Ucraina acuză Occidentul de compromiterea șanselor de victorie în fața Rusiei

Elena Marinescu 06/11/2023 | 19:49 Ştiri
Ucraina acuză Occidentul de compromiterea șanselor de victorie în fața Rusiei

Aliaţii occidentali ai Kievului încă nu au o idee clară despre cum vor să se încheie războiul din Ucraina, ceea ce reprezintă o „problemă serioasă”, care compromite şansele de victorie ale Ucrainei şi din cauza căreia coaliţia care sprijină Ucraina pierde miliarde de dolari, a declarat, într-un interviu telefonic cu EFE, fostul ministru al Apărării ucrainean, Andri Zagorodniuk.

„La un an şi jumătate de la crearea sa, coaliţia Rammstein a cheltuit miliarde de dolari, probabil sute de miliarde de dolari, şi încă nu are un obiectiv politic definit”, consideră Zagorodniuk, care a fost ministru al Apărării între 2019 şi 2020 şi este în prezent consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski.

Săgeţi spre Grupul Rammstein

Zagorodniuk, care a fost şi şef al programului de reformă al Ministerului Apărării ucrainean între 2015 şi 2018, atribuie această situaţie neclarităţii cu privire la rezultatul războiului, manifestată de guvernele occidentale din coaliţia de aliaţi ai Ucrainei care se întruneşte periodic la baza militară germană care îi dă şi numele.

„Grupul Rammstein nu are un obiectiv politic pentru că încă nu a decis cum trebuie să se încheie războiul, iar aceasta este o problemă serioasă, o problemă uriaşă. Orice război are un obiectiv politic pentru că, după cum scria generalul prusac Carl von Clausewitz, războiul este politic prin alte mijloace.

Orice coaliţie militară are obiective politice, cu excepţia coaliţiei Rammstein”, spune Zagorodniuk, care conduce Centrul pentru Strategii de Apărare de la Kiev şi este unul dintre cei mai influenţi şi bine conectaţi analişti în chestiuni strategice din ţară, scrie EFE, potrivit Agerpres.

Fostul ministru compară situaţia cu „a construi o casă fără să ai idee cum ar trebui să arate când este terminată”, şi face aluzie la sumele uriaşe de bani trimise de coaliţia care acordă asistenţă Kievului, fără a fi definit în prealabil rezultatele pe care le vor produce aceste investiţii.