Topul celor mai puternice pașapoarte din lume. Ce poziție ocupă România

Ioana Ursu 05/11/2019 | 14:01 Ştiri
Topul celor mai puternice pașapoarte din lume. Ce poziție ocupă România

Potrivit raportului Henley Index, citat de CNN, Japonia și Singapore se află în 2019 pe primul loc, la egalitate, în topul celor mai „puternice” pașapoarte din lume.

Henly Passport Index, ce măsoară periodic accesul pe care îl oferă documentele de călătorie ale fiecărei țări, plasează Japonia și Singapore pe prima poziție, cele două țări asiatice având „pașapoartele cele mai sigure pentru călătorii din lume”.

Topul celor mai puternice pașapoarte din lume

Cetățenii din Japonia și Singapore au acces în 190 de state fiecare.

Coreea de Sud concurează strâns cu țări precum Finlanda sau Germania pentru locul secund din clasament; cele 3 țări oferă posibilitatea cetățenilor sa aibă acces pe 188 de teritorii din toată lumea, fără a fi nevoie de vize.

De asemenea, Finlanda beneficiază de ultimele modificări adoptate de Pakistan pentru politica în domeniul vizelor. La momentul actual, Pakistan oferă posibilitatea unei aplicări pentru ETA (Autorizația Electronică de Călătorie) către cetățeni aparținând 50 de state, printre care Finlanda, Japonia, Spania, Malta, Elveția și Emiratele Arabe Unite –  dar în mod surprinzător, nu și pentru SUA sau Marea Britanie.

Țări europene precum Danemarca, Italia sau Luxemburg dețin cea de a treia poziție în topul Index, ce oferă accesul în 187 de state, cu ajutorul intrării fără vize sau prin viză la sosire. Mai jos în clasament se situează Franța, Spania și Suedia, ce ocupă locul 4 cu un scor de 186.

În anul 2014, Marea Britanie și SUA se poziționau în fruntea listei, acum cele două țări ajungând pe locul 6. La momentul actual acestea se situează pe cea mai joasă treaptă în top avută vreodată din 2010.

În contextul în care problema Brexitului încă prezintă un impact semnificativ asupra topului din Marea Britanie, un comunicat de presă în cadrul Indexului, eliberat în luna iulie, declară că „Din moment ce ieșirea Marii Britanii din UE este inevitabilă, s-a creat o stare de continuă confuzie în privința problemei termenilor de părăsire, iar acum poziția fermă a statului se prezintă din ce în ce mai nesigură. ”

Emiratele Arabe Unite continuă să crească în clasament, urcând cu 5 poziții pe locul 15.

„Este cea mai rapidă creștere din ultima perioadă a anului.”, a declarat Lorraine Charles de la Institutul de Cercetare Economică al Universității Cambridge.

Chiar dacă Emiratele Arabe nu pot concura cu Arabia Saudită – statul suprem din punct de vedere al puterii militare și economice, prezența politicii sale de influență rămâne incontestabilă în Consiliul de Cooperare al Golfului.”, a mai spus aceasta.

La polul opus, Afghanistan și de această dată ultimele locuri în clasament, unde cetățenii au acces la regimul de vize adoptat pentru doar 25 de destinații din întreaga lume.”

Dr. Christian H. Kaelin, directorul companiei Henley & Partners și cel care a elaborat clasamentul Indexului, declara în iulie: „Cu mici excepții, statisticile cele mai recente privind clasamentul pașapoartelor arată faptul că statele din întreaga lume consideră problematica accesului fără viză un aspect determinant pentru creșterea economică și socială.”

Topul celor mai puternice pașapoarte din lume în 2019

 • Japonia și Singapore (190 destinații)
 • Finlanda, Germania, Coreea de Sud (188)
 • Danemarca, Italia, Luxemburg (187)
 • Franța, Spania, Suedia (186)
 • Austria, Olanda, Portugalia (185)
 • Belgia, Canada, Grecia, Irlanda, Norvegia, Marea Britanie, SUA, Elveția (184)
 • Malta, Cehia (183)
 • Noua Zeelandă (182)
 • Australia, Lituania, Slovacia (181)
 • Ungaria, Islanda, Letonia, Slovenia (180)

Topul celor mai slabe pașapoarte din lume

Anumite state de pe glob oferă posibilitatea accesului fără viză sau cu viză la sosire în mai puțin de 40 de țări. Printre acestea, se numără:

 1. Liban și Coreea de Nord (39 destinații)
 2. Nepal (38)
 3. Libia, teritoriile palestiniene, Sudan (37)
 4. Yemen (33)
 5. Somalia, Pakistan (31)
 6. Siria (29)
 7. Irak (27)
 8. Afghanistan (25)

În ceea ce priveşte România, ţara noastră se află pe locul 18, la egalitate cu Bulgaria şi Croaţia, având acces la 169 de ţări.

Alte clasamente din Index

Lista dată de compania Henley & Partners face parte din câteva liste create de instituțiile finaciare în scopul de a evalua, la nivel global, pașapoartele din toate țările în funcție de accesul pe care acestea îl oferă cetățenilor.

Indexul prezintă la bază informațiile oferite de Asociația Internațională de Transport Aerian și include un număr de 199 de pașapoarte și 227 destinații. Este actualizat în timp real pe parcursul anului, odată cu aplicarea politicii în domeniul vizelor.

Indexul companiei Arton’s Capital ia în considerare și pașapoartele din cele 193 de state membre ale ONU și alte 6 teritorii – Taiwan (Republica Chineză), Macao (Republica Administrativă Specială), Hong Kong (Regiunea Administrativă Specială), Kosovo, teritoriile palestieniene sau Vatican. Orice teritoriu dependent de alte state este exclus.

În 2019 clasamentul poziționează Emiratele Arabe în frunte, cu un „scor fără vize” de 177, urmată apoi de Germania, Finlanda, Luxemburg și Spania cu 170.


FOTO: Pexels