Trump ameninţă că va părăsi Organizaţia Mondială a Comerţului „dacă va trebui”

NewMoney 14/08/2019 | 11:40 Ştiri
Trump ameninţă că va părăsi Organizaţia Mondială a Comerţului „dacă va trebui”

Donald Trump ameninţă să părăsească Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), pe care o critică în mod deschis, deoarece, apreciază el, ar acorda un tratament favorabil Chinei, în detrimentul Statelor Unite, relatează AFP.

”Noi vom pleca dacă va trebui”, a declarat preşedintele american în faţa angajaţilor unei fabrici chimice aparţinând societăţii Shell, în Pennsylvania.

”Ştim că ne zăpăcesc de ani şi asta nu se va mai întâmpla niciodată”, a tunat miliardarul republican.

Acesta nu este prima oară când preşedintele american ameninţă să părăsească organizaţia internaţională, pe care o cataloga, în campania sa electorală, drept ”caducă”.

Vara trecută, Trump aprecia că OMC trata ”foarte rău” Statele Unite de ani de zile. El dădea asigurări că, dacă organizaţia ”nu se reformează”, Washingtonul ar putea ”să se retragă din ea”.

La sfârşitul lui iulie, el a cerut de asemenea reforme din partea OMC, pentru ca organizaţia să nu mai acorde un tratament favorabil unor ţări pe cale de dezvoltare.

Administraţia Trump reproşează de mult timp OMC şi unor dintre membrii acesteia ca China faptul că abuzează de acest statut de ţări în curs de dezvoltare, ce permite, între altele, amânarea aplicării anumitor acorduri sau protejarea anumitor sectoare, fără să se expună furiei membrilor organizaţiilor.


FOTO: Hepta/Mediafax

Sursa: News.ro