Trupa Dire Straits vine în România, la 40 de ani de la înființare. În ce orașe vor concerta „sultanii rockului”

Oana Borviz 08/12/2017 | 17:48 Timp Liber
Trupa Dire Straits vine în România, la 40 de ani de la înființare. În ce orașe vor concerta „sultanii rockului”

Acest articol apare în numărul 29 (4-17 decembrie) al revistei NewMoney

Multe trupe rock nu se mai reunesc decât ocazional după destrămare. Nu este și cazul lui Dire Straits, care de aproape zece ani continuă să aducă în fața publicului povestea unui rock fără egal. Sub alt nume și cu alte personaje.

În 1979, formația britanică Dire Straits avea să schimbe definitiv istoria rock-ului odată cu lansarea albumului omo­nim de debut, iar single-ul care ves­tea cel mai bine schimbarea era „Sultans of Swing“.

Compusă de frontmanul Mark Knopfler, această piesă opti­mistă, despre bucuria de a compune muzică, încapsula sunete de pub rock, rock’and’roll, jazz și country într-un mix pe care nicio altă formație rock nu l-a atins vreodată.

Acum, la 40 de ani de la lansarea single-ului, saxofonistul Chris White și toboșarul Chris Whitten (doi dintre membrii inițiali ai trupei) sărbătoresc momentul printr-o serie de concerte în România: la Filarmonica Banatul din Timișoara (pe 10 decembrie), la Sala Palatului din București (pe 11 decem­brie) și la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca (pe 12 decembrie).

O vor face alături de Terence Reis, Tim Walters, Simon Carter, Danny Schogger și Michael Feat (instru­men­tiști cunoscuți pentru colaborările lor cu Paul McCartney, Joe Cocker, Ray Charles, David Bowie sau David Gilmour), în încercarea de a recompune o parte din universul Dire Straits. Dacă vor reuși sau nu, nu veți ști decât dacă veți fi acolo!

Aceeași poveste. Un fan adevărat ar spune, cu siguranță, că fără Mark Knopfler nu mai poate exista nimic din mu­zi­ca acestei trupe care a fost ca o gură de aer proaspăt în era post-punk a ani­lor ’80. Knopfler era practic sclipirea unui foc numit Dire Straits, compozițiile lui atipice, vocea lui guturală și felul special de a cânta la chitară electrică (teh­nică împrumutată din muzica clasică, ce constă în ciupirea corzilor) definindu-l ca unul dintre cei mai respectați artiști rock și omul care a scris povestea unei trupe fără egal.

În lipsa lui însă (Knopfler a părăsit definitiv trupa în 1995), Chris White, Alan Clark și Phil Palmer aveau să încerce o conti­nuare a acestei minunate povești care a îmbogățit istoria rockului cu o energie aparte, cu versuri pozitive și un sound melancolic de rock, blues, jazz și country. Așa a luat ființă, cu ocazia unui concert de caritate la The Royal Albert Hall din Londra, trupa The Straits și astfel a început să-și recapete magia povestea Dire Straits.

„Concertul a fost sold out și a ieșit atât de bine încât iată-ne că facem acest lucru și câțiva ani mai târziu“, reme­mo­ra, într-un interviu, Chris White momentul reuniunii din 2011.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.