Tranzacție pe piața materialelor de construcții: Grupul olandez AkzoNobel cumpără afacerea cu vopsele Fabryo

Andreea Neferu 18/06/2018 | 11:25 Ştiri
Tranzacție pe piața materialelor de construcții: Grupul olandez AkzoNobel cumpără afacerea cu vopsele Fabryo

Grupul olandez AkzoNobel a semnat un acord de preluare a producătorului de vopsele și tencuieli decorative Fabryo Corporation de la fondul suedez de investiții Oresa Ventures, care la rândul său a cumpărat acest business în 2009 de la fondatorul său, Daniel Guzu.

Tranzacția include două fabrici și șase centre de distribuție pentru vopsele decorative, adezivi și mortare. Fabryo, care are în portofoliu branduri precum Savana, APLA și InnenWeiss, a avut afaceri de circa 45 de milioane de euro anul trecut.

”Fabryo are un istoric dovedit în ceea ce privește potențialul de creștere și de profitabilitate. Suntem încântați să includem branduri de top precum Savana, APLA și InnenWeisse în portofoliul nostru mondial”, a spus Thierry Vanlancker, CEO al grupului AkzoNobel, potrivit unui comunicat de presă.

Valoarea tranzacției nu a fost făcută publică. Achiziția ar urma să fie finalizată în al doilea semestru al anului 2018, după ce va fi supusă aprobării Consiliului Concurenței.

AkzoNobel este deja prezent pe piața locală prin compania Akzo Nobel Coatings, cu afaceri de 44,5 milioane de lei (9,7 milioane de euro) anul trecut, însă până acum nu avea nicio unitate de producție în România, produsele comercializate pe plan local sub brandurile Sadolin, Dulux și Hammerite fiind aduse de la fabrici din alte țări.

Pe piața locală de lacuri și vopsele mai activează jucători precum Policolor, Kober, Deutek sau Sarcom. Sectorul de profil a devenit ținta tranzacțiilor în ultimii ani, astfel că în 2016, gigantul american PPG a preluat producătorul Deutek, în timp ce la începutul acestui an, în timp ce fondul de investiții Reconstruction Capital II (RC2), principalul acționar al Policolor, a anunțat că ia în calcul exitul din companie.

 

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.