de Marea Britanie, subliniază The Guardian.

Astfel, UE impune înghețarea activelor și interdicții de călătorie pentru 23 de persoane, trei bănci și o faimoasă “fabrică de troli” pe internet din Sankt Petersburg, ca răspuns la decizia președintelui rus Vladimir Putin de a recunoaște republicile autoproclamate din Donețk și Luhansk ca state independente. De asemenea, blocul european sancționează 351 de membri ai Dumei de Stat a Rusiei care au votat pentru recunoașterea celor două teritorii, a indicat și Politico Europe.

Potrivit unui comunicat al Consiliului, pachetul convenit de țările UE include măsuri restrictive specifice, restricții privind relațiile economice cu zonele neguvernamentale controlate din regiunile Donețk și Luhansk și restricții financiare. De asemenea, imediat după aprobarea sancțiunilor, președintele Consiliului European a anunțat că cei 27 de șefi de stat sau de guvern din Uniunea Europeană se reunesc de urgență, joi, la Bruxelles pentru a trage Rusia la răspundere pentru acțiunile sale prin care subminează ordinea de securitate europeană.

351 de parlamentari și 27 de persoane și entități, vizate de sancțiuni

În cadrul actual al sancțiunilor, UE va extinde măsurile restrictive pentru a-i include pe toți cei 351 de membri ai Dumei de Stat a Rusiei, care au votat la 15 februarie în favoarea apelului adresat președintelui Putin de a recunoaște independența autoproclamatelor “republici” Donețk și Luhansk, transmite caleaeuropeana.ro.

În plus, vor fi impuse măsuri restrictive specifice pentru alte 27 de persoane și entități de profil înalt, care au jucat un rol în subminarea sau amenințarea integrității teritoriale, suveranității și independenței Ucrainei. Printre acestea se numără factori de decizie, cum ar fi membri ai guvernului, care au fost implicați în deciziile ilegale; bănci și oameni de afaceri/oligarhi care sprijină financiar sau material operațiunile rusești pe teritoriile din Donețk și Luhansk sau care au beneficiat de pe urma acestora; ofițeri militari de rang înalt, care au jucat un rol în acțiunile de invazie și destabilizare, precum și persoane responsabile pentru conducerea unui război de dezinformare împotriva Ucrainei.

Printre măsurile restrictive se numără înghețarea activelor și interdicția de a pune fonduri la dispoziția persoanelor și entităților enumerate. În plus, o interdicție de călătorie aplicabilă persoanelor incluse pe listă le împiedică pe acestea să intre sau să tranziteze teritoriul UE. Noile măsuri vor viza schimburile comerciale din cele două regiuni către și dinspre UE, pentru a se asigura că cei responsabili resimt în mod clar consecințele economice ale acțiunilor lor ilegale și agresive.

Decizia de miercuri va introduce, în special, o interdicție de import de bunuri din zonele controlate de separatiștii din regiunile Donețk și Luhansk, restricții privind comerțul și investițiile legate de anumite sectoare economice, o interdicție de a furniza servicii turistice și o interdicție de export pentru anumite bunuri și tehnologii. Consiliul a decis să introducă o interdicție sectorială de a finanța Federația Rusă, guvernul și Banca Centrală a acesteia. Prin limitarea capacității statului și a guvernului rus de a avea acces la piețele de capital și financiare și la serviciile UE, UE urmărește să limiteze finanțarea unor politici escalatorii și agresive.

Măsurile restrictive privind încălcările integrității teritoriale a Ucrainei se vor aplica, odată cu listele suplimentare de miercuri, unui număr total de 555 de persoane și 52 de entități.