Ucraina cere Occidentului să blocheze producţia de armament a Rusiei

Elena Marinescu 19/01/2024 | 15:33 Ştiri
Ucraina cere Occidentului să blocheze producţia de armament a Rusiei

Şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba a făcut apel vineri la Occident să facă mai mult pentru „a strangula” producţia de armament în Rusia. Liderul de la Kiev estimează că 95% din „componentele critice străine” utilizate la fabricarea armelor ruseşti sunt produse de companii occidentale.

„Occidentul trebuie să acţioneze în mod serios pentru strangularea capacităţii Rusiei de a produce arme”, a scris pe X (ex-Twitter) Kuleba. El a dat asigurări că, „potrivit unor date, 95% din componentele străine găsite în armele ruseşti distruse în Ucraina provin din ţări occidentale”.

În acest sens, ministrul ucrainean a menţionat rolul „întreprinderilor private” care exportă în Rusia. Nu este vorba „neapărat de produse militare, ci şi de produse civile sau cu dublă utilizare şi chiar de aparate de uz casnic”, a adăugat el.

Kuleba consideră că Ucraina ar avea nevoie de „mai puţin ajutor militar” dacă statele occidentale ar face totul pentru a elimina „stratagemele şi lacunele” sistemului de sancţiuni împotriva Moscovei instituit de SUA şi Uniunea Europeană.

Prin urmare, ministrul ucrainean a făcut apel la „eforturi de mare amploare” în acest domeniu pentru a „salva vieţile multor civili în Ucraina şi a perturba maşina de război a lui (Vladimir) Putin”, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Rusia şi-a reorientat complet economia către industria de armament şi a dezvoltat producţia, în pofida sancţiunilor care ar trebui să împiedice fabricarea de muniţii şi arme. Astfel, Moscova a reuşit să ocolească unele dintre aceste măsuri, achiziţionând de exemplu microelectronica de care are nevoie, în special din Asia.

În schimb, Ucraina se plânge de diminuarea ajutorului militar occidental, în special pe fondul disensiunilor interne din SUA.